Ads 468x60px

Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

Τα ποδήλατα φέρνουν ...άλλον αέρα στη Σφενδάμη Πιερίας, το Σαββατοκύριακο

Στη μία πλευρά δεσπόζουν ο Θερμαϊκός Κόλπος και ένας από τους μεγαλύτερους προϊστορικούς οικισμούς της Ελλάδας, αυτός του Μακρυγιάλου. Στην άλλη, ο χιονοσκεπής όγκος Ολύμπου και Πιερίων. Ανάμεσά τους, το χωριό Σφενδάμη, που το Σαββατοκύριακο 10-11 Απριλίου θα υποδεχτεί εκατοντάδες αθλητές ορεινής ποδηλασίας και τρεξίματος, από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, σε έναν αγώνα, ο οποίος -μεταξύ άλλων- θεωρείται κριτήριο συμμετοχής για τον περίφημο Μαραθώνιο του Ολύμπου («Olympus Marathon»). Στον αγώνα Sfendami Mountain Festival (SMF 2010) έχουν δηλώσει συμμετοχή περίπου 650 αθλητές (ήδη έχουν «κλείσει» οριστικά 470 συμμετοχές). Μεταξύ τους, οι γνωστοί μαραθωνοδρόμοι και δρομείς Νίκος Καλοφύρης και Χάρης Καλαμπούκας, αλλά και η επανειλημμένα πρωταθλήτρια γυναικών στο ορεινό τρέξιμο, Ιρένα Μπαλιμπόρσκα (πολωνικής καταγωγής) και οι Ναταλία Παπουνίδου και Αμαλία Ματθαίου.

Δασικά μονοπάτια κλειστά σαν τούνελ…

Τα κίνητρα συμμετοχής είναι πολλά, με πρώτο τη μοναδικής ομορφιάς διαδρομή: δασικά μονοπάτια, με τόσο πυκνή βλάστηση που είναι κλειστά σαν «τούνελ», χωρίς να τα διαπερνά το φως, ποτάμια, μαγευτική θέα, ταυτόχρονα προς βουνό και θάλασσα. Κίνητρο αποτελεί και η αυξημένη ασφάλεια του αγώνα (επτά τριμελείς ομάδες διάσωσης), αλλά και το γεγονός ότι ο SMF 2010 αποτελεί καλό «τεστ» δυνατοτήτων, ενόψει του μεγάλου αγώνα “Οlympus Marathon” στο «Βουνό των Θεών». Η φήμη του αγώνα, που πραγματοποιείται για τέταρτη χρονιά, έχει περάσει τα σύνορα της Ελλάδας: έτσι, μέχρι τη Σφενδάμη θα ταξιδέψει φέτος ομάδα αθλητών από το Βέλγιο. Κι η λίστα συμμετοχών παραμένει ανοιχτή…

Μικροί οικισμοί, μεγάλες εκδηλώσεις

Εκτός από «θέατρο» αναμέτρησης ποδηλατών και δρομέων με το γεωγραφικό ανάγλυφο της Πιερίας, ο αγώνας αποτελεί μια έμπρακτη απόδειξη για το τι μπορούν να καταφέρουν οι τοπικές δυνάμεις μιας κοινωνίας. Ξεκινώντας από το μεράκι ενός κατοίκου, του Μπάμπη Τσανακτσίδη, ο αγώνας φέρνει κάθε άνοιξη, στη Σφενδάμη των 1.167 κατοίκων, εκατοντάδες αθλητές. Παράλληλα, την τελευταία τετραετία έχει προσελκύσει χιλιάδες θεατές (συνοδούς αθλητών, επισκέπτες από άλλες πόλεις κλπ), αποδίδοντας έμμεσα έσοδα στην τοπική κοινωνία. Τις εκδηλώσεις διοργανώνει ο Αιμοδοτικός Σύνδεσμος Σφενδάμης, υπό την αιγίδα της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Πιερίας και του δήμου Πύδνας. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος της διοργάνωσης, Μπάμπης Τσανακτσίδης, ο αγώνας χαρακτηρίζεται από πολύ υψηλό επίπεδο ασφάλειας, τόσο χάρη στις πολλές ομάδες διάσωσης (την ευθύνη της ασφάλειας έχει η Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών δήμου Θεσσαλονίκης-ΕΠΟΜΕΑ), όσο και των ίδιων των χαρακτηριστικών της διαδρομής (χωμάτινοι δρόμοι, χωρίς πέτρα). Κατά τον ίδιο, εξαιρετικά θετική για την επιτυχία του αγώνα ήταν και η απόφαση για άνοιγμα της κοιλάδας των Τεμπών μέχρι τις 12 Απριλίου, καθώς θα μπορέσουν να φτάσουν στη Σφενδάμη οι αθλητές από τη νότια Ελλάδα. «Φέτος, λόγω οικονομικής κρίσης, αρκετοί αθλητές δεν μπορούσαν να συμμετάσχουν σε πολλούς αγώνες και έτσι επέλεξαν λίγους, μεταξύ των οποίων και ο SMF. Οπότε, μας προκαλεί μεγάλη χαρά το άνοιγμα των Τεμπών», σημείωσε.

23 χλμ για δρομείς, 38 για ποδηλάτες

Στις 10/4 θα πραγματοποιηθεί ο αγώνας ορεινού τρεξίματος, ένας ημιμαραθώνιος 23 χιλιομέτρων (άσφαλτος 2,2 χλμ, χωματόδρομος 11,8 και μονοπάτι 9 χλμ), με συνολική ανάβαση 1.000 μέτρων και κατάβαση 990. Στις 11/4, θα ακολουθήσει ο αγώνας ορεινής ποδηλασίας, μήκους 38 χλμ και συνολικής ανάβασης 1.390 μέτρων και κατάβασης 1.380. Οι ποδηλάτες θα συναντήσουν το ποτάμι της Τεπόνιτσας, πολλές ανηφόρες και κατηφόρες μικρής διάρκειας, δασικούς και αγροτικούς δρόμους και περίκλειστα από βλάστηση μονοπάτια Οι αγώνες είναι open (ανοιχτοί σε όλους) και οι κατηγορίες συμμετοχής είναι δύο: 18-39 ετών και 40+. Οι αθλητές προέρχονται από διάφορες περιοχές, από Θεσσαλονίκη, Πτολεμαΐδα και Λάβαρα Εβρου, μέχρι Βόλο, Κέρκυρα, Λευκάδα και Σκύρο, Αθήνα, Σκάλες Λακωνίας και Χανιά.

Μπόμπιρες …σε δράση

Οι λιλιπούτειοι επισκέπτες θα έχουν κι αυτοί την ευκαιρία να δείξουν τις δυνάμεις τους, αφού θα πραγματοποιηθούν αγώνες τρεξίματος και ποδηλασίας για παιδιά 5-8 και 9-12 χρόνων, αλλά και για εφήβους 13-15. Επίσης, οι μπόμπιρες 3-5 ετών θα μπορούν να δοκιμάσουν την …ισορροπία τους σε ειδικά ποδήλατα εκμάθησης και στη συνέχεια να λάβουν μέρος σε έναν «αγώνα», με έπαθλο αναμνηστικά διπλώματα και γλειφιτζούρια!

Υπαίθριο «συνεργείο» ποδηλάτων

Στη Σφενδάμη θα στηθεί επίσης υπαίθριο «συνεργείο» ποδηλάτων. Πρόκειται ουσιαστικά για 20λεπτο τεχνικό σεμινάριο, στη διάρκεια του οποίου οι ενδιαφερόμενοι θα μάθουν να αλλάζουν επιτόπου ελαστικά, να ρυθμίζουν φρένα και να επισκευάζουν αλυσίδες. Επίσης, θα πραγματοποιηθούν δύο πάρτι και άλλα σεμινάρια, ενώ εταιρίες αθλητικού εξοπλισμού έχουν δεσμεύσει 30 εκθεσιακά περίπτερα (περισσότερα για τις παράλληλες εκδηλώσεις στην ιστοσελίδα http://www.sfendami.gr).

Εγγραφή, διαμονή, πρόσβαση

To κόστος συμμετοχής είναι 25 ευρώ/αγώνα και 45 ευρώ/δύο αγώνες. Για όσους δηλώσουν συμμετοχή το Σαββατοκύριακο αυξάνεται στα 30 και 50 ευρώ αντίστοιχα. Για τη διαμονή αθλητών και θεατών, οι διοργανωτές διαθέτουν για ελεύθερη κατασκήνωση το κοινοτικό στάδιο της Σφενδάμης (διαθέτει μπάνια/τουαλέτες και σκεπαστούς χώρους για ενδεχόμενο βροχής). Στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης υπάρχουν επίσης διευθύνσεις και τηλέφωνα καταλυμάτων. Η Σφενδάμη βρίσκεται σε απόσταση 40 λεπτών από τη Θεσσαλονίκη (οδικώς) και συγκεκριμένα στο 45ο χλμ της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Αθηνών. Υπάρχουν δυνατότητες πρόσβασης μέσω τρένου (μέχρι το Αιγίνιο) και ΚΤΕΛ._

© 2010 ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: