Ads 468x60px

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Πανευρωπαϊκή Ημέρα χωρίς Αυτοκίνητο

Η κίνηση πολιτών «Πρώτα η Πόλη μας» στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας (16 - 22 Σεπτεμβρίου) τιμά την Πανευρωπαϊκή Ημέρα χωρίς Αυτοκίνητο (22 Σεπτεμβρίου).

Δείτε τη σχετική ανακοίνωση: «Η Κίνησή μας καλεί τους κατοίκους της πόλης μας να χρησιμοποιήσουν για τις μετακινήσεις τους σήμερα λεωφορεία, ποδήλατο ή να κινηθούν πεζή, να φανταστούν κάποιες διαδρομές τους πεζοδρομημένες ή με εναλλακτικές πληροφορίες και να χαρούν την πόλη με τις οικογένειές τους και τους φίλους τους χωρίς την ύπαρξη Ι.Χ., το άγχος, τα έξοδα και τον κίνδυνο της κυκλοφορίας, έστω και για λίγες μόλις ώρες μέσα σ' ένα έτος.

Το ερώτημα είναι τι κινήσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν για να μη γίνεται αυτό μόνο μια επετειακή ημέρα αλλά καθημερινά… Οι καλύτερες δομές (σταθερά στο ωράριο , ποικίλα και εναλλακτικά ΜΜΜ, δίκτυο ποδηλατοδρόμων και πεζοδρομήσεων κ.ά,), πρέπει να δημιουργηθούν από το κράτος. Οι καλύτερες επιλογές πρέπει να γίνουν από εμάς τους πολίτες.

Η χρήση πχ των ποδηλάτων είναι την ίδια στιγμή δωρεάν και καλή γυμναστική, οικονομία, περιβαλλοντικά χρήσιμη επιλογή και διασκεδαστική. Ας κάνουμε προσπάθεια «για να υπάρχει ένας ποδηλάτης σε κάθε οικογένεια…»

Ακόμη η προσπάθεια να ομορφύνουμε ως άτομα ή ομάδες με ελάχιστα χρήματα και πολύ καρδιά τον δρόμο μας ή χώρο έξω από το κατάστημά μας συμβάλλει στην ομορφιά, στην εμπορικότητα, στην ψυχική μας δύναμη…

Τέλος, σε δύσκολους καιρούς, η κίνησή μας προτείνει να θυμόμαστε το:
«Δεν χρειάζεσαι να είσαι σούπερ ήρωας για να σώσεις τον πλανήτη»

Επιμέλεια: Μίτση Σκέντζου  zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: