Ads 468x60px

Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010

Ο αμαρτωλός κύκλος ντόπινγκ συνταράσσει την ποδηλασία. Από τον Βιρένκ στον Κονταδόρ

Το άθλημα έχει δεχτεί απανωτά χτυπήματα κι αν κάποια στιγμή όσοι εμπλέκονται αποφάσισαν να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα, φαίνεται πως αυτό έμεινε στα σκαριά. Οι προθέσεις δυστυχώς δεν σώζουν την ποδηλασία. Το αρχείο των διάσημων, σπουδαίων αθλητών που πιάστηκαν ντοπέ είναι χαρακτηριστικό.


Ο Ρισάρ Βιρένκ υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους, πρωταγωνιστούσε στο Γύρο της Γαλλίας, εκεί όμως, το 1998 πιάστηκε θετικός κι έμεινε έξω για εννιά μήνες. Ποτέ δεν έγινε όσο μεγάλος υπολογιζόταν.


Ο Μάρκο Παντάνι υπέγραψε πολλά αυτόγραφα, οι σκιές πάνω του εξαπλώθηκαν όμως, όταν πιάστηκε με υψηλό αιματοκρίτη. Ήταν το 1999 που εντοπίστηκε θετικός κι ενώ προπορευόταν στο Γύρο της Ιταλίας.


 

Ο Ρομπέρτο Χέρας ακολουθεί τον Λανς Άρμστρονγκ στο Γύρο της Γαλλίας το 2001. Το 2005, ωστόσο, βρέθηκε θετικός σε ερυθροποιητίνη, την ΕΡΟ που τάραξε τα θεμέλια της ποδηλασίας. Τιμωρήθηκε με διετή αποκλεισμό κι ενώ βρισκόταν κοντά στην κατάκτηση του τέταρτου Γύρου της Ισπανίας.


Ο Φλόιντ Λάντις περνά μπροστά από την Αψίδα του Θριάμβου, στο δρόμο για το δικό του θρίαμβο, το 2006, στο Γύρο της Γαλλίας. Μέρες μετά, βρέθηκε θετικός σε τεστοστερόνη, ο τίτλος του αφαιρέθηκε το 2009 και τον περασμένο Μάιο αποδέχτηκε την ενοχή του. Από τότε, κυνηγά τον Άρμστρονγκ και στη δική του μαρτυρία βασίζεται ο φάκελος του FBI που έχει ανοίξει και συνεχώς διευρύνεται...


Ο Γιαν Ούλριχ κατέκτησε το Γύρο της Γαλλίας το 1997, το 2006 όμως, μαζί με τον Ιβάν Μπάσο αποχώρησε από τον αγώνα ώρες πριν ξεκινήσει, καθώς ενεπλάκη στην ισπανική έρευνα Puerto. Οι στιγμές θύμιζαν αστυνομικό μυθιστόρημα, ο ίδιος αρνήθηκε πως πήρε ουσίες, η ομάδα του T - Mobile όμως τον απέλυσε και το 2007 αποσύρθηκε.


Ο Ιβάν Μπάσο ακολουθεί τον Άρμστρονγκ στο 13ο stage του Γύρου της Γαλλίας το 2004, είναι ο δεύτερος όμως που έφυγε ώρες πριν ξεκινήσει ο αγώνας του 2006. Με τη διαφορά πως αποδέχτηκε την ενοχή του μπροστά στην ιταλική Ολυμπιακή επιτροπή το 2007, τιμωρήθηκε με δύο χρόνια κι επανήληθε πέρυσι, για να κατακτήσει το φετινό Γύρο της Ιταλίας.


Ο διάσημος Αλεξάντερ Βινοκούροβ από το Καζακστάν εντοπίστηκε θετικός το 2007. Τιμωρήθηκε με ετήσιο αποκλεισμό, πήγε στο CAS, όπου όμως η ποινή αυξήθηκε σε δύο χρόνια. Αποσύρθηκε από την ποδηλασία, κι επανήλθε φέτος.


 

Το τελευταίο σκάνδαλο με τον Αλμπέρτο Κονταδόρ έχει καταφέρει ένα ακόμη μεγάλο χτύπημα στην ποδηλασία. Ο Ισπανός κατέκτησε τον τελευταίο Γύρο της Γαλλίας, στο πρόσωπό του το πολύπαθο άθλημα βρήκε το νέο ήρωα που αναζητούσε, πολύ σύντομα όμως, διεψεύστηκε κι αυτή η προσδοκία.


Γιάννης Νάτου  contra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: