Ads 468x60px

Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

Ποδηλατικός αγώνας με πολλαπλούς στόχους CRETAN CYCLING CHALLENGE

Τα Χανιά θα έχουν την ευκαιρία να φιλοξενήσουν ένα πολύ σημαντικό αγώνα ποδηλασίας, τον οποίο διοργανώνει το τριήμερο 25-27 Μαϊου 2012 η Sports Promotion Hellas, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και την ΕΟΠ.
Όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της προχθεσινής συνέντευξης Τύπου που δόθηκε στο ξενοδοχείο "Minoa Palace" στον Πλατανιά, ο αγώνας με την ονομασία "Cretan Cycling Challenge" (που μετράει για πρόκριση στο παγκόσμιο κύπελλο ποδηλασίας μάστερ), εκτός από το καθαρά αγωνιστικό του μέρος αποτελεί μια πολύ καλή ευκαιρία για την τουριστική διαφήμιση του τόπου μας σε εξωτερικό και εσωτερικό. Στα πολλαπλά οφέλη από τη συγκεκριμένη διοργάνωση αναφέρθηκαν οι εκπρόσωποι της Sports Promotion Hellas, Άξελ Βέρνερ, Γιώργος Λεβαντάκης και Νίκος Ταμπακάκης, ενώ σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν οι δήμαρχοι Χανίων και Πλατανιά, Μανώλης Σκουλάκης και Γιάννης Μαλανδράκης, αντίστοιχα, ο εκπρόσωπος της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, Τάσος Κουρουπάκης και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας, Θανάσης Τερζής.
Ο τριήμερης διάρκειας αγώνας περιλαμβάνει ατομική χρονομέτρηση στις 25/5, την επομένη καταβάλονται προσπάθειες για έναν αγώνα... έκπληξη, ενώ στις 27/5 θα γίνουν ο αγώνας αντοχής, ανάλογος (μικρότερης απόστασης και με ελεύθερο χρόνο) για μη επαγγελματίες αθλητές, όπως και αγώνας για παιδιά ηλικίας 5-12 ετών.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο κ. Τερζής ανακοίνωσε ότι ο Δήμος Χανίων επιλέχθηκε για το πιλοτικό πρόγραμμα της ΕΟΠ, το οποίο λειτουργεί σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας- Διατροφής και Άθλησης, με την ονομασία "Το ποδήλατο στην τοπική κονωνία". Ακόμη, ο κ. Μαλανδράκης έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το θέμα του αθλητικού τουρισμού, ενώ ο κ. Σκουλάκης έκανε αναφορά στην προσπάθεια ολοκλήρωσης του ποδηλατοδρομίου στα Καθιανά. Πρώτος πήρε το λόγο ο Γ. Λεβεντάκης (διευθυντής του αγώνα "Cretan Cycling Challenge"), ο οποίος, αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, μεταξύ άλλων τόνισε: "Η Παγκόσμια Ένωση Ποδηλασίας καθιέρωσε από το 2010 μια σειρά αγώνων για ποδηλάτες κατηγορίας μάστερ, βετεράνων δηλαδή, αλλά και ερασιτεχνών, γιατί είδε από κάποιες διοργανώσεις που έγιναν με ιδιωτική πρωτοβουλία ότι είχαν μεγάλη απήχηση και βοηθούσαν σημαντικά στον τομέα της τουριστικής ποδηλασίας. Έτσι αποφασίστηκε η διεξαγωγή ενός παγκοσμίου πρωταθλήματος, το οποίο αποτελείται από 8 αγώνες που διεξάγονται και στις 5 ηπείρους και μας έκανε την τιμή να εμπιστευτεί σ' εμάς ένα από αυτούς που αφορούν τη διοργάνωση του 2012, η οποία θα γίνει στη Ν. Αφρική. Σίγουρα αποτελεί τιμή η ανάθεση αυτή, ενώ σύντομα θα οριστεί το πότε θα έρθει στα Χανιά το κλιμάκιο της Παγκόσμιας Ένωσης για να δει χώρους και εγκαταστάσεις. Ο αγώνας αυτός αποτελεί μια πολύ μεγάλη ευκαιρία για την τοπική κοινωνία ν' αναδείξει το τουριστικό μας προϊόν, το οποίο είναι τεράστιο, αλλά ταυτόχρονα και ανεκμετάλλευτο. Οι διαδρομές έχουν σχεδιασθεί με πολύ μεγάλη προσοσχή ώστε να περιλαμβάνουν τόπους που μπορούν ν' αναδείξουν τα αξιοθέατα του τόπου μας και αυτή ήταν η βάση πάνω στην οποία αποφασίσαμε να κάνουμε τον αγώνα στην Κρήτη, στα Χανιά. Ο αγώνας έχει δυο επίπεδα, Το πρώτο αφορά την ικανότητα ενός ντόπιου και όχι μόνον, ερασιτέχνη ποδηλάτη να μπει στο πνεύμα των αθλητικών αγώνων και να πάρει μέρος στην απλή διαδρομή, ενώ το άλλο επίπεδο έχει να κάνει με αθλητές μάστερ από εξωτερικό και Ελλάδα, που θα διεκδικήσουν πρόκριση για το παγκόσμιο πρωτάθλημα.
Θέλω να ευχαριστήσω τους φορείς του νησιού μας και την ομοσπονδία, που έδωσαν τ' απαιτούμενα έγγραφα ότι αποδέχονται τη διεξαγωγή του αγώνα και τους χορηγούς που ήδη έχουμε, ευελπιστώντας ότι σύντομα θα γίνουν πολλοί περισσότεροι".
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο διευθυντής της Sports Promotion Hellas, Άξελ Βέρνερ, ο οποίος ευχαρίστησε όλους όσοι "... ήρθατε για να σας ενημερώσουμε σχετικά με τον αγώνα αυτό, που είναι πολύ μεγάλος και μοναδικός για την Κρήτη. Να σας πω την αλήθεια περίμενα περισσότερο κόσμο, γιατί πρώτη φορά γίνεται κάτι ανάλογο στην Ελλάδα και φαντάζομαι ότι αν ήταν κάτι παρόμοιο για το ποδόσφαιρο π.χ., δεν θα χωρούσαμε στην αίθουσα. Όμως υπόσχομαι ότι η εταιρεία μας θα κάνει κάθε προσπάθεια ώστε τα επόμενα χρόνια η ποδηλασία στην Κρήτη ν' ανέβει επίπεδο. Πρέπει να πω ότι αρκετοί με ρώτησαν «γιατί κάνετε τόσο νωρίς συνέντευξη Τύπου;». Η απάντησή μου ήταν ότι έχουμε ήδη αργήσει. Εμείς έχουμε αρχίσει την προετοιμασία εδώ και περίπου ένα χρόνο, γιατί ξέρουμε ότι πρόκειται για ένα πολύ σπουδαίο αθλητικό γεγονός και για να έχει επιτυχία, να διεξαχθεί στα πρότυπα αγώνων του εξωτερικού, χρειάζεται πολύ δουλειά για να ρυθμιστούν όλες οι λεπτομέρειες. Μέχρι τον προσεχή Μάϊο πιστεύω ότι θα βρεθούμε ξανά αρκετές φορές, για να μιλήσουμε για τον αγώνα αυτό και ελπίζουμε ότι θα έχουμε την υποστήριξη όλων, όπου, όπως και όσο μπορούν, αφού πρόκειται για προβολή του τόπου και όλης της Κρήτης.
Η Sports Promotion Hellas αποτελείται από άτομα που προέρχονται από το χώρο της ποδηλασίας, το χώρο του αθλητισμού γενικότερα, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει η εμπειρία και η διάθεση. Ότι κάνουμε το βλέπουμε από την πλευρά του αθλητή και όχι του επιχειρηματία. Όραμά μας είναι να διοργανώσουμε αγώνες υψηλού επιπέδου, όχι μόνο ποδηλασίας, αλλά και τριάθλου, τρεξίματος κ.α.
Ακόμη στόχος μας είναι ο χειμερινός αθλητικός τουρισμός στην Κρήτη. Θα θέλαμε να φέρουμε στο νησί από τον Ιανουάριο ποδηλάτες και όχι μόνο, για προετοιμασία, αφού η Κρήτη, τα Χανιά έχουν πολλά πλεονεκτήματα και καλό κλίμα, άρα γιατί να μη συμβεί ότι και στη Μαγιόρκα, η οποία φιλοξενεί κάθε χειμώνα σχεδόν 100.000 ποδηλάτες απ' όλο τον κόσμο. Διπλός ο στόχος λοιπόν, όχι μόνο διοργάνωση αγώνων αλλά και ανάπτυξη χειμερινού αθλητικού τουρισμού, κάτι το οποίο θέλουμε όλοι, όμως μέχρι τώρα δεν το έχουμε υλοποιήσει και πιστεύουμε ως εταιρεία οτι μπορεί να γίνει πραγματικότητα από τον επόμενο χειμώνα. Η Κρήτη μπορεί κάλλιστα να αποκτήσει μια ταυτότητα όχι μόνο ως μέρος το οποίο προσφέρει ήλιο και θάλασσα, αλλά και ως τόπος με ανεπτυγμένο αθλητικό τουρισμό".
Αρχικά, ο κ. Τερζής, αναφέρθηκε ξεχωριστά σε κάποιους από τους παριστάμενους. "Ανάμεσά μας είναι ο δήμαρχος Χανίων, Μανώλης Σκουλάκης, άνθρωπος που μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη αθλητικών δραστηριοτήτων οι οποίες θ' αναδεικνύουν και θα προβάλουν τα Χανιά και το νησί γενικότερα. Όμως, εδώ είναι και μια ικανότατη πρώην αθλήτρια, η οποία είχε τα φόντα να διαπρέψει το 2004, όμως δυστυχώς κάποιοι επέλεξαν να την κόψουν τότε από την εθνική ομάδα στην κρίσιμη γι' αυτήν περίοδο. Πρόκειται για τη Ρίτα Ελληνικάκη, η οποία θα μπορούσε να ήταν και Ολυμπιονίκης. Ακόμη, μαζί μας είναι ο κ. Λειψάκης, με τον οποίο συνεργάζομαι από το 2000, ο κ. Παπάζογλου πρόεδρος του Κρόνου και από τους ανθρώπους που είναι πάντα κοντά στην ποδηλασία, ο κ. Κοπανάκης, μέλος του Δ.Σ. της ΕΟΠ και πρόεδρος του Τάλω, ο αξιόλογος και δραστήριος Βασίλης Χατζηγεωργίου από Σούδας, ο Γιώργος Λεβεντάκης, τον οποίο εγώ εμπιστεύτηκα το 2000 για αρχιπροπονητή των εθνικών μας ομάδων, άτομο που έχει πολλές ικανότητες, αγαπά το ποδήλατο, διαρκώς έχει προτάσεις και θέσεις για προβολή και ανάπτυξη του αθλήματος. Η παρουσία όλων αυτών, όπως επίσης του Δημάρχου Πλατανιά, του εκπροσώπου της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων και όλων των άλλων, δείχνει ότι υπάρχει διάθεση για επιτυχία. Αυτή η ιδέα για το μεγάλο διεθνή αγώνα είναι πολύ σημαντική. Αντιλαμβάνεσθαι ότι μέσα στην κρίσιμη και κακή οικονομική συγκυρία που υπάρχει στη χώρα μας, αλλά και στον αθλητισμό, τέτοιου είδους πρωτοβολίες πρέπει να βρίσκουν ανταπόκριση κυρίως από την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και από την ομοσπονδία, τον αρμόδιο φορέα που εκπροσωπεί το ποδήλατο στη χώρα μας. Δεν θα μπορούσα σε καμμιά περίπτωση να μη συμβάλω ώστε να γίνει μια διεθνή διοργάνωση στην Κρήτη. 'Αλλωστε πέρυσι είχαμε μια ιδέα για διοργάνωση του γύρου Κρήτης, κάτι που τελικά δεν κατέστη δυνατόν. Λόγω των ιδιαιτεροτήτων της Κρήτης και των γνωστών προβλημάτων, δεν είχαν ενωθεί μέχρι τώρα τα σωματεία του νησιού για να κάνουν μια μεγάλη διοργάνωση, για ν' αναδείξουν και τις φυσικές ομορφιές και τους αρχαιολογικούς χώρους. Η τωρινή πρωτοβουλία, λοιπόν, μπορεί ν' αναδείξει και να προβάλει τόσο τη Κρήτη όσο και το ποδήλατο".
Ο κ. Κουρουπάκης, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι "...στη σημερινή δύσκολη συγκυρία μας δίνεται μια ευκαιρία να μιλήσουν θετικά για μας εντός και εκτός Ελλάδος. Πρέπει λοιπόν να το προσπαθήσουμε και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε. Άλλωστε ο τόπος μας δεν έχει να ζηλέψει, όσον αφορά τις φυσικές ομορφιές, τίποτα από κανένα μέρος του κόσμου. Για την παρουσία του κόσμου, που είπε ο κ. Βέρνερ, είμαι σίγουρος ότι όταν θα χρειαστεί θα έρθουν όλοι να βοηθήσουν την προσπάθεια. Εύχομαι καλή δύναμη και καλή επιτυχία".
Επόμενος ομιλητής ήταν ο κ. Μαλανδράκης, ο οποίος είπε ότι "... όταν πριν περίπου 5 μήνες μας είχε γίνει η πρώτη ενημέρωση, για να είμαι ειλικρινής, αρχικά δεν είχα καταλάβει πόσο σημαντικό ήταν αυτό το εγχείρημα. Στη συνέχεια αντιλήφθηκα ότι πρόκειται για κάτι πολύ μεγάλο, ένα παγκόσμιο σιρκουί, μ' επαγγελματίες και ερασιτέχνες αθλητές, που αναδεικνύει τόπους, διαδρομές, μεταφέρει μηνύματα κουλτούρας, πολιτισμού και όχι μόνο ένα επαγγελματικό στείρο αθλητισμό και το οποίο θα διεξαχθεί σε μια διαδρομή που κατά 80% θα διατρέχει το Δήμο Πλατανιά. Αισιοδοξώ για την επιτυχία του, όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε και σίγουρα από την πλευρά μας θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν προς την κατεύθυνση αυτή. Όμως θέλω να σταθώ λίγο στο νούμερο που ανέφερε ο κ. Βέρνερ για τη Μαγιόρκα. 100.000 άνθρωποι. Ποδηλατικός-αθλητικός τουρισμός είναι ένα ζητούμενο που το λέμε και εμείς, που κοιτάζουμε πως μπορούμε να επεκτείνουμε την τουριστική σεζόν. Ο Δήμος Πλατανιά είναι κατ' εξοχήν τουριστικός και θα θέλαμε να είχαμε συγκεκριμένη πρόταση-συνεργασία με την εταιρεία, προκειμένου να δούμε τους τρόπους, πρακτικούς πλέον και σε συνεργασία βέβαια με Δήμο Χανίων και Περιφέρεια, που μπορούμε να δουλέψουμε το κομμάτι αυτό, ώστε να έχει χειροπιαστά αποτελέσματα για του χρόνου. Ν' αρχίσουμε σύντομα ένα σχεδιασμό, γιατί καλά το είπε ο κ. Βέρνερ, δεν έχουμε μάθει να κάνουμε προεργασία από νωρίς, αλλά πάντα την τελευταία στιγμή. Καλό είναι να το δοκιμάσουμε, να προετοιμαστούμε από τώρα, για το πως μπορούμε να φέρουμε αθλητικό τουρισμό στην περιοχή μας, στους Δήμους μας, στον τόπο μας".
Από την πλευρά του, ο κ. Σκουλάκης, ανέφερε: "Ο Δήμος Χανίων από την πρώτη στιγμή απάντησε θετικά στο αίτημα για τη συγκεκριμένη διοργάνωση. Είμαστε εδώ ως ο μεγάλος Καλλικρατικός Δήμος του Νομού, για να υποδηλώσουμε τη στήριξη μας σε αυτό το σημαντικό γεγονός και για το ποδήλατο και για τον τόπο μας. Τελευταία στην περιοχή μας υπάρχει ποδηλατική δραστηριότητα, έχουμε εντάξει στο πρόγραμμά μας κάποιες δράσεις, πολύ σύντομα θ' ανακοινώσουμε και θα υλοποιήσουμε κάποιες από αυτές μέσα από δικό μας πρόγραμμα. Συγχαίρω την εταιρεία για την πρωτοβολία, όλους τους φορείς που μετέχουν και στηρίζουν την προσπάθεια, όπως επίσης και την ομοσπονδία. Είμαστε στη διάθεση της διοργάνωσης, θα βοηθήσουμε όσο μπορούμε".
Τέλος, ο Νίκος Ταμπακάκης, υπεύθυνος για τις διαδρομές, ανέφερε ότι "... επελέγησαν με πολύ προσοχή, ώστε να πληρούν όλες τις προϋποθέσεις. Την πρώτη ημέρα θα γίνει η ατομική χρονομέτρηση, απόστασης 25χλμ, στη διαδρομή Λιμνούπολη-Βαρύπετρο-Αγιά- Φουρνές- αναστροφή και επιστροφή στη Λιμνούπολη. Για την επομένη υπάρχουν κάποιες σκέψεις, χωρίς ακόμη να έχουμε καταλήξει, ενώ την 3η ημέρα θα γίνει ο αγώνας αντοχής μάστερ, απόστασης 118 χλμ, δυο φορές στην κυκλική διαδρομή Λιμνούπολη-Αγιά-Πατελάρι-Πλατανιάς-Μάλεμε-Ξαμουδοχώρι-Ζουνάκι-Ντερές-Ν. Ρούματα-Σκινές-Αλικιανός-Μυλωνιανά-Λιμνούπολη. Την ίδια διαδρομή θα κάνουν, αλλά μια φορά, δηλαδή 59χλμ, οι ερασιτέχνες, οι χομπίστες ποδηλάτες, χωρίς να έχουν πίεση χρόνου, ενώ την ίδια ημέρα θα διεξαχθεί και αγώνας για παιδιά ηλικίας 5-12 ετών".

Ποδηλατοδρόμιο στα Καθιανά και ζωή... ποδήλατο

Ο κ. Τερζής, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, είπε ότι "... η ΕΟΠ σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας- Διατροφής και Άθλησης, έχουν εδώ και 5 μήνες μια προγραμματική σύμβαση και συνδυαμορφώνουν από κοινού ένα πιλοτικό πρόγραμμα για όλους τους Δήμους της Ελλάδος, με την ονομασία «Το ποδήλατο στην τοπική κονωνία». Έχουν ήδη γίνει διάφορες εκδηλώσεις σε πολλούς Δήμους, όμως αυτό που θέλουμε είναι να γίνει κάτι πιο οργανωμένο, πιο ουσιαστικό και να έχει άμεση ανταπόκριση στους πολίτες. Ο κ. Σκουλάκης εδώ και πολύ καιρό έχει υποβάλλει αίτημα για να γίνει αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα στο Δήμο Χανίων και τώρα μπορώ να πω ότι αυτό το πρόγραμμα μπορεί να υλοποιηθει μέχρι τέλος Νοέμβρη, με την παραχώρηση των ποδηλάτων που έχουν ζητηθεί, με τη παράλληλη διαμόρφωση ειδικών χώρων στάθμευσης απ' όπου θα μπορούν οι Χανιώτες να παίρνουν το ποδήλατο. Δεν θα μπω σε περισσότερες λεπτομέρειες, αυτό θα γίνει στην πορεία, σημασία έχει ότι εμείς ως ΕΟΠ θα συμβάλλουμε έτσι ώστε ο Δήμος Χανίων να προωθήσει αυτό το πρόγραμμα στους πολίτες και να έχει την ανάλογη ανταπόκριση".
Όταν πήρε το λόγο ο κ. Σκουλάκης, τόνισε: "Μας προλάβατε και ανακοινώσατε την ικανοποίηση του αιτήματός μας για την ένταξη του Δήμου Χανίων στο πιλοτικό πρόγραμμα. Περιμένουμε λοιπόν την υλοποίηση του και σας περιμένουμε στα Χανιά για την προγραμματική σύμβαση.
Εμείς παράλληλα θα συνεχίσουμε το πρόγραμμα μας".
Όμως ο κ. Τερζής αναφέρθηκε στον κ. Σκουλάκη και για το θέμα του ποδηλατοδρομίου στα Καθιανά, λέγοντας: "Έκανε πολλές ενέργειες και ως βουλευτής για το ποδηλατοδρόμιο.
Το δεύτερο ποδηλατοδρόμιο που υπάρχει στην Ελλάδα είναι αυτό τον Χανίων και δυστυχώς παραμένει ημιτελής ένας χώρος που μπορεί ν' αξιοποιηθεί για πολλές χρήσεις.
Ο κ. Δήμαρχος έχει κάνει πολλές προσπάθειες και τώρα παλεύει για την παραχώρησή του στο Δήμο Χανίων, ώστε να το αξιοποιήσει. Φανταστείτε να είχαμε αυτό το ποδηλατοδρόμιο. Και μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις θα διεξάγονταν και εθνικές ομάδες απ' όλον τον κόσμο θα έρχονταν για προετοιμασία, αν σκεφθεί κανείς ποιές είναι οι κλιματολογικές συνθήκες των Χανίων".
Ο Δήμαρχος Χανίων, για το θέμα αυτό τόνισε: "Θέλω να πω ότι είμαι πάρα πολύ στεναχωρημένος σε ότι έχει να κάνει με το ποδηλατοδρόμιο.
Πίεσα όταν βγήκα Δήμαρχος να τελειώσει το εργο που άρχισε το 2003 και του οποίου έχει ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος του, έχοντας δαπανηθεί γύρω στα 2.500.000 ευρώ και απομένει μια εργολαβία περίπου 500.000 ευρώ. Πίεσα λοιπόν και καταφέραμε ν' αναδειχθεί ο ανάδοχος, όμως πριν υπογραφεί η σύμβαση ήρθε η ειδοποίηση στα υπουργεία «σταματάνε όλα τα νέα έργα».
Όταν πήγα και τους είπα ότι δεν πρόκειται για νέο έργο, αλλά για... παμπάλαιο, δυστυχώς δεν κατάφερα να τους πείσω να συνεχιστεί. Είναι φοβερό, να υπάρχει ανοιχτή εργολαβία της ΓΓΑ με συγκεκριμένο εργολάβο και να μην υπογράφεται η σύμβαση.
Επιτέλους, ζητώ από την πολιτεία, που μας έχει κάνει... τη ζωή ποδήλατο, μια λύση, αλλά εν πάση περιπτώσει, είτε βρει λύση, είτε δεν βρεί, εγώ θα βρω άλλους τρόπους και πιστεύω ότι μέσα στο 2012 θα το λειτουργήσουμε. Επαναλαμβάνω είμαι πολύ πικραμένος και στεναχωρημένος από αυτήν την ιστορία".

Δεν υπάρχουν σχόλια: