Ads 468x60px

Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

84 δισ. ευρώ μειώνει το κόστος της υγείας το ποδήλατο

Πάνω από 84 δις ευρώ μειώνει το κόστος της υγείας η χρήση ποδηλάτου σε Ευρώπη και ΗΠΑ, ωστόσο στην Ελλάδα η κοινότητα των πολιτικών, η τοπική αυτοδιοίκηση, το υπ. Υγεία και οι ιδιωτικές ασφαλιστικές κωφεύουν, χαρακτηριστικά. Τον παλμό τον έχουν αφουγκραστεί εδώ και χρόνια άριστα οι Γερμανοί ενώ, όπως όλα δείχνουν το θέμα της μετακίνησης μέσω ποδηλάτου ξεκινά να παίρνει και πολιτικές διαστάσεις από τις 28 Αυγούστου.

Ελενα Ερμείδου 
Για πρώτη φορά Καγκελάριος της Γερμανίας, σήμερα η Α. Μέρκελ θα επισκεφτεί και θα εγκαινιάσει την μεγαλύτερη εμπορική έκθεση για την ποδηλασία και τα ποδήλατα στην Ευρώπη η οποία ανοίγει τις πύλες της στις 28 Αυγούστους στο Friedrichshafenπου βρίσκεται πάνω στην Bodensee στο κρατίδιο Baden – Württenberg.  . Η  κίνηση αυτή σηματοδοτεί την έναρξη μίας νέας εποχής μέσα στην οποία το ποδήλατο κατέχει σημαντικό ρόλο με πολλαπλά οικονομικά οφέλη. 
Η παρουσία της Καγκελαρίου της Γερμανίας στην έκθεση του Friedrichshafen δίνει και πολιτικές διαστάσεις στο γεγονός, κυρίως όμως καθορίζει τα χαρακτηριστικά των μεταφορών του μέλλοντος. Στα πλαίσια αυτά θα συσπειρώσουν τις προσπάθειες τους ανάμεσα στα άλλα κράτος και οι ιδιωτικοί φορείς όπως αναμένεται. 
Η κλάδος  των ποδηλάτων ο οποίος φημίζεται για τα οφέλη που προσδίδει στο κλίμα, παραθέτει ετήσιο τζίρο ύψους 50 δις ευρώ ενώ, η τάση για τα επόμενα χρόνια σύμφωνα με τις εκτιμήσεις είναι αυξητική 
Σύμφωνα με καλά τεκμηριωμένες  μελέτες τα συνδυασμένα οφέλη του ποδηλάτου στην οικονομία της Ευρώπης ξεπερνούν τα 150 δις ευρώ. Ταυτόχρονα μελέτες μαρτυρούν ότι η χρήση ποδηλάτου μειώνει το κόστος της υγείας σε ΗΠΑ και Ευρώπη άνω των  84 δις ευρώ. 
Στην Ευρώπη και ειδικότερα στο κεντρικό κομμάτι της , το θέμα αντιμετωπίζεται με σοβαρότητα, τουναντίον στην Ελλάδα τοπική αυτοδιοίκηση και στην καλύτερη των περιπτώσεων το κράτος περιμένουν τις εκλογές ή τα πανηγύρια για να δηλώσουν την πρόθεση τους και να υποσχεθούν φιλόδοξα έργα τα οποία μέχρι δεν γίνονται. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι ασφαλιστικές που δεν έχουν προβεί σε σοβαρές ενημερώσεις αρκούμενες στην ανακύκλωση των προβλημάτων τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: