Στη Λάρισα, το ποδήλατο έχει ρόδες από τρακτέρ, στη Μυτιλήνη σερβίρει … ούζο, στο Κιλκίς κάνει λογοπαίγνιο με το όνομα της πόλης, στέλνοντας φιλιά (Κιλ-kiss), ενώ στη Νάουσα, μια Μπούλα ισορροπεί πάνω του με χάρη! Μ' αυτόν τον ευφάνταστο τρόπο σκέφτηκε ένας ποδηλάτης, με κρητική καταγωγή, που μένει στην Αθήνα, να προτρέψει όλους τους Έλληνες στη χρήση ποδηλάτου.
"Οι πόλεις της Ελλάδας ποδηλατούν" είναι ο τίτλος της έκθεσης αφίσας του 29χρονου γραφίστα, Στέφανου Σκουρβουλιανάκη, ο οποίος έχει "ενσωματώσει" το ποδήλατο στα χαρακτηριστικά πόλεων και χωριών της Ελλάδας.
"Επειδή, λόγω της καταγωγής μου, γνωρίζω καλύτερα την Κρήτη, έχω σχεδιάσει αφίσες με χαρακτηριστικά και κάποιων χωριών, όπως το Σπήλι, που έχει κύριο αξιοθέατο τη σειρά με τις 25 βρύσες σε σχήμα λιονταριού, απ' όπου και τρέχει συνέχεια νερό. Δίπλα, λοιπόν, σε μία βρύση, σχεδίασα ένα μπουκάλι ποδηλάτη, στέλνοντας το μήνυμα ότι κάποιος πέρασε από εκεί", αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Σκουρβουλιανάκης.
Για την επαρχία Μυλοποτάμου, που περιλαμβάνει χωριά, όπως τα Ανώγεια, Ζωνιανά, Κράνα, Λιβάδια, Αξός, 'Αγιος Μάμας, Γάραζο, σκέφτηκε και μία μαντινάδα για τα πολυτελή 4χ4 που κυριαρχούν στους δρόμους, τα οποία σχεδίασε να κουβαλούν ποδήλατα: "Έβαλα στο δικάμπινο δυο θέσεις ποδηλάτου κι εδά δεν ξέρω που θα μπει, το γάλα του προβάτου", γράφει στην αφίσα, ενώ για το Θραψανό, που είναι στην επαρχία Πεδιάδος, στο Ηράκλειο, σχεδίασε ποδήλατα πάνω σε πιθάρια, που κατασκευάζουν οι άφθονοι κεραμίστες της περιοχής.
Όπως λέει ο 29χρονος γραφίστας, η ενασχόλησή του με τον σχεδιασμό των αφισών με θέμα το ποδήλατο, ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια, με αφορμή τη διοργάνωση εκδήλωσης με θέμα τις ποδηλατικές δράσεις σε πόλεις της Ελλάδας.
"Σκέφτηκα λοιπόν να ενσωματώσω κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε τόπου στη σχεδίαση ενός ποδηλάτου, προωθώντας μ΄αυτό τον τρόπο τη χρήση του", εξηγεί.
Ήδη, πάντως, έχει σχεδιάσει 80 αφίσες και φιλοδοξεί να φτάσει τις 100, τις οποίες υπογράφει με το ψευδώνυμο 'Μπιν Ποδηλάντεν' "!
"Είχα σκεφτεί αυτό το ψευδώνυμο πριν από χρόνια, όταν κάναμε μια ποδηλατοπορεία στην Αθήνα, διεκδικώντας την είσοδο των ποδηλάτων στο μετρό και έκτοτε, μου κόλλησε", λέει χαμογελώντας ο κ. Σκουρβουλιανάκης.
Η έκθεσή του διοργανώθηκε από το Ποδηλατικό Καρναβάλι, από τις 10 έως τις 31 Ιανουαρίου, στο καφέ "Σβούρα", στην Καστοριά και αναμένεται τις επόμενες μέρες, να μεταφερθεί στην Δράμα.
Το Ποδηλατικό Καρναβάλι διοργανώνεται την Τσικνοπέμπτη, στη Θεσσαλονίκη, με στόχο το "πάντρεμα" της παράδοσης του Καρναβαλιού με την αναβίωση της παράδοσης του ποδηλάτου στην Ελλάδα. Μετά την περυσινή, πρώτη διοργάνωση, το καρναβάλι έρχεται και πάλι φέτος, την Τσικνοπέμπτη, 24 Φεβρουαρίου, με εκκίνηση από την πλατεία Χρηματιστηρίου, στα 'Ανω Λαδάδικα.
Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές, το ποδηλατικό καρναβάλι θέλει συμβολικά να προτείνει την αποχή από την κουλτούρα του αυτοκινήτου και την αποδοχή του ποδηλάτου ως τη λύση για το περιβάλλον, την υγεία και την οικονομική κρίση.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου