Η κατανάλωση ενός μπολ δημητριακών ολικής αλέσεως με άπαχο γάλα έπειτα από μια παρατεταμένη προπόνηση είναι εξίσου αποτελεσματική για την ανάρρωση των μυών με την κατανάλωση ενός ροφήματος για αθλητές, σύμφωνα με μία νέα μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Κολεγίου Αθλητιατρικής, στη Νέα Ορλεάνη.
Όπως εξήγησαν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τέξας, στο Όστιν όπου εκπόνησαν τη μελέτη, η γυμναστική προκαλεί βλάβες στον μυϊκό ιστό, γι΄ αυτό και οι ειδικοί συνιστούν να μεσολαβεί ικανή περίοδος αναπαύσεως μεταξύ των προπονήσεων. Στη μελέτη τους συμμετείχαν 12 νεαροί εθελοντές (οκτώ άνδρες και τέσσερις γυναίκες), οι οποίοι έκαναν στατική ποδηλασία κάθε πέντε ή περισσότερες ημέρες, επί δύο ώρες κάθε φορά.
Μετά το τέλος κάθε προπόνησης οι ερευνητές είτε τους έδιναν να φάνε δημητριακά 100% ολικής αλέσεως με άπαχο γάλα, είτε να πιουν ένα ρόφημα για αθλητές. Όπως διαπίστωσαν και με τους δύο τρόπους αυξάνονταν στον επιθυμητό βαθμό τα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα. Ωστόσο, χάρη στις πρωτεΐνες του γάλακτος τα δημητριακά παρείχαν καλύτερη σύνθεση πρωτεϊνών στον οργανισμό.
Μολονότι και οι δύο μέθοδοι βοηθούσαν τον οργανισμό να αναπληρώσει το γλυκογόνο που είχε χάσει κατά την άσκηση, όταν οι ασκούμενοι έτρωγαν τα δημητριακά ανακτούσαν ταχύτερα την ικανότητα αναπλήρωσης των αποθεμάτων γλυκογόνου (το γλυκογόνο είναι μια ουσία των μυών που χρησιμεύει ως καύσιμη ύλη κατά την άσκηση). Το συμπέρασμα των ερευνητών ήταν ότι όταν ένας ασκούμενος έχει τη δυνατότητα, καλό είναι να τρώει ένα μπολ δημητριακά ολικής αλέσεως με άπαχο γάλα.