Ads 468x60px

Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Νέο πλαίσιο λειτουργίας ανακοίνωσε ο συνδυασμός Τερζή

1. ΓΕΝΙΚΑΜε ορίζοντα τον νέο ολυμπιακό κύκλο που ήδη άνοιξε, αλλά και τα νέα δεδομένα που αντιμετωπίζει η χώρα και η κοινωνία, τον πλέον σημαντικό ρόλο θα πρέπει έχουν πρόσωπα ‘’φρέσκα’’ και αποδεδειγμένα άφθαρτα, με όρεξη να προσφέρουν στο άθλημα ενώ παράλληλα να έχουν τις απαραίτητες ικανότητες & γνώσεις και που δεν θα προωθούν προσωπικά, σωματειακά η άλλα συμφέροντα. Αυτά τα πρόσωπα θα πρέπει να αποτελέσουν τον πυρήνα του νέου Δ.Σ, το οποίο θα λειτουργεί χωρίς αποκλεισμούς.
Πρέπει θα δοθεί στον ποδηλατικό κόσμο το στίγμα της ανιδιοτελούς λειτουργίας και προσφοράς σε αυτό που πιστεύουμε ότι είναι καλύτερο για το άθλημα. Παράλληλα δεν θα πρέπει να αποκλείεται κάθε πρόταση που είναι διαφορετική από τις δικές μας σκέψεις αλλά είναι θετική και υγιής.
Έχοντας ως ζωντανό παράδειγμα αναπτυγμένες ποδηλατικά χώρες, μπορούμε να προσαρμόσουμε τις δοκιμασμένες και επιτυχημένες πρακτικές τους, στις ανάγκες μας και την ελληνική πραγματικότητα, ώστε να επιτύχουμε την ανάπτυξη, προβολή και αναγνώριση του αθλήματος.
2. ΣΥΝΘΕΣΗ Δ.Σ. ΤΗΣ Ε.Ο.ΠΟΔΗΛΑΣΙΑΣ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΙ ΜΕΛΗ Δ.Σ.
Με δεδομένο λοιπόν ότι η γενικότερη οικονομική κατάσταση οδηγεί σε συρρίκνωση του προϋπολογισμού μέσω της κρατικής μηχανής, το πρόσωπο του μελλοντικού προέδρου θα πρέπει να συγκεντρώνει διάφορα χαρακτηριστικά. Τα βασικότερα είναι :
Α) Θα πρέπει εγγυάται την σωστή λειτουργία της Ομοσπονδίας και κατ΄επέκταση του αθλήματος.
Β) Θα πρέπει να έχει αποδεδειγμένα την ικανότητα της επαφής με κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς, για την εξεύρεση πόρων που μακρόχρονα θα αποτελέσουν τον βασικό κορμό χρηματοδότησης του αθλήματος.
Γ) Θα πρέπει επίσης να έχει δοκιμαστεί και διαχειρισθεί με επιτυχία περιπτώσεις κρίσεων και εκτάκτων αναγκών δίνοντας άμεσα λύσεις σε προβλήματα που αφορούν στην λειτουργία της Ομοσπονδίας.
Παράλληλα και τα μέλη του Δ.Σ. πρέπει να αναλάβουν σημαντικά καθήκοντα για την επίτευξη των στόχων που θα τεθούν. Τα άτομα αυτά θα πρέπει να έχουν γνώση βαθιά του αθλήματος σε διαφορετικά επίπεδα (θέματα τεχνικά, οικονομικά, αγωνιστικά, επιστημονικής υποστήριξης κλπ).
Εκτός των μελών του Δ.Σ. υπάρχει και η ανάγκη ‘’προσέλκυσης’’ και εξωδιοικητικών προσώπων ικανών να στελεχώσουν τις διάφορες επιτροπές της Ομοσπονδίας.
Επισημαίνεται ότι το νέο Δ.Σ. θα πρέπει να είναι μια διοίκηση ενωτική που θα βλέπει και θα αντιμετωπίζει όλους τους αθλητές, τους παράγοντες, τα σωματεία, το προσωπικό, τους κριτές κλπ με ίδια κριτήρια, να αποφασίζει αντικειμενικά και δίκαια και να μην ξεχωρίζει ‘’δικούς μας και δικούς σας’’ γιατί όλοι έχουν το δικαίωμα της άποψης και της διαφορετικής οπτικής γωνίας πάνω σε ένα θέμα.
3. ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Ε.Ο.ΠΟΔΗΛΑΣΙΑΣ
Α) Τοπικές Επιτροπές - Ενώσεις
Με δεδομένη την οικονομική κατάσταση της χώρας, θα πρέπει να εξετασθεί η συγχώνευση των τοπικών επιτροπών και ενώσεων σε 2 ή 3 κύριες ενώσεις ή περιφέρειες αφού εξετασθεί και ληφθεί σοβαρά υπόψη τόσο η γεωγραφική απεικόνιση της χώρας όσο και άλλα σημαντικά δεδομένα (χιλιομετρικές αποστάσεις μεταξύ πόλεων, διασπορά και πλήθος αθλητών και σωματείων κλπ).
Στόχος θα είναι αφ’ ενός η καλύτερη από πλευράς προσέλευσης αθλητών διοργάνωση τοπικών πρωταθλημάτων, αλλά και η μείωση του κόστους λειτουργίας των περιφερειών.
Για παράδειγμα θα μπορούσε να υπάρχει η Ένωση Βόρειας Ελλάδας (που θα απαρτίζεται από σωματεία της Θράκης, Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Ηπείρου), η Ένωση Κεντρικής Ελλάδας (που θα απαρτίζεται από σωματεία της Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου και Νήσων Αιγαίου και Δωδεκανήσου) και τέλος την Ένωση Κρήτης (θα την συγκροτούν τα σωματεία της). Αυτές οι ενώσεις θα λειτουργούν ανεξάρτητα και με αντίστοιχες έδρες, έχοντας πιθανόν στελεχωθεί από έναν αποσπασμένο τεχνικό σύμβουλο της ΕΟΠ.
Θα μπορούν να επιχορηγούνται ετησίως μέσω της ομοσπονδίας με ένα ποσόν για τις λειτουργικές τους δαπάνες και τα Τοπικά η Περιφερειακά τους Πρωταθλήματα ( πχ της τάξεως των 3.000,00 €), έχοντας όμως παράλληλα την υποχρέωση της διοργάνωσης ενός αγώνα δρόμου, υψηλού επιπέδου (Αναπτυξιακού, η Κυπέλλου Ελλάδας σε κατηγορίες που θα έχουν συμφωνηθεί) στον οποίο θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής όλοι οι αθλητές.
Οι αγώνες αυτοί θα τελούνται δε σε διαφορετική χρονική στιγμή ανά ένωση η περιφέρεια, αποτελώντας πιθανόν πρόκριση για τα αντίστοιχα Πανελλήνια Πρωταθλήματα.
Β) Μόνιμο προσωπικό, εξωτερικοί συνεργάτες.
Με την εισαγωγή και χρήση νέων τεχνολογιών και ‘’εργαλείων’’ στην καθημερινή λειτουργία της Ομοσπονδίας, είναι αναγκαία η συνεχής επιμόρφωση του υπάρχοντος μόνιμου προσωπικού ώστε να βελτιωθεί στο μέγιστο δυνατό η καλή εικόνα που παρουσιάζει τελευταία η ομοσπονδία. Πιθανόν να απαιτείται ο επαναπροσδιορισμός των αρμοδιοτήτων και της εσωτερικής λειτουργίας της ομοσπονδίας στα διάφορα τμήματα (γραμματεία, στατιστική υπηρεσία, ταμείο, αποθήκη κλπ).
Παράλληλα είναι αναγκαία η συνεργασία και με διαφόρους εξωτερικούς και αποσπασμένους συνεργάτες που θα συμβάλουν θετικά με τις γνώσεις τους στην καλύτερη λειτουργία της ομοσπονδίας.
Ενδεικτικά στο διοικητικό μέρος είναι καλό να υπάρχουν : υπεύθυνος marketing, υπεύθυνος γραφείου τύπου, λογιστικό γραφείο, νομικός σύμβουλος, επιστημονικός σύμβουλος, κλπ.
Στο μέρος αυτό και πάντα ανάλογα με τα οικονομικά δεδομένα θα πρέπει να αναζητηθεί μια πιθανή συνεργασία με μια εταιρεία παραγωγής βιντεοσκοπήσεων και φωτογράφησης των αγώνων και των λοιπών δράσεων της ΕΟΠ με την παράλληλη προβολή τους σε τηλεοπτικό σταθμό, στον τύπο και τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ.
Παράλληλα θα πρέπει να αναζητηθεί και η δυνατότητα ανεύρεσης διαφόρων χορηγών (ποδηλατικού εξοπλισμού, εξειδικευμένων ανταλλακτικών, συμπληρωμάτων διατροφής κλπ).
Στο τεχνικό μέρος που περιλαμβάνει και τις εθνικές ομάδες θα πρέπει να υπάρχουν: συντονιστής εθνικών ομάδων (team manager), εθνικοί εκλέκτορες, μηχανικός, μασέρ, συνεργασία με ιατρικό κέντρο κλπ.
Εδώ πρέπει να υπογραμμιστεί ότι όσοι θα έχουν εμπλοκή με Εθνικές Ομάδες θα πρέπει απαραίτητα και χωρίς καμία εξαίρεση να μην έχουν εις βάρος τους καμία τελεσίδικη καταδικαστική απόφαση σε υπόθεση ντόπινγκ, χωρίς να παραγνωρίζονται πιθανά αντικειμενικά ελαφρυντικά.
Γ) Κριτές, Προπονητές, Διοικητικοί παράγοντες.
Θα πρέπει παράλληλα να αρχίσει πάλι και να συνεχιστεί η επιμόρφωση των ήδη υπαρχόντων αλλά και η παραγωγή νέων κριτών, προπονητών, τεχνικών και διοικητικών παραγόντων του αθλήματος με την διοργάνωση επιμορφωτικών σεμιναρίων, πιθανόν μέσω ιδιωτικού φορέα.
Δ) Τεχνική Επιτροπή
Η Τεχνική Επιτροπή θα πρέπει να αναβαθμισθεί και να παίξει σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια ανάπτυξης τόσο των εθνικών πρωταθλημάτων, όσο και των άλλων αγώνων που γίνονται στην περιφέρεια. Οι εισηγήσεις της προς το Δ.Σ. θα πρέπει να είναι τεκμηριωμένες και ‘’ουδέτερες’’, χωρίς να αντικατοπτρίζουν σωματειακά ή προσωπικά συμφέροντα.
4. ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Α) Αγωνιστικό πρόγραμμα – Εθνικά πρωταθλήματα
Ο κορμός του εθνικού αγωνιστικού προγράμματος θα πρέπει να είναι έτοιμος περί τα τέλη του Οκτωβρίου (όπως γίνεται τα τελευταία χρόνια) και να περιέχει τα εθνικά πρωταθλήματα, τις διεθνείς διοργανώσεις εσωτερικού, τα πιθανά κύπελλα και αναπτυξιακούς καθώς αγώνες ‘’στόχους’’ από το διεθνές καλεντάρι που θα έχουν προταθεί από τον team manager των εθνικών ομάδων σε συνεργασία με τους εθνικούς εκλέκτορες και προπονητές και τους εφόρους των εθνικών ομάδων.
Σημαντικό ρόλο εδώ θα έχει η εισήγηση της οικονομικής επιτροπής προς το Δ.Σ. που έχοντας αναλύσει τα οικονομικά δεδομένα, θα προτείνει τον καταμερισμό ανά άθλημα με γνώμονα την ανάπτυξη όλων των αγωνισμάτων της ποδηλασίας αθλημάτων.
Η συμμετοχή των αθλητών στα πανελλήνια πρωταθλήματα θα μπορεί να προκύπτει μετά από αγώνες πρόκρισης, αφού θεσπισθούν αντικειμενικά κριτήρια και λαμβάνονται υπόψη διάφορες ιδιαιτερότητες που έχουν τα διάφορα αγωνίσματα (δρόμος πίστα, ορεινή ποδηλασία, ΒΜΧ). Πρόσφατο παράδειγμα ο θεσμός των Κυπέλλων Πίστας 2011, ο οποίος δεν μπόρεσε να συνεχιστεί για το 2012, λόγω της οικονομικής κρίσης).
Εξαίρεση θα αποτελούν αθλητές αποδεδειγμένα ασθενείς η αθλητές με αγωνιστικές υποχρεώσεις των εθνικών η επαγγελματικών ομάδων σε διεθνείς αγώνες. Σε τέτοιες περιπτώσεις να δίνεται η δυνατότητα της συμμετοχής μετά από πρόταση του εθνικού εκλέκτορα και την σύμφωνη γνώμη του team manager των εθνικών ομάδων.
Β) Εθνικές Ομάδες - Προπονητές
Ο προγραμματισμός των εθνικών ομάδων αλλά και της ομοσπονδίας γενικότερα, όσον αφορά στους μελλοντικούς στόχους μακροπρόθεσμα, θα πρέπει να έχει άμεση σχέση με τον ολυμπιακό κύκλο 2012 – 2016, και τις προκρίσεις στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο.
Έτσι ο ετήσιος αγωνιστικός σχεδιασμός και προγραμματισμός των εθνικών ομάδων θα προκύπτει από την εισήγηση του team manager των εθνικών ομάδων μετά από την συνεργασία του με τους προπονητές, τους εφόρους, την Τεχνική Επιτροπή, λαμβανομένου υπόψη του προϋπολογισμού και της κατανομής των ποσών στα επί μέρους αγωνίσματα και τις ηλικιακές κατηγορίες.
Απαραίτητη κρίνεται η συνεργασία με τους σωματειακούς προπονητές και τους αγωνιστικούς διευθυντές team managers) των επαγγελματικών ομάδων ούτως ώστε να προκύπτουν από την βάση ‘’έτοιμοι’’ αθλητές που θα στελεχώνουν τις εθνικές ομάδες, αποφεύγοντας με αυτό τον τρόπο δαπανηρές προετοιμασίες εθνικών ομάδων όπου αυτό είναι δυνατόν.
Σε περιπτώσεις εξασφάλισης θέσεων πρόκρισης σε διεθνείς αγώνες όπως μεσογειακοί, πανευρωπαϊκοί, παγκόσμια πρωταθλήματα και κύπελλα, θα πρέπει να επαναπροσδιορισθούν τα κριτήρια συμμετοχής αθλητών στις εθνικές ομάδες, και οι αθλητές που θα κληθούν να συμμετάσχουν θα πρέπει αφενός να πληρούν τα κριτήρια αυτά αλλά και να έχουν την σύμφωνη γνώμη του team manager και του εφόρου.
Επίσης για την συμμετοχή σε Παγκόσμια και Πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα προτείνεται να εξετασθεί το ενδεχόμενο οι προκριμένοι αθλητές να καλύπτουν μέρος των εξόδων τους και ανάλογα με τα αποτελέσματα που θα φέρουν να αποζημιώνονται.
Γ) Γύρος Ελλάδας – Διοργάνωση Διεθνών και άλλων αγώνων και εκδηλώσεων.
Η διοργάνωση του ποδηλατικού γύρου Ελλάδας 2.2 πρέπει να γίνει θεσμός μιας και αποτελεί την βιτρίνα της ποδηλασίας δρόμου στην Ελλάδα. Θα πρέπει να εξετασθεί σοβαρά η πιθανότητα συνεργασίας με κάποια εταιρεία management / marketing, χωρίς αυτό να σημαίνει παραχώρηση της κυριότητος του Γύρου σε κάποιον ιδιώτη. Έτσι αφενός να διασφαλισθεί η υψηλή ποιότητα του Γύρου, αφετέρου, ένα μεγάλο μέρος του κόστους να καλύπτεται από χορηγούς.
Παράλληλα στο μέτρο των οικονομικών δυνατοτήτων, θα πρέπει να εξετασθεί η πρόσκληση αξιωματούχων και προσωπικοτήτων της παγκόσμιας και ευρωπαϊκής ποδηλασίας (πρόεδρος της UCI, πρόεδρος της UEC, μεγάλοι αθλητές του παρελθόντος όπως ο Eddie Merckx, κλπ) για την ανάπτυξη των διεθνών σχέσεων της ομοσπονδίας.
Στο μέτρο της οικονομικής ευχέρειας της ομοσπονδίας θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα σε συλλόγους, φορείς η ιδιώτες να διοργανώσουν διεθνείς αγώνες βαθμολογούμενους από την U.C.I. παρέχοντας τους κάθε δυνατή βοήθεια σε υλικοτεχνική υποδομή και εκπαιδευμένο προσωπικό.
Για την διοργάνωση αγώνων θα πρέπει να συνεχίσουν να πριμοδοτούνται βαθμολογικά οι διοργανωτές σύλλογοι, ειδικά όταν οι αγώνες αυτοί γίνονται σε αστικές περιοχές, ενώ παράλληλα θα πρέπει να ανιχνευτεί το πιθανό ενδιαφέρον από δήμους η περιφέρειες η άλλους φορείς για την διοργάνωση ποδηλατικών εκδηλώσεων festival η ποδηλατικών αγώνων. Επίσης θα πρέπει να διερευνηθεί η δυνατότητα διοργάνωσης αγώνων με πολύ χαμηλό κόστος διαμονής και διατροφής απευθυνόμενοι σε φορείς που έχουν ιδιόκτητες εγκαταστάσεις (κατασκηνώσεις) όπως δήμοι, μητροπόλεις, τράπεζες, υπουργεία, στρατός κ.α.
Στην τέλεση του στρατιωτικού πρωταθλήματος θα πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη και ποιο ουσιαστικά ενεργή συμμετοχή αντισταθμίζοντας τα ευεργετήματα που απορρέουν μέσω των διευκολύνσεων που παρέχονται στους ένστολους πρωταθλητές μας.
Δ) Σωματεία – Αθλητικός εξοπλισμός
Με δεδομένο ότι το άθλημά μας είναι ‘’ακριβό και πολυδάπανο’’ ειδικά για τους γονείς των παιδιών που ξεκινούν το ποδήλατο, θα πρέπει να εξετασθεί το ενδεχόμενο της παροχής, με αντικειμενικά κριτήρια, βασικού ποδηλατικού εξοπλισμού της ομοσπονδίας (που δεν χρησιμοποιείται από τις Εθνικές Ομάδες) σε σωματεία που καλλιεργούν το άθλημα κυρίως σε μικρές ηλικιακές κατηγορίες. Βασικές παράμετροι των αντικειμενικών αυτών κριτηρίων μπορούν να είναι ο αριθμός των αθλητών, η συχνότητα συμμετοχής τους σε αγώνες, τα αποτελέσματα των αγώνων, κλπ.
Θα πρέπει να διερευνηθεί και η δυνατότητα χορηγίας του εξοπλισμού αυτού μέσω ιδιωτών η φορέων η προγραμμάτων της Ε.Ε.
Παράλληλα θα πρέπει να συνεργαστούμε με την πολιτεία για την επαναφορά των κονδυλίων των τακτικών επιχορηγήσεων καθώς επίσης τον επαναπροσδιορισμό των κριτηρίων επαγγελματικής αποκατάστασης των αθλητών με υψηλές διακρίσεις στα μέτρα του παρελθόντος.
Επίσης να βρεθεί η κατάλληλη φόρμουλα ούτως ώστε όλα τα σωματεία να προπονούνται δωρεάν στο ποδηλατοδρόμιο του ΟΑΚΑ.
Κατά τα πρότυπα ανεπτυγμένων ποδηλατικά χωρών, για λόγους οικονομίας αλλά και ισονομίας, θα πρέπει να επανεξετασθεί η χρήση ειδικευμένου (και πανάκριβου πια) ποδηλατικού εξοπλισμού στα αγωνίσματα χρονομέτρησης δρόμου και πίστας (όπως αεροδυναμικά βοηθήματα κράνη σταγόνες, κλειστοί η ακτινωτοί τροχοί από ανθρακονήματα, αεροδυναμικές μπάρες κ.λ.π. κορμάκια χρονομέτρου κ.α.), από τις κατηγορίες παίδων κορασίδων και κάτω.
Επίσης θα πρέπει να εξετασθούν και πιθανόν αλλαχτούν οι τεχνικές προδιαγραφές των ποδηλάτων (πατήματα κλπ) για τις μικρές κατηγορίες και να προσαρμοσθούν στις προδιαγραφές των κορυφαίων χωρών (όπως Αυστραλία , Νέα Ζηλανδία κλπ).
Ε) Βαθμολογίες
Θα πρέπει να εξετασθεί από την αρχή το σύστημα βαθμολογίας των σωματείων, με πιθανή εξεύρεση ενός εντελώς διαφορετικού συστήματος, τρόπου και κλίμακας βαθμολόγησης, καθώς η σχέση βαθμολογίας συμμετοχής αθλητών σε αγώνες και δικαιώματος ψήφου.
Ήδη υπάρχει ένα προσχέδιο το οποίο θα παρουσιασθεί για μελλοντική συζήτηση.
Προτείνεται να θεσπιστεί ετήσιο αγωνιστικό (όχι οικονομικό) έπαθλο για τις επαγγελματικές ομάδες σύμφωνα με την βαθμολογία της UCI, ως αναγνώριση της συνεισφοράς τους στην συλλογή βαθμών στην Παγκόσμια κατάταξη χωρών της UCI.
ΣΤ) ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΙΟ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΙΑ
Για το Ολυμπιακό Ποδηλατοδρόμιο, που είναι η έδρα της ομοσπονδίας και αποτελεί την ‘’καρδιά’’ του αθλήματος, θα πρέπει να βρεθεί τρόπος μείωσης των πραγματικά δυσβάστακτων χρεώσεων των λειτουργικών δαπανών χρήσης από το ΟΑΚΑ, τόσο προς την ομοσπονδία, όσο και προς τα σωματεία που το χρησιμοποιούν. Οι σημερινές χρεώσεις είναι απαγορευτικές τόσο για την διοργάνωση Κυπέλλων Ελλάδας, όσο και διαφόρων μίτινγκ που επιθυμούν να διοργανώσουν κάποια σωματεία.
Όσον αφορά στο ποδηλατοδρόμιο των Τρικάλων, που υπενθυμίζεται ότι κατασκευάστηκε με ενέργειες του τότε Προέδρου κου Τερζή, με σκοπό να αποτελέσει προπονητικό κέντρο ποδηλασίας, αυτό σταμάτησε να χρησιμοποιείται, λόγω τεχνικών προβλημάτων. Όμως με ενέργειες της παρούσης Διοίκησης, υπάρχει ήδη άμεση συνεργασία και επαφές με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, η οποία ενδιαφέρεται σοβαρά για την ανακατασκευή του, τόσο για τον τρόπο αποκατάστασης των προβλημάτων που παρουσιάζει, όσο και στον τρόπο μελλοντικής χρήσης και αξιοποίησης του.
Το ποδηλατοδρόμιο των Χανίων βρίσκεται στο τελικό στάδιο υλοποίησής του αφού έχουν ολοκληρωθεί όλες οι υποστηρικτικές κτηριακές υποδομές. Υπάρχει συνεχής επαφή της ομοσπονδίας με τον τοπικό Δήμο, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις και να τοποθετηθεί το τελικό στρώμα της επιφάνειας της πίστας που θα την καταστήσει λειτουργική.
Τα δύο αυτά περιφερειακά ποδηλατοδρόμια θα πρέπει να ολοκληρωθούν αφού θα αποτελέσουν σίγουρα πόλο έλξης νέων αθλητών, και μοχλό ανάπτυξης του αθλήματος στην περιφέρεια. Μπορούν δε κάλλιστα να λειτουργήσουν ως προπονητικά κέντρα τόσο για τα ελληνικά σωματεία, όσο και για τις χώρες της Βαλκανικής χερσονήσου, η οποία στερείται τέτοιων υποδομών.
Ζ) ΠΙΣΤΑ ΒΜΧ
Το ΒΜΧ είναι πια ολυμπιακό αγώνισμα και αποτελεί πεδίο ενασχόλησης όλο και μεγαλύτερου αριθμού αθλητών, ειδικά αθλητών μικρής ηλικίας, σε πανελλήνια κλίμακα.
Ήδη έχει διοργανωθεί το αντίστοιχο πανελλήνιο πρωτάθλημα, και αποτελεί πια επιτακτική ανάγκη η δημιουργία μίας πίστας ΒΜΧ, ολυμπιακών προδιαγραφών. Αυτή θα μπορούσε να χωροθετηθεί στο παρκινγκ του Ολυμπιακού Ποδηλατοδρομίου, ώστε να αποτελέσει έναν πόλο έλξης νέων αθλητών πέρα από το ΒΜΧ και στα άλλα αγωνίσματα της ποδηλασίας, χωρίς να αποκλείονται και άλλες περιοχές της χώρας. Στο πάρκινγκ αυτό μπορεί να γίνεται παρουσίαση και δράσεις για την ποδηλασία δρόμου καθώς και αγώνες σε μορφή παιχνιδιού για τα παιδιά.
5. ΠΡΟΒΟΛΗ – ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ
Για την προβολή του αθλήματος κρίνεται απαραίτητη η συμμετοχή και η παρουσία της ομοσπονδίας μας σε ποδηλατικές εκθέσεις, σε εκδηλώσεις φορέων που έχουν σαν θέμα το ποδήλατο σαν μέσον μεταφοράς, άσκησης, αναψυχής, οικολογικής συνείδησης (ημέρα χωρίς αυτοκίνητο, ημέρα περιβάλλοντος, ποδηλατικός γύρος Αθήνας, ποδηλατοβόλτες, ποδηλατοπορίες κ.α.
Έτσι θα δοθεί η δυνατότητα της επαφής και επικοινωνίας του απλού επισκέπτη με το άθλημα γνωρίζοντας την δραστηριότητα και τις επιτυχίες των αθλητών της ποδηλασίας.
Πρόσφατο παράδειγμα η συμμετοχή της ομοσπονδίας το 2010 και 2011 στην έκθεση φωτογραφίας στο BIKE FILM Festival που διοργανώθηκε στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.
Ο τομέας της κοινωνικής ευθύνης και δράσης θα πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί πεδίο ενδιαφέροντος της ομοσπονδίας, όπως έχει γίνει στο παρελθόν με την συμμετοχή της ομοσπονδίας στο πρόγραμμα εθελοντικής αιμοδοσίας (2009) και το πρόγραμμα ‘’Καθαρές Παραλίες’’ στη Βάρη Αττικής.
Τέλος κρίνεται απαραίτητη η προσπάθεια της συνεργασίας της ομοσπονδίας με πανεπιστημιακά ιδρύματα αθλητικής κατεύθυνσης (ΤΕΦΑΑ, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου – Τμήμα Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού, κλπ) τόσο για την δημιουργία έδρας με ειδίκευση στην ποδηλασία, όσο και για την πιθανή εξεύρεση κονδυλίων και πόρων από ευρωπαϊκά προγράμματα που σκοπό θα έχουν την ανάπτυξη και διάδοση της ποδηλασίας ως άθλημα, αλλά και του ποδηλάτου ως ένα οικολογικό μέσο μεταφοράς και άσκησης.
Μουσείο ποδηλασίας
Ένας από τους μελλοντικούς στόχους είναι και η δημιουργία Ποδηλατικού Μουσείου σε μια αίθουσα, από τις ήδη υπάρχουσες, του Ολυμπιακού Ποδηλατοδρομίου. Το μουσείο αυτό μπορεί να περιλαμβάνει αρχειακό και φωτογραφικό υλικό από την γέννηση και εξέλιξη της αγωνιστικής ποδηλασίας στη χώρα μας καθώς και της ίδιας της Ομοσπονδίας, αθλητικό υλικό και ποδήλατα παρελθόντων εποχών καθώς και άλλα αντικείμενα που σχετίζονται με το άθλημα. Επίσης μπορεί να υπάρχει και οπτικοακουστικό υλικό από ποδηλατικούς αγώνες. Το μουσείο μπορεί να δημιουργηθεί με τη συμβολή της ΕΟΠ αλλά και των σωματείων, με παραχώρηση ή δανεισμό αρχείων, φωτογραφιών, ιστορικών ποδηλάτων κα.

Το μουσείο αυτό θα μπορεί να είναι επισκέψιμο από το κοινό αλλά και σχολεία κατά την ξενάγησή τους στο Ολυμπιακό Ποδηλατοδρόμιο, με ξενάγηση σε συγκεκριμένες ημέρες και ώρες. Ο σκοπός είναι η προσέλκυση και το “κέντρισμα” του ενδιαφέροντος των μαθητών των μικρών ηλικιών να δουν, να μάθουν και να ακούσουν για την ποδηλασία

Δεν υπάρχουν σχόλια: