Ads 468x60px

Σάββατο 3 Ιουλίου 2010

97ο Tour de France – Παρουσίαση

Επιμέλεια: Θανάσης Κρεκούκιας
Αναδημοσίευση απο sport 24

Αρχίζει το Σάββατο ο 97ος ποδηλατικός Γύρος της Γαλλίας, ο σημαντικότερος αγώνας της επαγγελματικής ποδηλασίας δρόμου, αλλά και το μεγαλύτερο ετήσιο αθλητικό γεγονός στον κόσμο. Στις 3 εβδομάδες που θα διαρκέσει, εκατομμύρια φίλοι του αθλήματος θα βρεθούν σε όλα τα σημεία της διαδρομής για να αποθεώσουν από κοντά τους κορυφαίους αθλητές του πελοτόν, ενώ πάνω από δυο δισεκατομμύρια τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο θα παρακολουθήσουν από τις οθόνες τους τα 21 ετάπ που θα αναδείξουν τον μεγάλο νικητή στα Ηλύσια Πεδία της γαλλικής πρωτεύουσας.

100 χρόνια Πυρηναία

Ο φετινός Γύρος της Γαλλίας είναι αφιερωμένος στη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την πρώτη φορά που ο σημαντικότερος ποδηλατικός αγώνας στον κόσμο ανέβηκε στα Πυρηναία, τη μεγάλη οροσειρά που σχηματίζει το φυσικό δυτικό σύνορο με την Ισπανία. Ήταν η 19η Ιουλίου του 1910, όταν το ετάπ που ξεκίνησε από το Perpignan, πέρασε από τις ανηφόρες Portel (1.432 μ.) Port (1.249 μ.), Portet d’Aspet (1.069 μ.) και Ares (797 μ.) πριν τερματίσει στο Luchon. Δυο μέρες αργότερα, το πελοτόν ξεκίνησε από το Luchon με κατεύθυνση την πόλη της Bayonne.

Οι καιροί ήταν διαφορετικοί και οι ποδηλάτες είχαν να αντιμετωπίσουν συνθήκες τελείως διαφορετικές από τις σημερινές. Το ετάπ είχε μήκος 329 χιλιόμετρα και η εκκίνηση δόθηκε στις 3 και μισή μετά τα μεσάνυχτα! Τους ποδηλάτες περίμεναν 7 ανηφόρες, ξεκινώντας με το Peyresourde (1.569 μ.) και το Aspin (1.489 μ.), πριν αρχίσουν να ανεβαίνουν το μυθικό Tourmalet. Ήταν 7 το πρωί όταν εμφανίστηκε γεμάτος λάσπες ο Γάλλος Octave Lapize, κουβαλώντας το ποδήλατό του στα 2.115 μέτρα της κορυφής. Ένας ερασιτέχνης φωτογράφος που έτυχε να βρίσκεται εκεί, τράβηξε την ιστορική πλέον ασπρόμαυρη φωτογραφία.

Ο Γολγοθάς βέβαια δεν είχε τελειώσει. Σειρά είχαν το Soulor (1.474 μ.), το Tortes (1.799 μ.), το Aubisque (1.709 μ.) και το Osquich (507 μ.). Περνώντας από το Ομπίσκ, ο Lapize κοίταξε τους διοργανωτές φωνάζοντας: «είστε όλοι δολοφόνοι, όλοι σας! Δεν μπορείτε να ζητάτε τέτοια πράγματα από θνητούς!». 176 χιλιόμετρα αργότερα, ο Γάλλος πρωταθλητής ολοκλήρωνε το έπος, παίρνοντας τη νίκη στο ετάπ μετά από 14 ώρες και 10 λεπτά πάνω στο ποδήλατο και βάζοντας τις βάσεις για την τελική νίκη του στο Tour. Σήμερα, στην κορυφή του Tourmalet υπάρχει ένα μνημείο που αναπαριστά τον Lapize πάνω στο ποδήλατό του, τιμώντας έτσι τον πρώτο αθλητή που πέρασε από την κορυφή του κολοσσού των Πυρηναίων.

Τα ρεκόρ των Πυρηναίων

Από τότε, στον αιώνα που πέρασε, τα Πυρηναία αποτέλεσαν αναπόσπαστο μέρος του Γύρου της Γαλλίας, παίρνοντας σε απόλυτους αριθμούς την πρωτοκαθεδρία από τις Άλπεις. 73 φορές έχουν ανέβει στο παρελθόν οι ποδηλάτες στο Col du Tourmalet, τις περισσότερες από οποιαδήποτε άλλη κορυφή στην ιστορία του Γύρου της Γαλλίας. Τα Πυρηναία έχουν τις 4 πρώτες θέσεις στην κορυφαία πεντάδα, αφού εκτός από το Tourmalet, υπάρχουν ακόμα το Col d’Aubisque (69 φορές), το Col d’Aspin (68 φορές) και το Col de Peyresourde (60 φορές). Μόλις στην 5η θέση εμφανίζεται η πρώτη Αλπική κορυφή, ένας άλλος μύθος του Tour, το Col du Galibier (55 φορές).

Φέτος, με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων της παρουσίας των Πυρηναίων στον μεγαλύτερο ποδηλατικό αγώνα στον κόσμο, ο Γύρος της Γαλλίας θα τιμήσει τη μεγάλη οροσειρά, περνώντας από τις σημαντικότερες κορυφές της, με αποκορύφωμα τη διπλή ανάβαση στο Col du Tourmalet, στο 16ο και στο 17ο ετάπ. 14 συνολικά σπριντ ανάβασης όλων των κατηγοριών θα δούμε στην οροσειρά των Πυρηναίων, από το 14ο μέχρι και το 17ο ετάπ, ενώ το 14ο και το 17ο θα τερματίσουν σε ανηφόρα, στο Ax 3 Domaines και στο Col du Tourmalet αντίστοιχα.



Κλασικές, pavé και εφιάλτες

Εκτός από τα Πυρηναία αλλά και τα υπόλοιπα βουνά του αγώνα, ο 97ος Γύρος της Γαλλίας κρύβει μια ακόμα μεγάλη δυσκολία: τα 13 χιλιόμετρα σε λιθόστρωτο (pavé) οδόστρωμα στο 3ο ετάπ που θα ξεκινήσει από βελγικό έδαφος (Wanze) για να καταλήξει για πρώτη φορά στη φετινή διοργάνωση σε γαλλικό έδαφος (Arenberg Porte du Hainaut). Εκεί οι ποδηλάτες θα συναντήσουν 7 τμήματα με pavé (τα δυσκολότερα από τα οποία είναι συγκεντρωμένα στα τελευταία 30 χιλιόμετρα) και θα ολοκληρώσουν το ετάπ στο «μυθικό» δάσος του Arenberg, σε μια διαδρομή που χρησιμοποιείται στην κλασική της άνοιξης, το περίφημο Paris-Roubaix.

Τα πρώτα 3 τμήματα με pavé, που είναι και τα πιο εύκολα, βρίσκονται σε βελγικό έδαφος και έχουν συνολικό μήκος 2.250 μέτρα (Ormeignies (350 μ.), Hollain (1200 μ.) και Rongy (700 μ.). Τα υπόλοιπα 4 (Sars et Rosières – 2400 μ., Tilloy lez Marchiennes – 2500 μ., Wandignies Hamage – 3700 μ. & Haveluy – 2300 μ.) είναι τα πιο δύσκολα, όλα πάνω από δυο χιλιόμετρα και βρίσκονται τόσο κοντά το ένα στο άλλο, ώστε στην πραγματικότητα αποτελούν 11 συνεχόμενα χιλιόμετρα, γεμάτα απρόοπτα για τους αθλητές. Την προηγούμενη φορά που ο Γύρος είχε pavé στη διαδρομή του, ήταν το 2004, όπου σε μόλις 3.9 χιλιόμετρα πολλά φαβορί έχασαν πολύτιμο χρόνο και ελπίδες για την τελική νίκη.

Χαρακτηριστικότερα ονόματα ήταν τότε οι Iban Mayo, Christian Vande Velde, Michael Rogers και Denis Menchov, όλοι τους με πάνω από 4 λεπτά απώλειες. Στους στενούς και επικίνδυνους αυτούς δρόμους παραμονεύουν τα πάντα: πτώσεις, μηχανικές βλάβες, σκασίματα ελαστικών, νευρικότητα και εξαντλητική προσπάθεια από όσους θα θέλουν να κερδίσουν το ετάπ, από τα φαβορί που δεν θα θέλουν να χάσουν χρόνο και από τις ομάδες τους που θα θέλουν να τους προστατέψουν. Όπως χαρακτηριστικά είπε πρόσφατα ο Αυστραλός σπρίντερ Robbie McEwen, θα πρόκειται για «πραγματική σφαγή».

Εκτός όμως από το Paris-Roubaix, υπάρχει ακόμα μια κλασική της άνοιξης, την οποία θα τιμήσει το φετινό Tour. Στο 2ο ετάπ, από τις Βρυξέλλες στο Σπα, στα τελευταία 40 χιλιόμετρα της διαδρομής, οι ποδηλάτες θα ανέβουν δυο λόφους που βρίσκονται στο Liege – Bastogne – Liege. Πρόκειται για το Col de Stockeu (3 χλμ με 5.9% κλίση) και το Col du Rosier (6.4 χλμ με 4% κλίση), η κορυφή του οποίου βρίσκεται 12 χιλιόμετρα πριν τη γραμμή του τερματισμού στο Σπα.

Τα φαβορί για την κίτρινη φανέλα

- Alberto Contador (Astana): Ο περσινός νικητής του Γύρου της Γαλλίας είναι και φέτος το μεγαλύτερο φαβορί για να ανέβει για τρίτη φορά στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου στη γαλλική πρωτεύουσα. Στα 27 του χρόνια έχει την ευκαιρία να κάνει 5 τις νίκες του σε μεγάλους Γύρους (Tour 2007 & 2009, Giro 2008 και Vuelta 2008) και να ατενίσει πλέον με άλλο αέρα την πιθανότητα κατάρριψης του ρεκόρ του Λανς Άρμστρονγκ, αφού ο Τεξανός κέρδισε το πρώτο από τα 7 του Tour σε ηλικία 28 ετών.

Στη φετινή σεζόν κέρδισε το Paris – Nice και τον Γύρο της Castilla y Leon, ενώ έκανε μεγάλη εμφάνιση στο ετάπ του Criterium du Dauphine που τερμάτισε στην ανηφόρα του L’Alpe d’Huez. Δείχνει ότι βρίσκεται σε καταπληκτική κατάσταση για μια ακόμα χρονιά, είναι πλέον ο μοναδικός αρχηγός της Astana μετά την αναχώρηση του Άρμστρονγκ και το μοναδικό ερώτημα που μένει να απαντηθεί, είναι το κατά πόσο θα μπορέσει να τον βοηθήσει η ομάδα του στις δυσκολίες που θα παρουσιαστούν. Αν αντέξουν ο Vino, οι Ισπανοί και οι υπόλοιποι, τότε ο "Pistolero" πολύ δύσκολα θα χάσει τον Γύρο.

- Andy Schleck (Team Saxo Bank): Ο μικρός Schleck, δεύτερος πέρυσι πίσω από τον Contador, είναι η μεγαλύτερη απειλή για τον Ισπανό. Στα 25 του δείχνει ότι διαθέτει πλέον, όχι μόνο ταλέντο και ικανότητες, αλλά και την απαραίτητη εμπειρία για να φτάσει στον στόχο του. Φέτος έχει προετοιμαστεί ειδικά για το Tour, δεν πήρε μέρος σε πολλούς αγώνες και η κατάσταση στην οποία βρίσκεται είναι ένα ερωτηματικό. Το τρωτό του σημείο συνεχίζει να είναι το χρονόμετρο, παρά το γεγονός ότι κέρδισε τον τίτλο του πρωταθλητή Λουξεμβούργου στην ατομική χρονομέτρηση πριν λίγες μέρες.

Το μεγαλύτερο ατού του Andy, εκτός από την φοβερή του ικανότητα να ανεβαίνει τα βουνά, είναι η ομάδα του. Η Saxo Bank κατεβαίνει στο φετινό Tour με μια φοβερή σύνθεση, στην οποία ξεχωρίζουν ο Franck, μεγάλος αδερφός του Andy, που φέτος βρίσκεται σε καταπληκτική κατάσταση και ο Fabian Cancellara, παγκόσμιος πρωταθλητής στο χρονόμετρο. Το σίγουρο είναι ότι θα δώσουν μεγάλες μάχες με τον Contador και την Astana, θέλοντας να ανέβουν ένα σκαλί πιο ψηλά στο τελικό βάθρο.

- Lance Armstrong (Radioshack): Ο μεγάλος Τεξανός πρωταθλητής με το απόλυτο ρεκόρ των 7 νικών στο Γύρο της Γαλλίας, θα βρεθεί για 13η φορά στην καριέρα του στην εκκίνηση ενός Tour de France. Ίσως να είναι και η τελευταία ευκαιρία που θα έχει για να τον κερδίσει για 8η φορά, αφού η ηλικία του (κοντεύει τα 39) είναι πλέον απαγορευτική για τόσο δύσκολους και απαιτητικούς αγώνες. Πέρυσι, στην επανεμφάνισή του μετά από 3 χρόνια αποχής, κατάφερε να ανέβει στην 3η θέση του βάθρου, χωρίς όμως να απειλήσει σε καμία στιγμή ουσιαστικά τον συναθλητή του στην Astana, Contador. Η γκρίνια πάντως που συνόδεψε και τους δυο στη διάρκεια των 3 εβδομάδων του αγώνα, δεν έβγαλε πουθενά και μόλις ολοκληρώθηκε η σεζόν, ο Lance το πήρε απόφαση.

Πήρε μαζί του τον Johan Bruyneel και όλους τους καλούς ποδηλάτες της Astana (Kloden, Leipheimer, Popovych, Rubiera κλπ), βρήκε χορηγό και δημιούργησε καινούργια ομάδα, την αμερικανική Radioshack. Η προετοιμασία του Άρμστρονγκ δεν ήταν η καλύτερη δυνατή φέτος, αφού ο Τεξανός αντιμετώπισε διάφορα προβλήματα, όμως οι ικανότητές του, η εμπειρία του, η καθοδήγηση και η ομάδα του τον χρίζουν αυτόματα ένα από τα μεγάλα φαβορί. Ακόμα και αν δεν καταφέρει να κερδίσει το 8ο Tour της καριέρας του, μπορεί να δημιουργήσει ένα φοβερό ρεκόρ, στην περίπτωση που ανέβει στο βάθρο. Πέρυσι, με την 3η του θέση, ισοφάρισε το στοιχειωμένο ρεκόρ του Γάλλου Raymond Poulidor με 8 παρουσίες στην τριάδα των νικητών και πλέον το απειλεί.

Τα υπόλοιπα φαβορί

- Franck Schleck (Team Saxo Bank): Ο μεγάλος Schleck βρίσκεται φέτος σε καταπληκτική κατάσταση. Λογικά θα βοηθήσει τον αδερφό του, αλλά ανάλογα με την εξέλιξη του αγώνα και αν του δοθεί η ευκαιρία, σίγουρα θα την εκμεταλλευτεί. Ανεβαίνει πολύ καλά, αλλά χάνει πολύ χρόνο στα χρονόμετρα. Στόχος του θα είναι η πρώτη 5άδα, όμως δεν θα διστάσει να θυσιάσει τις προσωπικές του φιλοδοξίες αν τον χρειαστεί ο Andy.
- Bradley Wiggins (Team Sky): Η μεγάλη έκπληξη της περσινής χρονιάς. Ο 20χρονος Βρετανός τερμάτισε τέταρτος, ενώ φέτος κέρδισε τον πρόλογο στο Giro, φορώντας την πρώτη ροζ φανέλα του αγώνα. Βρίσκεται σε διαρκή άνοδο, ανεβαίνει καταπληκτικά και είναι πολύ δυνατός στο χρονόμετρο. Σίγουρα πρόκειται να πρωταγωνιστήσει τα επόμενα χρόνια.
- Christian Vande Velde (Garmin Transitions): Ο Αμερικανός έχει δυο πολύ καλές παρουσίες στο Tour, αφού πέρυσι ήταν 8ος και πρόπερσι 4ος. Φέτος εγκατέλειψε νωρίς τον Γύρο της Ιταλίας λόγω πτώσης, οπότε θα είναι ξεκούραστος. Ο all around Christian θα προσπαθήσει να μπει στην πρώτη 5άδα, αλλά πιο πιθανή φαντάζει μια θέση από το 6 μέχρι το 10 της γενικής.
- Roman Kreuziger (Liquigas Doimo): Άλλος ένας φέρελπις αθλητής. Ο 24χρονος Τσέχος της Liquigas είναι καλός και στα βουνά και στο χρονόμετρο. Πέρυσι τερμάτισε στην πρώτη δεκάδα (9ος) και φέτος θέλει το κάτι παραπάνω, αφού έχει προετοιμαστεί εντατικά για τη Γαλλία.
- Ivan Basso (Liquigas Doimo): Ο θριαμβευτής του φετινού Γύρου της Ιταλίας θα βρεθεί στην αφετηρία του Tour, όμως το αν θα μπορέσει να πρωταγωνιστήσει, είναι μεγάλο ερωτηματικό. Το Giro ήταν πάρα πολύ δύσκολο και ο Ivan ξόδεψε πολλές δυνάμεις, αφού μέχρι την προτελευταία μέρα δεν είχε εξασφαλισμένη τη νίκη. Αν δει ότι δεν τα καταφέρνει, θα βοηθήσει τον Kreuziger και θα προσπαθήσει να πάρει κάποιο ετάπ στα βουνά.
- Cadel Evans (BMC Racing Team): Ο Αυστραλός είναι σίγουρα ένας από τους κορυφαίους ποδηλάτες των τελευταίων χρόνων, το αποδεικνύουν άλλωστε οι επιτυχίες του (στο Tour 2ος το 2008 και το 2007, στην Vuelta 3ος πέρυσι και 4ος το 2007). Όμως τα χρόνια περνάνε και ο Evans δείχνει ότι δεν έχει αυτό το κάτι παραπάνω που χρειάζεται για να κερδίσει έναν μεγάλο Γύρο. Φέτος το προσπάθησε στην Ιταλία, κέρδισε ένα ετάπ, ήρθε 1ος στη βαθμολογία των πόντων, φόρεσε και τη ροζ φανέλα για μια μέρα, όμως τερμάτισε 5ος στη γενική. Στα 33 του θα κάνει ακόμα μια προσπάθεια στη Γαλλία, όμως η κούραση από το Giro ίσως να του κοστίσει. Ένα πλασάρισμα στην πρώτη 5άδα θα είναι ένα πολύ καλό αποτέλεσμα.
- Denis Menchov (Rabobank): Ο Ρώσος δεν πήγε φέτος στην Ιταλία για να υπερασπιστεί την πρωτιά που κέρδισε πέρυσι, θέλοντας να αφοσιωθεί αποκλειστικά στην προετοιμασία για το Tour. Έχει αποδείξει ότι είναι αθλητής των τριών εβδομάδων, μετρώντας δυο κατακτήσεις στην Vuelta (2005 & 2007) και την περσινή νίκη στο Giro, ενώ η καλύτερη θέση του στη γενική του Tour είναι η 4η το 2008. Βρίσκεται σε καλή κατάσταση και είναι ικανός για όλα. Θα παλέψει για μια θέση στην 5άδα, διεκδικώντας με πιθανότητες το βάθρο.
- Carlos Sastre (Cervelo Test Team): Ο νικητής του 2008 επανέρχεται στο Tour μετά την περσινή του 17η θέση. Με 13 top ten στη γενική κατάταξη μεγάλων Γύρων (ανάμεσά τους και 6 βάθρα), ο Ισπανός είναι ένας από τους μεγάλους της γενιάς του. Φέτος τερμάτισε 8ος στο Giro και η κούραση ίσως να τον επηρεάσει. Στα 35 του είναι πια αρκετά μεγάλος για να διεκδικήσει τη νίκη ή το βάθρο, όμως αναμένεται να πρωταγωνιστήσει στα βουνά, προσπαθώντας να κερδίσει κάποιο ετάπ και να μπει για μια ακόμα φορά στην πρώτη δεκάδα της γενικής.

Οι νικητές στο περσινό Tour de France

Γενική κατάταξη
1. Alberto Contador (Astana) 85h 48’ 35”
2. Andy Schleck (Team Saxo Bank) +4’ 11”
3. Lance Armstrong (Astana) +5’ 24”
4. Bradley Wiggins (Garmin Slipstream) +6’ 01”
5. Frank Schleck (Team Saxo Bank) +6’ 04”
6. Andreas Kloden (Astana) +6’ 42”
7. Vincenzo Nibali (Liquigas) +7’ 35”
8. Christian Vande Velde (Garmin Slipstream) +12’ 04”
9. Roman Kreuziger (Liquigas) +14’ 16”
10. Christophe Le Mevel (Francaise des Jeux) +14’ 25”

Βαθμολογία πόντων: Thor Hushovd (Cervelo Test Team)
Βαθμολογία σπριντ ανάβασης: Franco Pellizotti (Liquigas)
Καλύτερος νέος αθλητής: Andy Schleck (Team Saxo Bank)
Καλύτερη ομάδα: Astana (243h 56’ 04”)



Ο αγώνας με αριθμούς

Το Tour de France ξεκινάει στις 3 Ιουλίου από το Ρότερνταμ της Ολλανδίας και θα ολοκληρωθεί στις 25 Ιουλίου με την καθιερωμένη «παρέλαση» των ποδηλατών στους δρόμους της Γαλλικής πρωτεύουσας. Το προφίλ των 21 ετάπ έχει ως εξής:

- 1 πρόλογος
- 9 ετάπ ευθείας
- 6 ετάπ βουνών
- 4 ετάπ μέσης δυσκολίας
- 1 ετάπ ατομικής χρονομέτρησης

Άλλα χαρακτηριστικά του αγώνα:

- 3.642 χιλιόμετρα συνολικά.
- 3 ετάπ με τερματισμό σε ανηφόρα (8ο, 14ο & 17ο).
- 2 ημέρες ξεκούρασης για τους αθλητές (12 & 21 Ιουλίου).
- 60.9 χλμ ατομικής χρονομέτρησης.
- 58 συνολικά σπριντ ανάβασης 4ης, 3ης, 2ης, 1ης κατηγορίας και HC (εκτός κατηγορίας).
- Αναλυτικά, 6 ανηφόρες HC (εκτός κατηγορίας), 10 ανηφόρες 1ης κατηγορίας, 9 ανηφόρες 2ης κατηγορίας, 13 ανηφόρες 3ης κατηγορίας και 20 ανηφόρες 4η2 κατηγορίας.
- 2 φορές ανάβαση στο Col du Tourmalet (16ο & 17ο ετάπ).
- 7 τμήματα λιθόστρωτου στο 3ο ετάπ, συνολικού μήκους 13.150 χλμ.
- 11 καινούργιες πόλεις σε αφετηρίες και τερματισμούς ετάπ.
- 3 κράτη θα φιλοξενήσουν στο έδαφός τους ετάπ του φετινού Tour de France. Εκτός από τη Γαλλία, οι ποδηλάτες θα περάσουν από την Ολλανδία και το Βέλγιο.
- 3.200.000 ευρώ θα είναι το συνολικό ποσό που θα μοιραστεί στα διάφορα χρηματικά έπαθλα. Ο νικητής του Tour de France θα πάρει τις 450.000 από αυτά.
- Δεν θα υπάρξουν μπόνους δευτερόλεπτα στα ενδιάμεσα σπριντ και στον τερματισμό των ετάπ. Η μοναδική αναφορά θα είναι οι επίσημοι χρόνοι του κάθε αθλητή.
- 100 χρόνια από την πρώτη φορά που ο Γύρος της Γαλλίας ανέβηκε τα Πυρηναία.
- 80 χρόνια από την πρώτη φορά που έκανε την εμφάνισή του το διαφημιστικό Καραβάνι του Tour de France.

Η κάλυψη του 97ου Tour de France

- 118 τηλεοπτικά κανάλια μεταδίδουν τον αγώνα σε 186 χώρες
- 60 τηλεοπτικά κανάλια μεταδίδουν τον αγώνα ζωντανά
- 260 διαπιστευμένοι cameramen
- 75 ραδιοφωνικοί σταθμοί
- 70 διαπιστευμένα φωτογραφικά πρακτορεία
- 240 διαπιστευμένοι φωτογράφοι
- 2477 διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι
- 450 θέσεις εργασίας στην αίθουσα Τύπου
- 650 διαπιστευμένα μέσα (εφημερίδες, περιοδικά, πρακτορεία ειδήσεων και ηλεκτρονικός τύπος)
- 1800 τεχνικοί και οδηγοί



Τα 21 ετάπ του 97ου Tour de France

Πρόλογος (3/7) Rotterdam, 8.9 km (ατομική χρονομέτρηση)
01. (4/7) Rotterdam – Brussels, 223.5 km (ευθεία)
02. (5/7) Brussels – Spa, 201 km (λόφοι)
03. (6/7) Wanze – Arenberg Porte du Hainaut, 213 km (ευθεία & pavé)
04. (7/7) Cambrai – Reims, 153.5 km (ευθεία)
05. (8/7) Epernay – Montargis, 187.5 km (ευθεία)
06. (9/7) Montargis – Gueugnon, 227.5 km (ευθεία)
07. (10/7) Tournus – Station des Rousses, 165.5 km (βουνά μέτριας δυσκολίας)
08. (11/7) Station des Rousses – Morzine Avoriaz, 189 km (ετάπ βουνών)
- Δευτέρα 12 Ιουλίου – 1η ημέρα ξεκούρασης
09. (13/7) Morzine Avoriaz – St Jean de Maurienne, 204.5 km (ετάπ βουνών)
10. (14/7) Chambery – Gap, 179 km (βουνά μέτριας δυσκολίας)
11. (15/7) Sisteron – Bourg les Valence, 184.5 km (ευθεία)
12. (16/7) Bourg de Peage – Mende, 210.5 km (βουνά μέτριας δυσκολίας)
13. (17/7) Rodez – Revel, 196 km (ευθεία)
14. (18/7) Revel – Ax 3 Domaines, 184.5 km (ετάπ βουνών)
15. (19/7) Pamiers – Bagneres de Luchon, 187.5 km (ετάπ βουνών)
16. (20/7) Bagneres de Luchon – Pau, 199.5 km (ετάπ βουνών)
- Τετάρτη 21 Ιουλίου – 2η ημέρα ξεκούρασης
17. (22/7) Pau – Col du Tourmalet, 174 km (ετάπ βουνών)
18. (23/7) Salies de Bearn – Bordeaux, 198 km (ευθεία)
19. (24/7) Bordeaux – Pauillac, 52 km (ατομική χρονομέτρηση)
20. (25/7) Longjumeau – Paris Champs Elysees 102.5 km (ευθεία)

Οι 22 ομάδες

Η οργανωτική επιτροπή του Tour de France έχει προσκαλέσει 22 ομάδες για να συμμετάσχουν στον φετινό αγώνα. Θα είναι παρούσες και οι 18 επαγγελματικές ομάδες της UCI Pro Tour, ενώ την 22άδα συμπληρώνουν οι BBOX Bouygues Telecom, Cervelo Test Team, BMC Racing Team και Cofidis. Η κάθε ομάδα αποτελείται από 9 αθλητές, άρα στην εκκίνηση του Μονακό θα βρεθούν 198 ποδηλάτες. Τη μερίδα του λέοντος στις συμμετοχές έχουν η Γαλλία και οι ΗΠΑ (από 4 ομάδες). Ακολουθούν η Ισπανία με 3, η Ιταλία και το Βέλγιο με 2 και τέλος η Ολλανδία, η Ελβετία, το Καζακστάν, η Ρωσία, η Δανία, η Γερμανία και η Μεγάλη Βρετανία με μονή εκπροσώπηση. Αναλυτικά οι 20 ομάδες:

1. Ag2r – La Mondiale (Γαλλία)
2. Astana (Καζακστάν)
3. Caisse d’Epargne (Ισπανία)
4. Euskaltel Euskadi (Ισπανία)
5. Footon Servetto (Ισπανία)
6. Francaise des Jeux (Γαλλία)
7. Garmin Transitions (ΗΠΑ)
8. Team Katusha (Ρωσία)
9. Lampre – Farnese (Ιταλία)
10. Liquigas – Doimo (Ιταλία)
11. Omega Pharma – Lotto (Βέλγιο)
12. Quick Step (Βέλγιο)
13. Rabobank (Ολλανδία)
14. Team HTC – Columbia (ΗΠΑ)
15. Team Milram (Γερμανία)
16. Team Radioshack (ΗΠΑ)
17. Team Saxo Bank (Δανία)
18. Team Sky (Μεγάλη Βρετανία)
19. Bbox Bouygues Telecom (Γαλλία)
20. BMC Racing Team (ΗΠΑ)
21. Cervelo Test Team (Ελβετία)
22. Cofidis Le Credit en Ligne (Γαλλία)

Οι φανέλες και η σημασία τους

α) Γενική κατάταξη – η κίτρινη φανέλα

Στο τέλος του πρώτου ετάπ βγαίνει η πρώτη γενική κατάταξη. Από κει και μετά προστίθεται σε κάθε αθλητή ο χρόνος του ετάπ κάθε ημέρας και βγαίνει η ανάλογη προσωρινή γενική κατάταξη. Ο αθλητής που βρίσκεται στην πρώτη θέση, φοράει στη διάρκεια του αγώνα την κίτρινη φανέλα για να μπορούν να τον ξεχωρίζουν οι υπόλοιποι αλλά και οι θεατές. Την τελευταία μέρα του Γύρου ο ποδηλάτης που θα έχει τον μικρότερο συνολικό χρόνο στα 21 ετάπ είναι και ο μεγάλος νικητής. Η φανέλα είναι κίτρινη γιατί οι σελίδες του αθλητικού γαλλικού περιοδικού «L’Auto», πρόγονου της «L’Equipe», (ο διευθυντής του οποίου, Ανρί Ντεγκράνζ, είχε την ιδέα για την διοργάνωση του πρώτου Tour de France το 1903), ήταν επίσης κίτρινου χρώματος. Η κίτρινη φανέλα πρωτοφορέθηκε στο Γύρο του 1919.

β) Βαθμολογία πόντων – η πράσινη φανέλα

Αυτή η βαθμολογία έχει να κάνει με τους πόντους που κερδίζουν κυρίως οι σπρίντερ. Πρόκειται για τους πόντους που παίρνουν οι αθλητές ανάλογα με τη θέση που θα
τερματίσουν σε κάθε ετάπ. Επίσης υπάρχουν και ενδιάμεσα σπριντ (συνήθως δυο με τρία σε κάθε ετάπ), στα οποία βαθμολογούνται οι πρώτοι τρεις (6, 4 & 2 πόντοι αντίστοιχα). Όποιος αθλητής έχει συγκεντρώσει τους περισσότερους πόντους στο τέλος του Γύρου, (και συνήθως είναι σπρίντερ) κερδίζει τον τίτλο του πιο σταθερού αθλητή.

γ) Βαθμολογία αναβάσεων – η λευκή φανέλα με τα κόκκινα πουά

Για να βγει ο «Βασιλιάς των βουνών» υπολογίζονται οι πόντοι που δίνονται στους ποδηλάτες μόλις περάσουν την κορυφή ενός βουνού. Οι πόντοι ποικίλλουν ανάλογα με τη δυσκολία της ανάβασης. Έτσι τα βουνά χωρίζονται σε πέντε τέτοιες κατηγορίες. Αρχίζοντας από τα πιο εύκολα και αυξάνοντας τον βαθμό δυσκολίας, έχουμε τα βουνά της τέταρτης κατηγορίας, αυτά της τρίτης, της δεύτερης και της πρώτης. Υπάρχει μια ακόμη κατηγορία, η οποία περιλαμβάνει ότι πιο δύσκολο και εξαντλητικό υπάρχει στην ποδηλατική ανάβαση: τα βουνά «εκτός κατηγορίας». Όσο πιο δύσκολη είναι η ανάβαση, τόσο περισσότεροι είναι οι πόντοι που δίνονται, ενώ παράλληλα αυξάνεται και ο αριθμός των αθλητών που τους μοιράζονται. Και εδώ, όποιος στο τέλος του Tour έχει τους περισσότερους πόντους, κερδίζει το «maillot a pois rouges» και αναδεικνύεται ως ο κορυφαίος αναβάτης της διοργάνωσης.



Υπάρχουν ακόμα δυο κατατάξεις και μια κατηγορία μικρότερης σημασίας και είναι:
- Ο καλύτερος νέος αθλητής. Πρόκειται για την γενική κατάταξη που λαμβάνει υπόψη της τους χρόνους από όσους ποδηλάτες είναι κάτω των 25 ετών την 1η Ιανουαρίου της χρονιάς που διεξάγεται ο Γύρος. Ο νικητής εδώ φοράει άσπρη φανέλα.
- Η καλύτερη ομάδα. Αυτή η κατάταξη βγαίνει προσθέτοντας κάθε μέρα τους χρόνους των τριών καλύτερων αθλητών κάθε ομάδας. Το χαρακτηριστικό γνώρισμα της καλύτερης ομάδας είναι οι αριθμοί των αθλητών της που είναι μαύροι πάνω σε κίτρινο φόντο και όχι σε λευκό όπως όλοι οι άλλοι.
- Ο πιο επιθετικός αθλητής. Δίνεται στους ποδηλάτες που επιχειρούν να ξεφύγουν από το πελοτόν εξαπολύοντας επιθέσεις και διανύοντας δεκάδες δεκάδων χιλιομέτρων είτε μόνοι τους είτε σε μικρά γκρουπ. Ο πρώτος σε αυτή την κατηγορία δε φοράει κάποια ειδική φανέλα. Ξεχωρίζει όμως, επειδή το νούμερό του είναι λευκό σε κόκκινο φόντο αντίθετα με όλα τα υπόλοιπα που είναι μαύρα σε λευκό φόντο.

Την τηλεοπτική κάλυψη του 97ου Tour de France έχει αναλάβει για μια ακόμη χρονιά το κανάλι του Eurosport (NOVA), το οποίο με καθημερινές συνδέσεις θα σας προσφέρει σε ζωντανή μετάδοση τις προσπάθειες των 198 ποδηλατών στους δρόμους της Γαλλίας.

Βίντεο: Η διαδρομή του φετινού Γύρου της Γαλλίας και τα προφίλ των 21 ετάπ



Βίντεο: Το επίσημο φιλμάκι για την επιλογή του Ρότερνταμ ως πόλης – αφετηρίας στο 97ο Tour de France



Βίντεο: Highlights από τον περσινό Γύρο της Γαλλίας (2009)





Δεν υπάρχουν σχόλια: