Ads 468x60px

Κυριακή 29 Αυγούστου 2010

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην εποχή της λιτότητας

Τα μέτρα λιτότητας που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση συνασπισμού της Βρετανίας προκειμένου να μειώσει το υπέρογκο δημόσιο χρέος είναι πολύ πιθανό να πλήξουν και τα ολυμπιακά αθλήματα.

ΛΙΓΟ ΠΡΟΤΟΥ συμπληρώσει 100 ημέρες στην εξουσία ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον η πρωτεύουσα της χώρας είχε ξεκινήσει να γιορτάζει τους 30ούς Ολυμπιακούς Αγώνες που θα διεξαχθούν σε δύο χρόνια ακριβώς. Παρά τον έκδηλο όμως ενθουσιασμό του δημάρχου του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον για την προδιαγραφόμενη ολοκλήρωση των έργων εντός των χρονοδιαγραμμάτων, η ατμόσφαιρα έχει αρχίσει να βαραίνει πάνω από τη διοργανώτρια πόλη. Οι κινδυνολογούντες προβλέπουν ότι οι επόμενοι αγώνες θα χαρακτηριστούν ξανά ως οι «Ολυμπιακοί Αγώνες της λιτότητας», όπως και πριν από 64 χρόνια όταν η βρετανική πρωτεύουσα είχε διοργανώσει και πάλι τους Αγώνες. Τότε ήταν οι στάχτες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και η έλλειψη υποδομών που είχαν προσδώσει στη διοργάνωση τον χαρακτήρα της λιτότητας.
Σήμερα είναι η περιστολή των δαπανών και τα μέτρα δημοσιονομικής αυστηρότητας.


Τα μέτρα λιτότητας που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση συνασπισμού προκειμένου να μειώσει το υπέρογκο δημόσιο χρέος (άνω του 12% του ΑΕΠ) είναι πολύ πιθανό να πλήξουν και τα ολυμπιακά αθλήματα. Οχι όμως όλα. Τα αγωνίσματα από τα οποία προσδοκά διακρίσεις η αποστολή των 1.000

τουλάχιστον αθλητών που θα φορέσουν τα χρώματα της Βρετανίας δεν πρόκειται να θιχτούν. Η ιστιοπλοΐα, η κωπηλασία, η ποδηλασία και η κολύμβηση περιλαμβάνονται μέσα σε αυτά.

Αλλά οι ομοσπονδίες ομαδικών αθλημάτων όπως το βόλεϊ και το χάντμπολ- όπου οι επιδόσεις των Βρετανών δεν ήταν ποτέ θαυμαστές- αγωνίζονται να βρουν χρήματα καθώς γνωρίζουν ότι οι 700 περίπου ημέρες που απομένουν ως τους Ολυμπιακούς του 2012 θα είναι δύσκολες. Ο πρωθυπουργός της χώρας Ντέιβιντ Κάμερον αναμένεται να δώσει διευκρινίσεις επί του σχεδίου περικοπής των δημοσίων δαπανών τον προσεχή Οκτώβριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: