Ads 468x60px

Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Τα κλέβουν μαζικά. Ρεκόρ στις κλοπές ποδηλάτων καταγράφεται στη Θεσσαλονίκη, που κατέχει τα πρωτεία σε όλη την Ελλάδα. Στοχεύουν τα ακριβά για να τα ξαναπουλήσουν

Στέλιος Μπαμιατζής



Τι κιαι αν τα δένουν με λουκέτα τι και αν τα κλειδώνουν με μεγάλες κλειδαριές και αλυσίδες; Περισσότεροι από τους μισούς ποδηλάτες στη Θεσσαλονίκη έχουν πέσει θύματα κλοπής. Οι περισσότερες μάλιστα γίνονται στο κέντρο της πόλης.

Περισσότερα από 80 ποδήλατα 286 συνολικά ερωτηθέντων σε σχετική έρευνα εκλάπησαν μέσα στο 2010, όταν το 2009 ήταν περίπου 50.

Την έρευνα διενήργησαν οι άμεσα εμπλεκόμενοι, οι Ποδηλάτες Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των προσπαθειών τους για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο Διαδίκτυο από τις έξι Ιουλίου μέχρι και τις 30 Αυγούστου 2010 και απάντησαν 286 άτομα, εκ των οποίων 73% ήταν άντρες και 27% γυναίκες. Το 53% των ερωτηθέντων είναι μεταξύ 18 και 30 ετών.

Όπως αποδεικνύεται οι κλέφτες έχουθν και προτιμήσεις καθώς στοχεύουν τα ολοκαίνουργια ποδήλατα, πιθανότατα λόγω "μεταπωλητικής αξίας". Το 55% των ερωτηθέντων έχουν χάσει το μόλις ενός έτους ποδήλατό τους.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των ποδηλάτων που εκλάπησαν ήταν δεμένα σε κάγκελα, καθώς εν αντιθέσει με τις ευρωπαϊκές πόλεις δεν υπάρχουν ποδηλοστάσια πουθενά.

Δυστυχώς κάποια πράγματα δεν αλλάζουν ποτέ όμως και έτσι παρατηρείται το φαινόμενο της έλλιψης γνώσης αλλά και συνειδητοποίησης από την πλευρεά των οδηγών ποδηλάτων καθώς το 66% των κλοπών δεν δηλώθηκαν στην αστυνομία, παρά το γεγονός ότι οι Ποδηλάτες Θεσσαλονίκης προσπαθούν πάντα και παροτρύνουν τα μέλη τους να δηλώνουν τις κλοπές στις αρχές.

Επίσης, επιβάλλεται η καταγραφή του αριθμού πλαισίου, κάτι που όμως φαίνεται να αγνοούν οι ερωτηθέντες, καθώς το 72% απαντά πως δεν τον καταγράφει.

Παράλληλα, σε περίπτωση κλοπής, σημαντικό στοιχείο αποτελεί η φωτογράφιση του ποδηλάτου μαζί με τον κάτοχό του και σύμφωνα με την έρευνα, 43% των ερωτηθέντων έχουν φωτογραφίσει το ποδήλατό τους μαζί με εκείνους.

Μάλιστα, οι Ποδηλάτες Θεσσαλονίκης προτρέπουν τα μέλη τους να φωτογραφίζονται με το ποδήλατό τους, για να μπορούν και μ' αυτόν τον τρόπο να αποδείξουν την κατοχή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: