Ads 468x60px

Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Θετικός σε έλεγχο ντόπινγκ ο Α. Κονταδόρ

Προβληματισμός επικρατεί στο χώρο της παγκόσμιας ποδηλασίας μετά την ανακοίνωση της WADA, ότι ο τρεις φορές νικητής του Γύρου Γαλλίας Αλμπέρτο Κονταδόρ, βρέθηκε θετικός σε έλεγχο απαγορευμένων ουσιών.

Τα δείγματα του 27χρονου Ισπανού ποδηλάτη βάσει των οποίων κατηγορείται δόθηκαν τη δεύτερη ημέρα ρεπό του φετινού Γύρου Γαλλίας στις 21 Ιουλίου, δηλαδή περίπου 14 ημέρες από την έναρξη του αγώνα. Στο μεσοδιάστημα ο Κονταδόρ είχε υποβληθεί σε τουλάχιστον άλλους πέντε ελέγχους αίματος και ούρων, γεγονός που αφήνει ανοικτά μια σειρά από αναπάντητα ερωτήματα. Αν μάλιστα συνυπολογισθεί και το ότι η ουσία που εντοπίστηκε στον οργανισμό του, η κλενβουτερόλη, ήταν 400 φορές κάτω του επιτρεπτού ορίου, πολλοί είναι εκείνοι που θέλουν να δουν τους αρμόδιους φορείς να προχωρούν σε περαιτέρω έλεγχο της υπόθεσης.

Ο ομοσπονδιακος προπονητής ποδηλασίας Βασίλης Αναστόπουλος, ο οποίος σχολιάζοντας τις εξελίξεις δεν θέλησε να προβεί σε βιαστικά συμπεράσματα τόνισε.

«Εφόσον καταδικαστεί, θα είναι μεγάλο πλήγμα για την ποδηλασία. Πρεπει όμως να περιμένουμε να δούμε όλα τα στοιχεία», υποστήριξε, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους παραμένει επιφυλακτικός.

«Σύμφωνα με τα όσα έχω μάθει από την επίσημη ανακοίνωση της UCI (Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδηλασίας) το δείγμα πάρθηκε στο δεύτερο ρεπό των ποδηλατών, 14 μέρες μετά την έναρξη του Γύρου και ενώ γνωρίζουμε πως ιδιαίτερα στους πρώτους τέσσερις γινόντουσαν συνεχώς έλεγχοι. Θα ήταν πολύ διαφορετικά τα πράγματα αν πιανόταν την πρώτη μέρα. Επίσης, η ουσία βρέθηκε σε τόσο μικρή ποσότητα που δεν θα μπορούσε να τον βοηθήσει καθόλου. Ουσιαστικά, αν δεν είχε αναλυθεί στο εργαστήριο της Κολωνίας και είχε πάει σε κάποιο άλλο εργαστήριο ελέγχου ντόπινγκ, όπως αυτό του Μόντρεαλ, ενδεχομένως να μην είχε βρεθεί ποτέ».

Όπως τονίζει ο κ. Αναστόπουλος, δεν θα ήταν απίθανο η κλενβουτερόλη να βρέθηκε στον οργανισμό του Κονταδόρ ακόμα και μέσω της τροφής του, όπως ισχυρίζεται ότι έγινε ο ίδιος ο Ισπανός ποδηλάτης.

«Σε μερικά συμπληρώματα διατροφής από αμέλεια των ιατρικών εταιρειών μπορεί να μην αναγράφονται όλες οι ουσίες που περιέχονται σε αυτά. Και έτσι ο αθλητής να έχει πρόβλημα. Είναι πιθανό να καταδικαστεί ο ίδιος και στη συνέχεια να κάνει μήνυση στην εταιρεία που παράγει το συμπλήρωμα διατροφής. Ο καθένας, βέβαια, είναι υπεύθυνος ο ίδιος για το τι βάζει στον οργανισμό του».

Η υπόθεση πλέον βρίσκεται στα χέρια της ισπανικής ομοσπονδίας, η οποία θα διερευνήσει όλα τα στοιχεία και στη συνέχεια -αν κρίνει ότι πρέπει- θα ζητήσει την δίωξη του αθλητή από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Αντι-ντόπινγκ.

Αν καταδικαστεί, ο Κονταδόρ κινδυνεύει με αφαίρεση του φετινού τίτλου του στο Γύρο Γαλλίας και ποινή αποκλεισμού που θα φτάνει τα δυο χρόνια.

Στο παρελθόν και ο θρύλος της ποδηλασίας Λανς Άρμστρονγκ είχε βρεθεί θετικός σε απαγορευμένη ουσία και συγκεκριμένα κορτιζόνη, όμως κατάφερε και απέδειξε πως βρισκόταν, χωρίς να αναγράφεται, σε σκεύασμα αλοιφής που χρησιμοποιούσε και έτσι απέφυγε να καταδικαστεί.

Μ.Π.
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: