Ads 468x60px

Κυριακή 14 Ιουλίου 2013

Η ποδηλασία στην κορυφή...

Σε ποια αθλήματα το ντόπινγκ κάνει θραύση; Το πρόβλημα της χρήσης απαγορευμένων ουσιών διεισδύει σε όλο και περισσότερα σπορ, όμως από τα διαθέσιμα στοιχεία φαίνεται να υπάρχουν άλλα αθλήματα που έχουν πληγεί πιο πολύ κι άλλα όχι και τόσο. Η Παγκόσμια Ένωση Αντιντόπινγκ (WADA), σε συνεργασία με τα αναγνωρισμένα εργαστήριά της, έχει δώσει πρόσφατα στη δημοσιότητα τα κρούσματα ανά άθλημα επί σειρά ετών, έτσι ώστε να βγει ένας μέσος όρος, που να είναι ενδεικτικός και να μην οφείλεται στις συμπτώσεις μιας χρονιάς...

Δεν κάνουν τους ίδιους ελέγχους ποσοτικά όλα τα σπορ. Τα τεστ είναι αναλογικά του μεγέθους και της δημοφιλίας του κάθε αθλήματος, αλλά και του ιστορικού που ενδεχομένως έχει σε σκάνδαλα ντόπινγκ. Είναι αναμενόμενο στον στίβο να έχουν γίνει το διάστημα 2003-2010 περισσότεροι από 181.000 ντόπινγκ κοντρόλ παγκοσμίως (με 2.663 θετικά δείγματα, ποσοστό 1,47%), ενώ στο ίδιο διάστημα το π.χ. μπάντμιντον να έχει κάνει 8.136 τεστ (με 71 κρούσματα, ποσοστό 0,87%).
Σύμφωνα μ' αυτήν τη συγκριτική λίστα της WADA, η ποδηλασία βρίσκεται στην κορυφή των κρουσμάτων, με τα θετικά δείγματα να αγγίζουν το 3,71% από τα συνολικά αντιντόπινγκ τεστ. Σε 131.691 ντόπινγκ κοντρόλ υπήρξαν 4.881 κρούσματα. Η ποδηλασία έχει συγκλονιστεί από πολλά σκάνδαλα ντόπινγκ τις τελευταίες δεκαετίες κι έτσι οι έλεγχοι έχουν ενταθεί, τα κρούσματα αυξάνονται, ενώ στην κορυφαία και πιο προβεβλημένη διοργάνωση, τον γύρο Γαλλίας, σχεδόν κάθε χρόνο "γίνεται χαμός" και αφαιρούνται τίτλοι. Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, η σχετικά πρόσφατη αποκαθήλωση του Λανς Άρμστρονγκ.
Στη 2η θέση των ποσοστών στα θετικά δείγματα είναι η πυγμαχία, με 3,05%! Μόνο τα τελευταία χρόνια φαίνεται να παρουσιάζεται μια σχετική πτώση. Η άρση βαρών ακολουθεί, με μ.ο. στο 2,84%. Τα μαζικά κρούσματα της προηγούμενης δεκαετίας απασχόλησαν πολλές χώρες (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα). Ακόμα και τώρα, όμως, υπάρχουν αντίστοιχα φαινόμενα, όπως αυτό πρόσφατα με την Τουρκία. Τα σκάνδαλα σε αρκετούς Ολυμπιακούς Αγώνες για την άρση βαρών δεν λείπουν, με συνέπεια παλιότερα να τεθεί ως ενδεχόμενο ακόμα και η απομάκρυνση του αθλήματος από το πρόγραμμα.
Στην 4η θέση είναι το τρίαθλο με 2,6% και στην 5η το μπέιζμπολ με 2,5%. Το μπέιζμπολ, πάντως, έχει ήδη βγει από το Ολυμπιακό πρόγραμμα και δεν έδωσε το "παρών" στο Λονδίνο. Σύμφωνα με τα πλήρη στοιχεία της WADA από τα διαπιστευμένα εργαστήριά της, το μοναδικό ακόμα άθλημα που έχει μ.ο. μεγαλύτερο από 2% στα ποσοστά θετικών δειγμάτων από το 2003-2010 είναι το μπάσκετ (με 2,35%).
Στον αντίποδα, κάτω από το 1%, άρα και με μικρότερο πρόβλημα όσον αφορά τα κρούσματα, είναι μόνο το μπάντμιντον με 0,87%. Κι από κοντά, με λίγο πάνω από το 1%, η γυμναστική (1,13%), η σκοποβολή (1,19%), το μοντέρνο πένταθλο (1,23%) και η κωπηλασία (1,23%).
Φυσικά, εδώ θα πρέπει να γίνει η απαραίτητη επισήμανση. Όσο κι αν εξελίσσονται τεχνολογικά τα ντόπινγκ κοντρόλ, όσο κι αν η WADA προσπαθεί να εντείνει τον "πόλεμο" κατά των απαγορευμένων ουσιών, παρά ταύτα το αντιντόπινγκ εξακολουθεί να βρίσκεται ένα βήμα πίσω από το ντόπινγκ. Όπως είχε πει κάποτε και ο αρνητικός πρωταγωνιστής στο τεράστιο "σκάνδαλο Balco", ο Βίκτορ Κόντε "το αντιντόπινγκ μπορεί να το κοροϊδέψει ακόμα κι ένα μικρό παιδί". Το σύστημα, δηλαδή, θεωρείται αρκετά διάτρητο από τους απανταχού "γκουρού" της ντόπας και γι' αυτό ξεφεύγουν - για μεγάλο διάστημα - πολλοί αθλητές από την "τσιμπίδα" των ελέγχων.
Συνεπώς, η εικόνα των θετικών δειγμάτων που παρουσιάζει επίσημα η WADA είναι μεν ενδεικτική, όμως δεν ξέρουμε και κατά πόσο είναι πραγματική της έκτασης του ντόπινγκ σε κάθε σπορ! Διότι δεν ενδιαφέρει μόνο πόσοι "πιάνονται", αλλά κυρίως πόσοι ντοπάρονται (και συνήθως τη γλιτώνουν με διάφορα κόλπα)! Ωστόσο, είναι βέβαιο ότι υπάρχουν αθλήματα που δεν έχουν τόσο μεγάλο πρόβλημα. Εκεί υπάρχει ακόμη ελπίδα...
Η ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: