ην ώρα που οι αναβάτες στον περίφημο ποδηλατικό γύρο της Γαλλίας συνεχίζουν την επίπονη προσπάθειά τους, κάπου 5.500 μίλια μακριά, από τη Νότια Αφρική, μια ομάδα επιστημόνων, με τη βοήθεια της τεχνολογίας προσπαθούν, μέσα από μετρήσεις να απαντήσουν στο αιώνιο ερώτημα που ταλαιπωρεί τον αγώνα: Εάν κάποιοι είναι ντοπαρισμένοι.
Πώς γίνεται αυτό; Το αναλύουν σε δημοσίευμά τους οι New York Times. O 32χρονος φυσιολόγος Ρος Τάκερ και η ομάδα του, με βάση τη φυσική, εκτιμούν την ταχύτητα και την δύναμη που χρησιμοποιούν οι ποδηλάτες για κάποια χιλιόμετρα ανόδου σε ετάπ και πολύ απλά συγκρίνουν τους χρόνους τους σε σχέση με προηγούμενες διοργανώσεις στα ίδια ετάπ!
Και το αποτέλεσμα των μετρήσεων αυτών είναι εντυπωσιακό. Πιο χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Βρετανού, Κρις Φρομ, που ήταν επικεφαλής του αγώνα. Στο ετάπ στα Πυρηναία, ο Φρομ σε ανηφορικό σημείο επιτάχυνε με τόση δύναμη και ταχύτητα, που δεν είχε πετύχει ο επτάκις νικητής του γύρου της Γαλλίας, Λανς Άρμστρονγκ!
Ο Τάκερ, με αυτό δεν κατηγορεί τον Φρομ για χρήση απαγορευμένων ουσιών, απλά καταγράφει γεγονότα. Πάντως τα αποτελέσματα των μετρήσεων έφεραν και γκρίνια, με τους παράγοντες της Sky Procycling, της ομάδας του Φρομ, να μιλούν για «φευδοεπιστήμη», ενώ επιστήμονες εξέφρασαν την αμφιβολία τους για τη μέθοδο του Τάκερ και της ομάδας του και τον ίδιο τον αθλητή να ξεσπά τη Δευτέρα (15/7) μετά τη νίκη του στο 15ο ετάπ στην κορυφή του Ventoux.
«Είναι λυπηρό το γεγονός ότι μια ημέρα μετά την πιο μεγαλύτερη νίκη της ζωής μου να μιλούν για ντόπινγκ» είπε ο Φρομ, ενώ από την ομάδα του δήλωσαν πρόθυμοι να δώσουν κάθε πληροφορία που αφορά τον αναβάτη, καθώς και τα υπόλοιπα μέλη της.
Η ομάδα του Τάκε, περιλαμβάνει αθλητίατρους, και λάτρεις της ποδηλασίας, που έχουν δημιουργήσει μια συνεργασία μέσα από το διαδίκτυο που θέλει να βοηθήσει στην καταπολέμηση του ντόπινγκ στο άθλημα, ιδιαίτερα μετά το σκάνδαλο Άρμστρονγκ.
«Ο κόσμος θέλει να πιστεύει ότι η ποδηλασία έχει αλλάξει. Οι άνθρωποί της λένε: “Εμπιστευτείτε μας”. Τους εμπιστευτήκαμε πριν και πριν και πριν από αυτό, αλλά ποτέ δεν τήρησαν τις υποσχέσεις τους» λέει ο Ρος Τάκερ, που είναι λέκτορας των σπορ στο Πανεπιστήμιο του Κέιπ Τάουν.
Το αξιοσημείωτο είναι ότι η ομάδα Τάκερ κάνει τις μετρήσεις σε μεγάλους αγώνες, όπου οι κορυφαίοι αναβάτες έχουν χωριστεί σε δύο ομάδες: Σε αυτή της «ντόπινγκ εποχής» της περιόδου 2002-2007 και της «μετα-ντόπινγκ» από το 2007 μέχρι σήμερα. Το γενικό συμπέρασμα, είναι ότι στη δεύτερη περίοδο οι χρόνοι που σημειώνονται είναι χειρότεροι, δίνοντας μια αχτίδα αισιοδοξίας.
sentragoal
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου