Ads 468x60px

Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

"Εφυγε" ο ιδρυτής του ΠΟ Πατρών Βαγγέλης Διαμαντόπουλος

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΒΑΓΓΕΛΗ
ΕΦΥΓΕ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ ΜΑΣ Ο ΙΔΡΥΤΗΣ
ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

Την Παρασκευή 10-09-2010 η ποδηλατική οικογένεια της Πόλης μας αποχαιρέτησε για το μεγάλο ταξίδι τον εμπνευστή για την ίδρυση του Π.Ο.Πατρών το 1971 ΒΑΓΓΕΛΗ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟ.
Ο Ευάγγελος Διαμαντόπουλος γεννήθηκε το 1938 στο Ψάρι Μεγαλουπόλεως , ένα ορεινό χωριό της Αρκαδίας σε οικογένεια με άλλα τέσσερα αδέλφια .Σε ηλικία τριών ετών έχασε τον πατέρα του. Ορφανός από πατέρα σε ηλικία 9 ετών αναζήτησε την τύχη του πρώτα στην Μεγαλόπολη σαν σερβιτόρος και άλλες βοηθητικές εργασίες. Στην συνέχεια σε ηλικία περίπου 14 ετών ήρθε στην Πάτρα όπου υπήρχαν τρεις αδελφοί του πατέρα του. Από την Μεγαλόπολη στην Πάτρα ήρθε με τα πόδια. Τον πρώτο καιρό έμεινε για λίγο στο θείο του Σπύρο και στην συνέχεια βρήκε κάποιο κατάλυμα για να μένει. Ασχολήθηκε με αρκετές εργασίες καθότι ήταν πολύ εργατικός και δραστήριος ( σερβιτόρος – πωλούσε τυρόπιτες – κουλούρια). Εργάστηκε στον Βοσινάκη όπου κατασκεύαζε τυρόπιτες και αφού έμαθε την τέχνη έκανε δικό του εργαστήριο τυροπιτών.. Αργότερα άνοιξε κατάστημα ειδών ζαχαροπλαστικής και δίπλα στην συνέχεια ποδηλατάδικο. Παράλληλα με τον αγώνα για την επιβίωση έμαθε να παίζει ακορντεόν σε κάποια περίοδο που εργαζόταν στην Παριζιάνα. Θα τον θυμούνται όλοι οι Πατρινοί που επί χρόνια ήταν ο προπομπός στην παρέλαση του καρνάβαλου με την μονόροδα. Ίσως ήταν ο μοναδικός στην Πάτρα που μπορούσε να κάνει με την μονόροδα.
Το 1954 ασχολήθηκε με την ποδηλασία εγγραφόμενος στην ΕΑΠ. Συμμετείχε σε αρκετούς αγώνες με πολλές διακρίσεις. Σημαντικότερη αυτή του Γύρου Πελοποννήσου και η συμμετοχή του στον αγώνα Αθήνα – Θεσσαλονίκη 608ΚΜ όπου τερμάτισε μεταξύ των πρώτων. Παντρεύτηκε το 1963 την Ευσταθία και απέκτησε μαζί της τρία παιδιά τον Αντώνη (1964) την Μάχη (1969) και τον Λευτέρη (1974) .
Το 1971 ενώ ακόμα συνέχισε να τρέχει με το ποδήλατο λόγω του μεγάλου πάθους που είχε γι αυτό , υπήρξε κάποια ρήξη με τους παράγοντες της ΕΑΠ. Έτσι του γεννήθηκε η ιδέα να ιδρύσει ένα αμιγές ποδηλατικό σωματείο. Την περίοδο αυτή στην οδό Καραϊσκάκη 162 όπου ήταν το κατάστημα του έγιναν οι ζυμώσεις για την ίδρυση του Ομίλου. με τον εξάδελφο του και σημερινό Γ. Γραμματέα του Π.Ο.Πατρών Β. Διαμαντόπουλο, ο οποίος θυμάται τις πολύωρες συζητήσεις για τις διαδικασίες που απαιτούνται για ένα νέο σωματείο, πώς θα το ονομάσουν, τι χρώματα θα έχει η φανέλα, τι σχέδιο θα έχει και ένα σωρό άλλες συζητήσεις προκειμένου να πάρει σάρκα και οστά ο Π.Ο.Πατρών. Αφού βρήκε τα απαιτούμενα ιδρυτικά μέλη και έγιναν οι απαραίτητες διαδικασίες έπαιξε το ρόλο του προπονητή μέχρι το 1982, όπου τον αντικατέστησαν ο εξάδελφος του Β. Διαμαντόπουλος για λίγο και στην συνέχεια ο Ν. Αργυρόπουλος. Να σημειωθεί ότι την πρώτη κιόλας χρονιά (1972) που συμμετείχε στο Τοπικό Πρωτάθλημα η ομάδα του Π.Ο.Πατρών τα σάρωσε όλα με αντιπάλους τότε δυνατά σωματεία όπως η ΕΑΠ η ΠΓΕ και το Σκαγιοπούλειο.


Ήταν ο άνθρωπος που αγκάλιασε και βοήθησε στα πρώτα βήματα του τον Κανέλλο Κανελλόπουλο και πολλούς άλλους βέβαια αθλητές Οι υιοί του Αντώνης και ο Λευτέρης υπήρξαν συνεχιστές της παράδοσης ως αθλητές και ως προπονητές για μικρό χρονικό διάστημα στον Π.Ο.Πατρών. Ο Λευτέρης διετέλεσε και μέλος του Δ.Σ. του Π.Ο.Πατρών.
Το Δ.Σ. του Π.Ο.Πατρών θέλοντας να τιμήσει την μνήμη του και να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του στον ιδρυτή του Ομίλου ,σεμνό εργάτη της ποδηλασίας, έκανε ένα μικρό και λιτό αφιέρωμα, όπως λιτή αλλά παραγωγική ήταν η παρουσία του στο χώρο.
Καλό ταξίδι φίλε Βαγγέλη θα σε θυμόμαστε πάντα και υποσχόμαστε το έργο που δημιούργησες και επί σαράντα χρόνια διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στα ποδηλατικά δρώμενα, να το συνεχίσουμε με αμείωτο ενδιαφέρον.
Για περισσότερο φωτογραφικό υλικό στο site του Ομίλου www.popatras.gr

Από το γραφείο τύπου
Του Π.Ο.ΠΑΤΡΩΝ

Πάτρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: