Ads 468x60px

Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

Είναι δυνατόν ένας αθλητής που αγωνίζεται χωρίς χημική βοήθεια να επιτυγχάνει επιδόσεις ρεκόρ;

Επειδή  οι έλεγχοι ντόπινγκ είναι σπάνια θετικοί σε διεθνείς συναντήσεις , πλανάται η εντύπωση ότι ελάχιστοι αθλητές που παίρνουν μέρος σε μείζονα αθλητικά γεγονότα , όπως οι ΟΑ και το tour de France χρησιμοποιούν ενισχυτικά φάρμακα. Εντούτοις πολλές μαρτυρίες , ενδείξεις , και τα σκάνδαλα ντόπινγκ , δείχνουν ακριβώς το αντίθετο.


Η ευρεία χρήση ουσιών έχει διαστρεβλώσει αφύσικα τα ανώτατα όρια των ανθρώπινων  επιδόσεων. Ο κώδικας σιωπής ανάμεσα στους εμπλεκόμενους , αθλητές, προπονητές ,εταιρίες χορηγούς  θάβει πάντα το μείζον αυτό θέμα.
Η χρήση ουσιών στους αγώνες είναι ευρύτατα διαδεδομένη,αρχικά ουσίες όπως στρυχνίνη, ηρωίνη,κοκαίνη και μορφίνη χρησιμοποιήθηκαν με σαφώς βλαπτικές μακροπρόθεσμες συνέπειες και βραχεία θετικά αποτελέσματα στις επιδόσεις.
Οι αμφεταμίνες μετά το Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο στη δεκαετία του ΄50 και αφού είχε γίνει ευρεία χρήση από τους στρατιώτες , «πέρασαν» και στον αθλητισμό. Οι αμφεταμίνες ελαχιστοποιούν το αίσθημα κόπωσης( το φυσιολογικό αίσθημα κόπωσης προστατεύει το σώμα από πιθανές βλάβες, μειώνοντας τεχνητά το αίσθημα κόπωσης μπορούμε να οδηγήσουμε κάποιον σε μη ελεγχόμενη υπεράθληση ή οποιαδήποτε άλλη υπερβολική υπερπροσπάθεια με καταστροφικά αποτελέσματα όμως για τον οργανισμό, δυστυχώς χρήση αμφεταμίνων γίνεται επίσης και από μαθητές και φοιτητές σε περίοδο εξετάσεων ) .

Οι αμφεταμίνες επικράτησαν με το υποκορίστικό για τους ιταλούς ποδηλάτες “la bomba” και για τους Ολλανδούς με το προσωνύμιο atoom. Οι πρώτες καρδιακές προσβολές σε ποδηλάτες σημειώθηκαν τη δεκαετία του ΄60 στο tour de France (Γύρος της Γαλλίας). Το 1967 στην ίδια διοργάνωση ο Βρετανός ποδηλάτης Τομ Σίμπσον πέθανε στην ανάβαση του Mont Ventoux, αν και επίσημα δεν ανακοινώθηκαν τα αίτια του θανάτου του, είχε διαρεύσει ότι οφείλονταν στην χρήση αμφεταμινών. Δεν είναι γνωστό το πόσο οι αμφεταμίνες αυξάνουν τις αθλητικές επιδόσεις , γιατί δεν υπάρχουν επίσημες σύγχρονες ποσοτικές μελέτες , για να είναι όμως «αποτελεσματικές» η χορήγηση τους γίνεται λίγο πριν τον αγώνα, για την αποφυγή της ανίχνευσής τους από τον έλεγχο ντόπινγκ , συνήθως αντικαθίστανται το δείγμα ούρων του αθλητή με άλλου «καθαρού», έτσι έχουν επινοηθεί για αυτό το σκοπό διάφορες μέθοδοι αντικατάστασης των δειγμάτων ούρων.
Η κορτιζόνη θεωρείται νόμιμη ενισχυτική ουσία, χρησιμοποιείται ως αντιφλεγμονώδες, αλλά επίσης ελαττώνει τη κακουχία από τη βαριά προπόνηση και «βελτιώνει» τη ψυχική διάθεση, κατάχρηση κορτιζόνης γίνεται ευρέως από επαγγελματίες ποδηλάτες.

Η προπιονική τεστοστερόνη (Testoviron) είναι το πρωτότυπο των αναβολικών στεροειδών , συνετέθη το 1936 και άρχισε να χρησιμοποιείται στους ΟΑ από το 1948. η σύνθεση της  μεθανδροστενολόνης (Dianabol) στις ΗΠΑ το 1958 και της από του στόματος χορηγούμενης δευδρομεθυλτεστοστερόνης(TURINABOL) στην Ανατολική Γερμανία σηματοδοτούν την «αρρενοποίση» του επαγγελματικού αθλητισμού.
Οι τεστοστερόνες αυξάνουν τη μυική ισχύ ,τη δύναμη και την ταχύτητα και επιδρούν στον ψυχισμό, επιταχύνουν το ρυθμό της ανάνηψης επιτρέποντας υπερπροπόνηση και υψηλότερους ρυθμούς άσκησης. Τα στεροειδή συνδυάζονται με ορμόνες, όπως ινσουλίνη, αυξητική ορμόνη και αυξητικός παράγοντας της ινσουλίνης. Η χρήση αναβολικών στεροειδών έχει σοβαρές παρενέργειες και πρόωρους θανάτους. Δεν είναι γνωστό το εύρος χρήσης των ουσιών αυτών ,γιατί οι αθλητές αποφεύγουν την ανίχνευση προγραμματίζοντας κατάλληλα τα τεστ , αυτοί που είναι υπεύθυνοι για τον έλεγχο παραλείπουν να εξετάσουν τους χρήστες , ινσουλίνη και η τεστοστερόνη είναι αρχικά μη ανιχνέυσιμες, αφού είναι όμοιες με τις φυσιολογικές ουσίες του οργανισμού.
Στα τέλη τα δεκαετίας του ΄80 18 νεαροί επαγγελματίες ποδηλάτες πέθαναν από «άγνωστες» αιτίες. Οκτώ επίσης απροσδόκητοι θάνατοι επαγγελματιών ποδηλατών σημειώθηκαν το 2003 , συμπεριλαμβανομένου και του Μαρκο Παντάνι, που αποδόθηκε σε υπερβολική δόση κοκαίνης. Ο Παντάνι ήταν ο νικητής του γύρου της Γαλλίας το 1998 και είχε τιμωρηθεί με αποκλεισμό όταν συμμετείχε στο Γύρο της Ιταλίας γιατί βρέθηκε θετικός σε δείκτες ερυθροποιητίνης. Χρήσιμο είναι να αναφερθεί στο παρόν άρθρο είναι και η περίπτωση του διαβόητου Βαβύλη, ο οποίος στη δεκαετία του ΄80 ήταν και αυτός ένας αθλητής ποδηλασίας. Ενεπλάκη σε διεθνή κυκλώματα διακίνησης ναρκωτικών έχοντας παράλληλα προστασία στις δικαστικές περιπέτειες του από υψηλά ιστάμενους στην Ελλάδα αν και σήμερα κρατείται προφυλακισμένος αφού εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης από τις ιταλικές αρχές για διακίνηση απαγορευμένων ουσιών και το οποίο οδήγησε στη σύλληψη του στην Ιταλία.
Η χρήση των παραπάνω ενισχυτικών ουσιών σε πολλές περιπτώσεις συνδυάζεται και με αυξημένη χρήση ψυχαναληπτικών φαρμάκων από τους αθλητές. Αυτές οι ουσίες χρησιμοποιούνται από κορυφαίους αθλητές για τη βελτίωση των επιδόσεων τους σε τέτοιο βαθμό που δεν μπορεί να επιτευχθεί με καμιά πολυδάπανη μη φαρμακευτική παρέμβαση. Η ιατρική επιστήμη που βασίζεται σε ηθικές αξίες δεν μπορεί να συναγωνιστεί, τη χρήση φαρμάκων από αθλητές που είναι ικανοί να αγωνιστούν σε κορυφαίο επίπεδο και διαχωρίζουν εαυτούς σε ένα ιδιαίτερο αθλητικό πληθυσμό , αποστασιοποιημένο από τα ανθρώπινα όντα , με μια διαχωριστική γραμμή που καθορίζεται από το δυναμικό των φαρμακευτικών συνδυασμών…Αυτά τα όντα έχουν απλά βγεί από τη φυσική κωδωνοείδή καμπύλη της ανθρώπινης απόδοσης…» New England Journal of Medicine , 26 Αυγούστου 2004
Να σημειωθεί ότι ουσίες που χρησιμοποιούνται και δεν έχουν μπει στη λίστα των
απαγορευμένων, παρά τις όποιες παρενέργειες μπορεί να έχουν δεν θεωρούνται ντόπινγκ, αυτό συνέβαινε μέχρι πρόσφατα και με τη «καθαρή», δεν ανιχνευόταν γιατί δεν ήταν στη λίστα. Το σκάνδαλο ντόπινγκ που έχει ξεσπάσει με τα στεροειδή , δεν έχει να κάνει με την ανάγκη εξυγίανσης της αθλητικής βιομηχανίας, αυτό αφήνει παγερά αδιάφορους τους εμπλεκόμενους, αλλά με το πόλεμο ανταγωνισμού που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις και το επόμενο στάδιο ενίσχυσης των επαγγελματιών αθλητών που έχει να κάνει με τη βιοιατρική.
Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, είχε διαρρεύσει ότι οι πρώτοι αθλητές που είχαν δεχτεί επέμβαση στο DNA τους με σκοπό την άυξηση της μυικής τους μάζας , της αντοχής τους κλπ συμμετείχαν χωρίς κανένας να το γνωρίζει, ούτε κανένα τεστ να μπορεί να το διαγνώσει. Μπαίνουμε λοιπόν σε μια άλλη φάση κατασκευής υπερανθρώπων με τη βοήθεια της βιοιατρικής. Ένας άλλος τομέας που θα αποφέρει πολλά εκατομμύρια, χωρίς βέβαια κανείς να είναι βέβαιος για τις παρενέργειες,ούτε για τις ηθικές διαστάσεις του θέματος, αλλά
ποιος άραγε να νοιάζεται για αυτό από τους εμπλεκόμενους στην επικερδή βιομηχανία του αθλητισμού;
πηγη http://stardust30.wordpress.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: