ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Πάνος Μπιτσαξής έκανε τις ακόλουθες δύο ανακοινώσεις:
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 3 Μαρτίου 2010
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 1
Κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου, ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Πάνος Μπιτσαξής έκανε τις ακόλουθες δύο ανακοινώσεις:
1) Στο μέτρο που εκκαθαρίζεται, όπως είχα προαναγγείλει, η σωματειακή βάση των αθλητικών Ομοσπονδιών και εκκαθαρίζεται μαζικά από σωματεία ανενεργά σε όλη την έκταση του ελληνικού αθλητισμού, επαναλαμβάνονται από τώρα οι χρηματοδοτήσεις του σωματειακού ελληνικού αθλητισμού. Συγκεκριμένα έχω να σας ανακοινώσω ότι υπογράφηκε επιχορήγηση ύψους 3.000.000 ευρώ για τακτικές επιχορηγήσεις του 2010 για τα σωματεία: της γυμναστικής, της επιτραπέζιας αντισφαίρισης, του κανόε καγιάκ, της κωπηλασίας, της υδατοσφαίρισης, της ποδηλασίας και του στίβου, καθώς και όλων των σωματείων της ειδικής άθλησης, των ΑΜΕΑ, των Κωφών και των Καλαθοσφαιριστών με καρότσι.
Κάνουμε έναν αγώνα, οι επιχορηγήσεις του 2010 να έχουν ομαλοποιηθεί πλήρως στο κομμάτι της τακτικής επιχορήγησης του σωματειακού αθλητισμού. Οι επιχορηγήσεις αυτές θα δίνονται σταδιακά στο μέτρο και στην έκταση που εκκαθαρίζεται η σωματειακή βάση, ώστε να γίνει απόλυτη πράξη, η εξαγγελία που έχουμε κάνει, ούτε ένα ευρώ σε σωματεία μαϊμού το 2010. Για την αποφυγή οποιουδήποτε λάθους ή ολιγωρίας δικής μου ή των υπηρεσιών, αν κάτι μας ξεφύγει, το σύνολο των σωματείων, τα οποία επιχορηγούνται, θα αναρτάται στο διαδίκτυο, έτσι ώστε οποιοσδήποτε πολίτης έχει υποψία, αιτίαση ή αμφιβολία, πάνω στο αν κάποιο επιχορηγούμενο σωματείο πρέπει ή δεν πρέπει να πάρει την επιχορήγηση, να μπορεί να το καταθέτει με επιστολή ή οποιοδήποτε άλλο τρόπο, προκειμένου να ελέγχουμε το θέμα, αν και πιστεύουμε ότι στο μέτρο που απελευθερώνονται οι επιχορηγήσεις αυτές, επιχορηγούμε πραγματικά σωματεία. Αυτά σε ό,τι αφορά στη σωματειακή βάση. Το συνολικό ύψος της επιχορήγησης είναι 3.000.000 ευρώ και τα σωματεία που θα επιχορηγηθούν το Μάρτιο είναι γύρω στα 550, σε όλη την Ελλάδα.
2) Στην εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού ανήκει Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, υπό τον τίτλο Κέντρο Εκπαίδευσης Ιππασίας (ΚΕΙ), το οποίο στοιχίζει στο ελληνικό δημόσιο περίπου 1.300.000 ευρώ ετησίως. Το ΚΕΙ είχε παρουσιάσει μία αξιόλογη δραστηριότητα μέχρι το 2004. Από τότε και μέχρι σήμερα αν και έχει επιχορηγηθεί με ποσό που ανέρχεται στα 9.000.000 ευρώ, για το διάστημα των έξι τελευταίων ετών, η δραστηριότητα η οποία παρουσίασε ήταν από μηδαμινή έως ανύπαρκτη. Το Κέντρο αυτό έχει 32 υπαλλήλους, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τη συντήρηση, άνευ ουσιαστικής δραστηριότητας, 15 αλόγων, εκ των οποίων χρησιμοποιήσιμα για άσκηση είναι τα 10. Σύμφωνα με την έκθεση του κτηνιάτρου τα 3 από τα 15 είναι δύστροπα και χρειάζονται εκπαιδευτή, τον οποίο δεν έχουμε και το ένα άλογο έχει πρόβλημα σε νύχι του και δεν μπορεί να ασκηθεί και ένα είναι νεογνό. Παρόλα αυτά κανείς δεν είπε ποτέ δημοσίως τίποτα για το συγκεκριμένο Κέντρο και ολόκληρη η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού δεν ήξερε τι είναι και τι κάνει.
Στους 32 υπαλλήλους που ήταν αρμόδιοι για τη συντήρηση αυτών των αλόγων περιλαμβάνονται ένας μόνιμος κτηνίατρος, δύο νοσηλεύτριες κτηνών, ένας αριθμός διοικητικών υπαλλήλων, καθαριστών, σταυλίτες και άλλοι, δηλαδή μιλάμε για 3 άτομα ανά άλογο. Για αυτό το Νομικό Πρόσωπο προβληματιζόμαστε και θα μπούμε σε μία διαδικασία συζήτησης, με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, τα Special Olympics, την Ιππική Ομοσπονδία, για να τεθεί αυτό σε κρίση, στο μέτρο του δυνατού.
Ερώτηση: Μέσα στα 32 άτομα περιλαμβάνεται και η διοίκηση του ΚΕΙ;
Π. Μπιτσαξής: Όχι. Άλλα πρόσωπα αποτελούν την 7μελή επιτροπή αν θυμάμαι καλά υπό μορφή διοίκησης. Πρόεδρος είναι ο Αριστείδης Αδαμόπουλος. Θα σας δώσω και τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. που έχουν δημοσιευθεί στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Ερώτηση: Έχετε εικόνα, πόσο κόστιζε αυτό το Κέντρο το 2004;
Π. Μπιτσαξής: Τότε είχε πολύ μεγάλη δραστηριότητα, εκπαιδευτική και αγωνιστική. Διέθετε και 50 άλογα, υπήρχε το ίδιο περίπου προσωπικό, στοίχιζε ανάλογα, αλλά όπως σας είπα παρουσίαζε ουσιαστική δραστηριότητα. Υπήρχαν συνεκπαιδευτικά προγράμματα, στα οποία πήγαιναν σχολεία, παιδιά διαφόρων συλλόγων και εκπαιδευόντουσαν στο χώρο της ιππασίας. Γενικά υπήρχε μια δράση, την οποία δεν μπορώ να αποτιμήσω αυτή τη στιγμή, για να είμαι απόλυτα ειλικρινής. Μετά το 2004 όμως, δεν είχε απολύτως καμία. Ένας σταβλίτης, έβγαζε 2-3 φορές την εβδομάδα τα άλογα έξω και τα έδινε στους φοιτητές των ΤΕΦΑΑ, που έρχονταν με τους καθηγητές τους για να κάνουν πρακτική εξάσκηση στην ιππασία. Άλλη δραστηριότητα από το 2004 μέχρι το 2010, παρά το ότι τη ζητήσαμε από τη διοίκηση του συγκεκριμένου κέντρου να μας τη δώσει, δεν έχουν.
Ερώτηση: Δηλαδή, ελέγχονται για τις πράξεις τους, οι 32 υπάλληλοι ή ο Πρόεδρος της Διοίκησης;
Π. Μπιτσαξής: Εγώ δεν καταλογίζω σε κανέναν τίποτα, ιδίως σε εργαζομένους. Απλά λέω ότι ένα Κέντρο με ανύπαρκτη δραστηριότητα, 32 ανθρώπους και 15 άλογα, δεν προσέφερε τίποτα στην ελληνική κοινωνία για 6 ολόκληρα χρόνια και επιχορηγήθηκε με το ποσό των 9.000.000 ευρώ. Τίποτα άλλο. Το μόνο το οποίο καταλογίζω στη Διοίκηση είναι ότι δεν είχε ενημερώσει κανέναν όπως τουλάχιστον προκύπτει από τους σχετικούς φακέλους. Τα άλογα δεν είναι αγωνιστικά, αλλά εκπαιδευτικά. Έχουμε έρθει και σε επικοινωνία με τα Special Olympics, μήπως τυχόν τα άλογα αυτά μπορούν να διατεθούν για προγράμματα θεραπευτικής ιππασίας.