«Φρένο» στις ορθοπεταλιές με τα δημοτικά ποδήλατα βάζει ο Δήμος Ρεθύμνου καθώς σύμφωνα με δηλώσεις του Δημοτικού Συμβούλου υπεύθυνου για τα κυκλοφοριακά θέματα κ. Κωστή Ηλιάκη, παρά το γεγονός ότι όλα τα ποδήλατα που είχε διαθέσει ο δήμος για τη μετακίνηση των πολιτών και των επισκεπτών έχουν πλέον χαλάσει, πλην ενός, ο Δήμος Ρεθύμνου δεν μπορεί να διαθέσει τα χρήματα για την επισκευή τους.
«Ο Δήμος για την ώρα δεν έχει χρήματα να διαθέσει έτσι ώστε να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα Δημοτικό Ελεύθερο Ποδήλατο, αλλά ευελπιστούμε στο μέλλον να μπορέσουμε να κάνουμε κάτι πιο οργανωμένο μέσα από κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα», ανέφερε ο κ. Ηλιάκης, σημειώνοντας ότι στα σχέδια του δήμου είναι μέσα από ένα τέτοιο πρόγραμμα να επιτύχει την κατασκευή ποδηλατικών σταθμών στο Ρέθυμνο.
«Το ποδήλατο είναι ένα μέσο εναλλακτικής κίνησης, φιλικό προς το περιβάλλον» τόνισε ο ίδιος, ξεκαθαρίζοντας πως στα δύο χρόνια λειτουργίας του προγράμματος τα ποδήλατα του Δήμου χρησιμοποιήθηκαν σε μεγάλο βαθμό τόσο από τους Ρεθυμνιώτες, όσο και από τους Έλληνες και ξένους επισκέπτες της πόλης. Μάλιστα όπως υποστήριξε ο κ. Ηλιάκης, ο συγκοινωνιολόγος και καθηγητής του Πολυτεχνείου κ. Θάνος Βλαστός σε μελέτη που είχε κάνει σχετικά με το Ρέθυμνο και τη βιώσιμη κινητικότητα της πόλης, είχε αναδείξει το σημαντικό ρόλο του ποδηλάτου.
«Στόχος μας είναι να αναδείξουμε μια μελέτη για τη χρήση του ποδηλάτου και εκτός πόλεως χαράσσοντας διαδρομές πολιτιστικές με φυσική ομορφιά από οικισμό σε οικισμό», σημείωσε ο κ. Ηλιάκης, τονίζοντας ότι οι μελέτες και η κατασκευή ποδηλατοδρόμων για να δικτυωθεί από άκρη σε άκρη η πόλη του Ρεθύμνου συνεχίζονται. Μάλιστα όπως υποστήριξε, η χρήση του ποδηλάτου λόγω των ποδηλατοδρόμων έχει αυξηθεί κατακόρυφα.
Απόσυρση χωρίς ενημέρωση
Εν αγνοία των πολιτών είναι η απόφαση απόσυρσης των ποδηλάτων, καθώς ουδείς ενδιαφέρθηκε να ενημερώσει όσους έκαναν χρήση των ποδηλάτων, οι οποίοι μάταια τα αναζητούσαν στα σημεία όπου είχαν οριστεί ως σταθμοί διάθεσης, λαμβάνοντας την απάντηση ότι είναι όλα χαλασμένα ή έχουν πάει για επισκευή. Αξίζει να σημειωθεί πως σε παλαιότερο άρθρο της Κρητικής Επιθεώρησης οι αρμόδιοι επί του θέματος είχαν απαντήσει πως τα ποδήλατα αυτά θα αποσύρονταν με σκοπό την επισκευή τους κάτι το οποίο τελικά έγινε πράξη μόνο έως ένα βαθμό, αφού η πράξη αυτή δεν ολοκληρώθηκε ποτέ καθώς τα ποδήλατα δεν επέστρεψαν.
Μοναδική νότα αισιοδοξίας στην ιστορία αυτή που κρατάει τώρα πάνω από 8 μήνες και απ’ ότι φαίνεται θα λήξει άδοξα, ο ιδιοκτήτης περιπτέρου που εθελοντικά είχε αναλάβει τη διάθεση ποδηλάτων στην οδό Τσουδερών κ. Αλκιβιάδης Αναγνωστάκης, ο οποίος για μεγάλο διάστημα μετά από την διακοπή της συμφωνίας του Δήμου με επαγγελματία που είχε αναλάβει την επιδιόρθωση των ποδηλάτων, συνέχισε μόνος του να τα επιδιορθώνει κατορθώνοντας έτσι να παρατείνει τη δυνατότητα των πολιτών να χρησιμοποιούν τα δημοτικά ποδήλατα για περισσότερο διάστημα.
Ο ίδιος σε δηλώσεις του στην Κρητική Επιθεώρηση φάνηκε απογοητευμένος από το γεγονός πως αυτή η προσπάθεια του δήμου πλέον δεν καρποφορεί εκφράζοντας μάλιστα την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι στο διάστημα των 8 αυτών μηνών αρκετοί ήταν οι πολίτες που τον επισκέφτηκαν ζητώντας του ποδήλατα , μετά από παραπομπή από τη δημοτική αστυνομία.
«Συνέχεια έρχεται κόσμος και τα ζητάει αλλά δε γίνεται να πάρουν αφού είναι χαλασμένα εδώ και 8 μήνες» ανέφερε ο ίδιος ξεκαθαρίζοντας πως κανένας αρμόδιος δεν έχει επικοινωνήσει μαζί του για να τον ενημερώσει για το πώς έχει η κατάσταση και ότι ο ίδιος έχει σταματήσει πλέον να τα επιδιορθώνει.
«Από το Δήμο θα έπρεπε να γνωρίζουν πως πλέον τα ποδήλατα δεν λειτουργούν από τη στιγμή που δεν τα επιδιορθώνουν» σημείωσε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί μυστήριο γιατί ο δήμος ακόμα στέλνει άτομα για να πάρουν ποδήλατο από το συγκεκριμένο πόστο.
Μάλιστα με δική του πρωτοβουλία ο κ. Αναγνωστάκης έχει φυλάξει κάποια από τα χαλασμένα ποδήλατα σε δική του αποθήκη έτσι ώστε να τα προφυλάξει από τα καιρικά φαινόμενα και τη φθορά όσο αυτό είναι δυνατό.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το αρχείο που ο ίδιος έχει κρατήσει, αφού μέσα από αυτό αποδεικνύεται η μεγάλη χρησιμότητα αυτών των ποδηλάτων. Πάνω από χίλιες φορές τα τελευταία δύο χρόνια χρησιμοποίησαν πολίτες τα ποδήλατα.
Άλλωστε όπως επεσήμανε, «βλέπω καθημερινά να περνούν ποδήλατα του δήμου που τα έχουν οικειοποιηθεί διάφοροι. Άλλος έχει βγάλει τους προφυλακτήρες, άλλος το έχει βάψει άλλο χρώμα και άλλοι τα έχουν σπίτια τους, αν και είναι εύκολα αναγνωρίσιμα από κάποιον που τα γνωρίζει», θέτοντας έτσι ένα εύλογο ερώτημα για το που βρίσκονται τελικώς μερικά από τα 125 ποδήλατα που είχε διαθέσει σε αυτό το σκοπό αρχικά ο Δήμος.
Ο κ. Αναγνωστάκης τόνισε ότι κατά την άποψή του «το ποδήλατο είναι κάτι πολύ καλό για την πόλη, στην οποία θέλουμε να μην υπάρχουν μηχανάκια και αυτοκίνητα» ξεκαθαρίζοντας ότι αρκετοί ήταν οι άνθρωποι που το προτιμούσαν για να κάνουν τις δουλειές τους μέσα στην πόλη τόσο όσον αφορά οδηγούς που άφηναν τα οχήματά τους στα πάρκινγκ, όσο και για τους κατοίκους των κοντινών γειτονιών που τα χρησιμοποιούσαν για να πηγαίνουν στις υπηρεσίες.
«Γλιτώναμε το παπάκι μέσα στην πόλη», ήταν η φράση που χαρακτηριστικά χρησιμοποίησε ο κ. Αναγνωστάκης τονίζοντας παράλληλα πως αρκετοί ήταν οι πολίτες και οι επισκέπτες του Ρεθύμνου που χαιρέτιζαν αυτή την πρωτοβουλία του Δήμου με άκρως θετικά σχόλια όταν είχε πρωτοξεκινήσει.
Τέλος ο κ. Αναγνωστάκης πρότεινε να ενταχθεί η διαδικασία επιδιόρθωσης των ποδηλάτων στις αρμοδιότητες της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου ξεκαθαρίζοντας πως πρόκειται για μια πολύ εύκολη δουλειά με όχι κάποιο ιδιαίτερο κόστος.
ΛΗΔΑ ΣΙΣΚΟΥ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου