Ads 468x60px

Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012

Ποδηλασία και υγεία του σπέρματος.

Αμερικανοί ερευνητές αναφέρουν πως η σωματική άσκηση δε φαίνεται να έχει σημαντική επίδραση ούτε στην ποιότητα ούτε στην ποσότητα του σπέρματος.

Βρήκαν όμως μία εξαίρεση: Οι άνδρες που ποδηλατούσαν τουλάχιστον 5 ώρες ανά εβδομάδα είχαν μικρότερης ποσότητας και λιγότερο δραστήριο σπέρμα σε σχέση με αυτούς που δεν αθλούνταν καθόλου.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως οι περισσότεροι τύποι άσκησης δεν έχουν καμία επίδραση στο σπέρμα με εξαίρεση συγκεκριμένους υποτύπους δραστηριοτήτων που εκτελούνται στα υψηλότερα επίπεδα έντασης.

Προηγούμενες μελέτες υποστήριζαν πως οι επαγγελματίες αθλητές μπορεί να είχαν κάποια ζητήματα με το σπέρμα τους. Η πρόσφατη αυτή μελέτη όμως, διερεύνησε ξεκάθαρα την υγεία του σπέρματος σε σχέση με τη σωματική άσκηση στον μέσο άνδρα.

Στην έρευνα συμμετείχαν πάνω από 2200 άνδρες οι οποίοι παρέδωσαν δείγματα σπέρματος σε κλινικές γονιμότητας και απάντησαν ερωτήσεις για τη γενική τους υγεία και τη φυσική τους δραστηριότητα.

Για να εξουδετερωθεί η επίδραση άλλων παραγόντων πλην της σωματικής άσκησης που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την υγεία του σπέρματος, χρησιμοποιήθηκαν τα κατάλληλα στατιστικά εργαλεία.

Με τη βοήθεια τους, ελέγθηκαν παράγοντες όπως η λήψη πολυβιταμινών, το σωματικό βάρος, η αρτηριακή πίεση και η επιλογή εσωρούχου.

Αναφορικά με την άσκηση, βρήκαν πως οι άνδρες που ασκούνταν συστηματική κι εντατικά δεν ήταν πιο πιθανό να παρουσιάσουν προβλήματα στην ποιότητα και την ποσότητα του σπέρματος σε σχέση με αυτούς που δεν είχαν ποτέ ασκηθεί. Μια πιο προσεκτική εξέταση των ευρημάτων όμως ανέδειξε τη σχεδόν διπλάσια πιθανότητα των ανδρών που ποδηλατούσαν πάνω από πέντε ώρες την εβδομάδα, να έχουν μικρότερη ποσότητα σπέρματος και λίγα σπερματοζωάρια με καλή κινητικότητα, σε σχέση με τους άνδρες που δε γυμνάζονταν.

Πιο συγκεκριμένα, το 23% των ανδρών που δε γυμνάζονταν βρέθηκε να έχει μικρή ποσότητα σπέρματος, ενώ το 27% είχε μικρό αριθμό σπερματοζωαρίων με καλή κινητικότητα. Τα αντίστοιχα ποσοστά των ανδρών που ποδηλατούσαν πάνω από 5 ώρες την εβδομάδα βρέθηκαν 31% και 40%.

Η προηγούμενη μελέτη, που είχε γίνει σε επαγγελματίες ποδηλάτες, είχε συνδέσει την ποδηλασία με ουρογεννητικά προβλήματα και φτωχή ποιότητα σπέρματος. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η ύπαρξη τραυματισμού, ή ακόμα και η αύξηση θερμοκρασίας στο όσχεο, μπορούν να εξηγήσουν τη σχέση αυτή της υγείας του σπέρματος με την ποδηλασία.

Επισημαίνουν όμως ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για τη διερεύνηση αυτών των μηχανισμών, καθώς και ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα να πει κανείς ότι η ποδηλασία μέσης έντασης βλάπτει το σπέρμα. Πρέπει τα ευρήματα της παρούσας έρευνας να επαληθευτούν και από επόμενες μελέτες, έτσι ώστε να μπορεί η συστηματική άσκηση με το ποδήλατο να θεωρηθεί αιτιολογικός παράγοντας των χαμηλότερων επιπέδων ποιότητας και ποσότητας του σπέρματος.

Πηγή: reuters

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Π. Δρέττας,
Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος,
Δ/ντής του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,
www.andrologia.gr
Zougla.g

Δεν υπάρχουν σχόλια: