Ads 468x60px

Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

Εκατοντάδες κρούσματα ντόπινγκ φέρνει στο φως νέο τεστ για χρήση αναβολικών

Στην αποκάλυψη ότι ένα νέο τεστ για χρήση αναβολικών έχει φέρει στο φως τουλάχιστον 260 θετικές περιπτώσεις, οι οποίες στο παρελθόν δεν θα ήταν ανιχνεύσιμες, προέβη Γερμανός επιστήμονας από το εργαστήριο αντί-ντόπινγκ της Κολωνίας.

Το νέο τεστ μπορεί να ανιχνεύσει πιο αποτελεσματικά την στανοζολόλη, την ουσία που είχε οδηγήσει στην τιμωρία του Μπεν Τζόνσον το 1988, αλλά και το τουρίναμπολ, ένα αναβολικό το οποίο χρησιμοποιούσε παλαιότερα η, γνωστή για την δράση της στο ντοπάρισμα αθλητών, Ανατολική Γερμανία.
«Πλέον έχουμε στα χέρια μας μια πιο ευαίσθητη μέθοδο και από τη στιγμή που αρχίσαμε να την χρησιμοποιούμε, εδώ και έναν χρόνο, έχουμε ανιχνεύσει σχεδόν 180 περιπτώσεις χρήσης της στανοζολόλης και 80 του αναβολικού τουρίναμπολ, οι οποίες δεν είχαν βρεθεί μέχρι τώρα», τόνισε ο Χενς Γκέγερ, Γερμανός επιστήμονας, μιλώντας σε συνέδριο στα κεντρικά γραφεία της FIFA στη Ζυρίχη.
«Πλέον, μπορούμε να επανεξετάσουμε πολλά δείγματα, αν συμφωνούν και οι ομοσπονδίες», υπογράμμισε, προσθέτοντας:
«Δεν ξέρουμε ακριβώς από πού έρχονται τα εν λόγω δείγματα. Γνωρίζουμε τα αθλήματα, αλλά όχι τις χώρες. Η WADA (Παγκόσμιος Οργανισμός κατά του Ντόπινγκ) τα ξέρει όλα».
Ο Γκέγερ ανέφερε, μάλιστα, πως «πριν τα νέα τεστ, δεν είχε ανιχνευτεί ούτε μια περίπτωση χρήσης της ουσίας τουρίναμπολ κάθε χρόνο».
«Δεν είναι τυχαίο ότι με το που ξεκινήσαμε να εφαρμόζουμε αυτή τη νέα μέθοδο, τα κρούσματα αυξήθηκαν ραγδαία. Αυτό σημαίνει ότι, πιθανότατα, οι αθλητές ξέρουν πότε πρέπει να σταματήσουν να παίρνουν αυτές τις ουσίες», ανέφερε ακόμη ο Γερμανός επιστήμονας, συμπληρώνοντας πως όλες οι υποθέσεις έχουν μεταφερθεί στη WADA και τις αρμόδιες διεθνείς ομοσπονδίες και κανένας αθλητής δεν έχει αμφισβητήσει το τεστ, ζητώντας να δώσει και δεύτερο δείγμα για επανεξέταση.
«Έχουμε ξεκινήσει να κοιτάμε ξανά δείγματα από το 2009 μέχρι το 2011 και έχουμε ήδη βρει θετικές υποθέσεις. Αυτές, πάντως, δεν αφορούν την ποδηλασία και το ποδόσφαιρο, παρά το γεγονός ότι οι ομοσπονδίες των δύο αυτών αθλημάτων είχαν ζητήσει να διευρυνθούν οι έρευνες, επειδή υπήρχαν πολλά θετικά δείγματα στην αρχή της χρονιάς», τόνισε ακόμη ο Γκέγερ, χωρίς να διευκρινίσει ποια αθλήματα αφορούν τα δείγματα.
Πάντως, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή έχει ήδη επιβεβαιώσει ότι κάποια δείγματα προέρχονται από τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2006 στο Τορίνο.

Πηγή http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_29/11/2013_530061

Δεν υπάρχουν σχόλια: