Αποτελεί τον πυρήνα των αθλητικών εγκαταστάσεων της χώρας. Σε συνολική έκταση ενός εκατομμυρίου τετραγωνικών μέτρων στεγάζει τις περισσότερες δραστηριότητες του ελληνικού αθλητισμού, ενώ στους χώρους του χτυπούσε η "καρδιά" των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, που έστειλαν το μήνυμα της ελληνικής ψυχής στα πέρατα του κόσμου. Φιλοξενεί σημαντικές διεθνείς διοργανώσεις και έχει συμβάλλει αποφασιστικά για να υλοποιήσει η Ελλάδα μεγάλους αθλητικούς στόχους της, επιβεβαιώνοντας την άποψη του Πάολο Κοέλιο ό,τι "όταν θέλεις πάρα πολύ κάτι, όλο το σύμπαν συνωμοτεί για να τα καταφέρεις"... Το ΟΑΚΑ είναι αναμφίβολα η "φανταχτερή βιτρίνα" των αθλητικών υποδομών της χώρας.
Είναι, όμως, όλα "ειδυλλιακά" και πίσω από την "βιτρίνα"; Ποιά είναι η οικονομική κατάστασή του σε δύσκολες εποχές για την Ελλάδα; Οι ομάδες, οι Ομοσπονδίες και όλοι όσοι το χρησιμοποιούν, είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους ή το έχουν "φεσώσει"; Τι προβλήματα αντιμετωπίζει η διοίκηση του μεγαλύτερου Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου της χώρας; Ποιός είναι ο στρατηγικός σχεδιασμός της για την επόμενη διετία; Το καλό πόσο καλύτερο μπορεί να γίνει; Απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα δίνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο συντονιστής - γενικός διευθυντής του ΟΑΚΑ, Βασίλης Κάκος.
"Βασικός στόχος μας είναι να μην πληρώνουμε ούτε ένα ευρώ παραπάνω από αυτά που εισπράττουμε από τους χρήστες για όλες ανεξαιρέτως τις διοργανώσεις", τονίζει ο κ.Κάκος, ενώ προσθέτει:"Στην επόμενη μεγάλη διοργάνωση που έχουμε μπροστά μας, αυτή των Special Olympics, θα μας καταβληθούν τα λειτουργικά έξοδα, αλλά και η πρόσθετη απασχόληση του προσωπικού, το οποίο θα διαθέσουμε. Η λογική του τζάμπα πέθανε...".
- Οι μεγάλες ομάδες που χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις του ΟΑΚΑ σας καταβάλλουν κανονικά τις οφειλές τους; "Αρχικά, θέλω να τονίσω, ότι πολιτική μας δεν είναι να φθάνουμε την κατάσταση στα άκρα με τους οφειλέτες μας, αλλά να ακολουθούμε μια τακτική διακανονισμού χρεών και να δείχνουμε όλη την καλή διάθεση.
Αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα ακολουθούμε την δικαστική οδό. Οσον αφορά στις ομάδες που μας χρωστούν τώρα.
Η ΠΑΕ ΑΕΚ έχει ένα χρέος ύψους 852.000 ευρώ. Για να μπορέσει να εξοφλήσει το ποσό αυτό, μας εκχώρησε τα δικαιώματά της από τον ΟΠΑΠ. Ετσι θα παίρνουμε τμηματικά τα χρήματα αυτά. Τέλος Μαΐου πρόκειται να εισπράξουμε μια δόση ύψους 220.000 ευρώ. Οσον αφορά στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός έχει πλέον ένα χρέος ύψους 300.000 ευρώ. Μας όφειλε αρχικά ένα ποσό 1.084.235, 97 ευρώ, αλλά κάναμε συμψηφισμό μέρους της οφειλής με τη δαπάνη ανακατασκευής του χλοοτάπητα, που ανέρχεται σε 750.000 ευρώ, Οσον αφορά στην ΚΑΕ Παναθηναϊκός μας οφείλει ένα ποσό περίπου 200.000 ευρώ, αλλά θα μας δώσει τα χρήματα. Δεν θα υπάρξει πρόβλημα".
- Οι Ομοσπονδίες που χρησιμοποιούν τους χώρους του ΟΑΚΑ σας οφείλουν χρήματα; "Υπάρχουν σημαντικά χρέη που εκκρεμούν. Η οφειλή της Ομοσπονδίας Ποδηλασίας για το 2010 ανέρχεται σε 456.000 ευρώ.
Στους νέους προϋπολογισμούς των Ομοσπονδιών θα υπάρχει ένας ξεχωριστός κωδικός οφειλών προς τις εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούν. Και έτσι η κάθε Ομοσπονδία θα είναι υποχρεωμένη να δίνει τα χρήματα που οφείλει στο ΟΑΚΑ. Εμείς, δεν σκοπεύουμε να "εξαφανίσουμε" τις Ομοσπονδίες, αλλά το θέμα είναι να μην "εξαφανίσουμε" το ΟΑΚΑ. Είναι θέμα βιωσιμότητας αν έχουμε τόσα χρέη. Παράλληλα, η Φίλιππος Ενωση μας χρωστάει 800.000 ευρώ, που αφορά στο Κέντρο Αντιντόπινγκ. Αναγκαστήκαμε να κάνουμε αγωγή. Το ίδιο έχουμε κάνει και σε βάρος του Δήμου Αθηναίων, που μας οφείλει χρήματα από το φάϊναλ φόρ του 2007.
Επίσης, ο ενοικιαστής των πάρκων τένις μας οφείλει 160.000 ευθρώ και θα πάμε δικαστικά για να πάρουμε τα χρήματα που μας οφείλονται".
- Ποιό είναι το ποσό που οφείλουν συνολικά διάφοροι χρήστες στο ΟΑΚΑ: "Δέκα εκατομμύρια ευρώ". - Αληθεύει, οτι υπάρχουν χρέη από εταιρίες του Δημοσίου σε βάρος του ΟΑΚΑ; "Μάλιστα. Το Υπουργείο Υγείας μας χρωστά 600.000 ευρώ, ενώ η Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Εργων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες μας οφείλει 450.000 ευρω".
- Το ΟΑΚΑ, από την πλευρά του, πόσα χρήματα χρωστάει; "Ενα ποσό γύρω στα 6 εκατομμύρια ευρώ.
Τα 2εκ. εξ αυτών είναι χρέη προς τη ΔΕΗ, αλλά όχι από μας, αλλά από δύο Υπουργεία, Πολιτισμού και Υγείας".
- Πόσα ήταν συνολικά τα έσοδα και τα έξοδα για το 2010; "Τα έσοδα ήταν 28 εκατομμύρια ευρώ και ισόποσα τα έξοδα".
- Ποιό ήταν το ύψος της κρατικής επιχορήγησης για το 2010; "Αρχικά σημειώστε, ότι με τα σημερινά δεδομένα το ΟΑΚΑ δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς κρατική επιχορήγηση, που ήταν 18.600.00 ευρώ για το 2010".
- Πολλά έχουν ακουστεί για ... προκλητικούς μισθούς ορισμένων υπαλλήλων του ΟΑΚΑ... "Πράγματι, υπήρχαν προκλητικοί μισθοί στο παρελθόν. Για παράδειγμα, κηπουροί έφθαναν να παίρνουν με υπερωρίες μέχρι και 5.000 ευρώ μικτά το μήνα, ενώ ηλεκτρολόγοι μέχρι και 6.000. Σήμερα το πλαφόν, για τους 240 υπαλλήλους που απασχολεί το ΟΑΚΑ, είναι 4.000 ευρώ μικτά. Φαντασθείτε, ότι είχαμε φθάσει στοσημείο το μισθολόγιο του προσωπικού να έχει φθάσει σε 22 εκατομμύρια ευρώ, με συνολικό προϋπολογισμό 30 εκ.ευρώ! Παράλληλα, έχουν περικοπεί δραστικά οι υπερωρίες. Σημειώστε ενδεικτικά, ότι το πρώτο 4μηνο του 2009 οι υπερωρίες ήταν 11.700, το αντίστοιχο διάστημα του 2010 10.697 και του 2011, 4.738 ώρες. Εχει συμμαζευτεί η κατάσταση που επικρατούσε".
- Τι ενέργειες έχετε δρομολογήσει για την όσο το δυνατόν καλύτερη αξιοποίηση του ΟΑΚΑ; "Πρώτα απ΄όλα, θέλουμε να το αξιοποιήσουμε στον καίριο τουριστικό τομέα. Ηδη, σε συνεργασία με την ΕΤ, ετοιμάζουμε ένα δεκαπεντάλεπτο βίντεο με την ιστορία του ΟΑΚΑ και θα το βλέπουν όλοι όσοι το επισκέπτονται. Και σημειώστε, ότι το ΟΑΚΑ είναι ανοιχτό σε οποιονδήποτε θέλει να έρθει τόσο για να το δει, όσο και για να να αθληθεί.
Ταυτόχρονα, δεχόμαστε επιχειρηματικές προτάσεις για αξιοποίηση διαφόρων χώρων".
- Ποιά είναι τα κυριότερα σημεία του στρατηγικού σχεδιασμού σας για τα επόμενα χρόνια; "Η διατήρησή του ως ένα Ολυμπιακό συγκρότημα διθενών προδιαγραφών για αγώνες σε διάφορα αθλήματα, όπως ποδόσφαιρο, στίβος, μπάσκετ, κολύμβηση, τένις, ποδηλασία. Η καθιέρωσή του ως ένα πρότυπο κέντρο άθλησης για όλους.
Η λειτουργία του σε επιμέρους χώρους ως Εθνικό Κέντρο Αγωνιστικού Αθλητισμού και Υψηλών Επιδόσεων που θα εξυπηρετεί τους επίλεκτους σύγχρονους αθλητές αλλά και θα αξιοποιεί ταλέντα. Η αναβάθμισή του σε ένα σύγχρονο, αποτελεσματικό και λειτουργικό οργανισμό. Η καθιέρωσή του ως ενός σημαντικού πόλου διοργάνωσης πολιτιστικών συνεδριακών, κοινωνικών, επιχειρηματικών και άλλων εκδηλώσεων. Και τέλος, η καθιέρωσή του ως κύριου ή συμπληρωματικού τουριστικού προορισμού για τους επισκέπτες στην Αθήνα και η ανάδειξή του ως προορισμού ελεύθερου χρόνου και κινητικής αναψυχής για τους κατοίκους της Αττικής".
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου