Ads 468x60px

Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Γιατί φέτος δε θα πας γυμναστήριο

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, μεταξύ των οποίων κι εκείνη που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο περιοδικό Medicine & Science In Sports & Exercise, όχι μόνο καις περισσότερες θερμίδες (για την ακρίβεια, 30% παραπάνω) αν η άσκηση γίνεται σε ανοιχτό περιβάλλον, αλλά και το απολαμβάνεις με διαφορά. Ομάδα ερευνητών από το Ιατρικό Κολέγιο της Πενίνσουλα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η γυμναστική στην ύπαιθρο μειώνει τα επίπεδα του άγχους, του θυμού και της κατάθλιψης σε βαθμό μεγαλύτερο απ΄ ό,τι εντός των τεσσάρων τοίχων ενός γυμναστηρίου.

Σε αυτό, άλλωστε, συνηγορείτο ότι, όταν κάποιος τρέχει στον καθαρό αέρα, γεμίζει τα πνευμόνια του με οξυγόνο κατά 36% παραπάνω σε σχέση μ΄ εκείνον που «καλπάζει» πάνω στο διάδρομο. Κι αν επιμένει να πληρώνει, ρίξε τα χρήματα σου σε ένα ποδήλατο (με μία ώρα καις 800 θερμίδες) και αλώνισε την πόλη ή, για μεγαλύτερη οικονομία, πάρε ένα σκοινάκι με ένα σετ βαράκια και σταμάτα να χάνεις χρόνο περιμένοντας να αδειάσει ο πάγκος για να έρθει η σειρά σου.

Αν, πάλι, έχεις βάλει στο πρόγραμμα να πάρεις σκύλο, ίσως πρέπει να βιαστείς, αφού το πόρισμα του Πανεπιστημίου του Κάλγκαρι στον Καναδά επιβεβαιώνει ότι η καθημερινή βόλτα με τον πιστό σου φίλο στα βουνά και στα λαγκάδια συμβάλλει στη μείωση του σωματικού βάρους και βοηθά στη σύσφιγξη των κάτω άκρων. Παράλληλα, μπορείς να δώσεις λίγη ζωντάνια στα εγκαταλελειμμένα γήπεδα της περιοχής οργανώνοντας με τους φίλους σου ματσάκια μπάσκετ ή ποδοσφαίρου. Κι αν μετά απ΄ όλα αυτά δε φτιάξεις κορμί, έλα να σου δώσουμε εμείς τη συνδρομή για το γυμναστήριο.

Πέσε για push-ups
Με διαφορά η πιο ολοκληρωμένη άσκηση για το επάνω μέρος του σώματος. Τα push-ups γυμνάζουν ταυτόχρονα τους τρικέφαλους, το στήθος, τους ώμους, τους κοιλιακούς, την πλάτη, τον αυχένα, τη μέση, τους μηρούς, ακόμα και τα δάχτυλα των ποδιών. Μοναδική προϋπόθεση για να δεις αποτελέσματα είναι να τα κάνεις σωστά (τα χέρια ανοιχτά στο πλάτος των ώμων και τα πόδια τεντωμένα, σχεδόν ενωμένα) και να δοκιμάζεις παραλλαγές. Για παράδειγμα, η βερσιόν με τις παλάμες κολλητά η μία στην άλλη (στην έκταση του προσώπου σου) δυναμιτίζει τους τρικέφαλους στους ώμους (3 σετ των 15) μέσα σε μία εβδομάδα! Το μυστικό των push-ups είναι η ενεργοποίηση της αυξητικής ορμόνης με τρόπο που συγκρίνεται μόνο με τη λήψη αναβολικών (μακριά!). Ναι, θέλουν τρόπο, αλλά και κόπο, το αποτέλεσμα όμως αξίζει και τα δύο. Κι άσε τους άλλους να παλεύουν στην πρέσα.


Tips για να δεις αποτελέσματα

Μην κολλάς για μεγάλο διάστημα σε ένα είδος άσκησης. Η ποικιλία είναι το κλειδί.
Κάνε 3 σπριντ των 30" ανά μισάωρο αερόβιας άσκησης (τρέξιμο, ποδήλατο) για να κάψεις περισσότερο.
Γυμνάσου με μουσική, ώστε να έχει ένταση και ρυθμό η προπόνηση σου.
Για να γίνεις πιο ευλύγιστος, ξεκίνα γιόγκα.
Ενίσχυσε τις αντοχές σου κατά 30% μπαίνοντας μια δυο (φορές την εβδομάδα στη σάουνα.
Μην περιμένεις να δεις ουσιαστική διαφορά στο σώμα σου πριν από οχτώ εβδομάδες προπόνηση.
Κάνε καλό ζέσταμα και διατάσεις για να μειώσεις κατά 30% τις πιθανότητες τραυματισμού.
Απόκτησε περισσότερη ενέργεια μασώντας τσίχλα πριν από την προπόνηση.
Κάψε 462 θερμίδες κάνοντας σκοινάκι για έξι συνεχόμενα λεπτά.
Αν στόχος σου είναι να κάψεις λίπος, ακολούθησε μια προπόνηση με βάρη για δύο εβδομάδες αντί για 20 μέρες αποκλειστικά αερόβιας άσκησης.

Αναδημοσίευση από το τεύχος Ιανουαρίου Νο193 του περιοδικού ΄Playboy΄

Δεν υπάρχουν σχόλια: