Ads 468x60px

Τρίτη 10 Μαΐου 2011

MHNYMA ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΠΟΔΗΛΑΤΟΠΟΡΕΙΑΣ

Δώστε χώρο στο ποδήλατο


Εκατοντάδες ποδηλάτες, κάθε ηλικίας, διαδήλωσαν χθες στους δρόμους των Χανίων, διεκδικώντας 'περισσότερο χώρο για το ποδήλατο'.


Η κινητοποίηση, που σφραγίστηκε από τη μαζική συμμετοχή των φίλων του ποδηλάτου, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 4ης πανελλαδικής ποδηλατοπορείας, η οποία έλαβε χώρα συγχρόνως σε 30 πόλεις της Ελλάδας.

Μικροί και μεγάλοι ποδηλάτες, μέλη της ομάδας «ΠοδηΛάτρεις», όπως και ολόκληρες οικογένειες με ποδήλατα, περίπου στις 12 το μεσημέρι χθες, γέμισαν την πλατεία της Δημοτικής Αγοράς, δίνοντας βροντερό «παρών» και στέλνοντας το δικό τους μήνυμα: ότι δηλαδή μία αξιοπρεπής ποιότητα ζωής στις πόλεις επιβάλλει μία αλλαγή του τρόπου με τον οποίο βλέπουμε τις μετακινήσεις και ότι το ποδήλατο, σε συνδυασμό με τις συγκοινωνίες, μπορεί να συμβάλλει στην κατεύθυνση αυτή.

«Είναι η τέταρτη ποδηλατοπορεία που οργανώνεται σε 30 πόλεις ταυτόχρονα και οι διεκδικήσεις είναι σχεδόν πάγιες», σημείωσε, μιλώντας στα «Χ.Ν.», το μέλος της ομάδας «ΠοδηΛάτρεις», Δέσποινα Ανιτσάκη και εξήγησε: «Η σημαντικότερη είναι να δοθεί χώρος στο ποδήλατο είτε αυτό σημαίνει ποδηλατόδρομοι είτε αποσυμφόρηση από τα αυτοκίνητα. Το σημαντικό είναι ο χώρος, ώστε να μπορέσει να νιώσει κάποιος πιο ασφαλής στις μετακινήσεις του με ποδήλατο».

Η κα Ανιτσάκη σημείωσε ακόμα ότι υπάρχουν πόλεις -πρότυπα ως προς την αξιοποίηση του ποδηλάτου στις μετακινήσεις και υπογράμμισε ότι για την εφαρμογή αυτών των μοντέλων «δεν χρειάστηκαν ούτε τρομερές μελέτες ούτε απίστευτα χρήματα», αλλά «μία θέληση από κάποιους να φύγουν τα αυτοκίνητα από το κέντρο, να δοθεί λίγο παραπάνω χώρος στους ποδηλάτες και να τονωθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς».

Η κα Ανιτσάκη επεσήμανε ακόμα ότι στα Χανιά καταγράφεται μια μεγάλη αύξηση του ενδιαφέροντος για τα ποδήλατα, γεγονός που -όπως παρατήρησε- σχετίζεται με την κρίση και την αύξηση στις τιμές των καυσίμων, ενώ καταλήγοντας στάθηκε στην έλλειψη σεβασμού προς τους ποδηλάτες από τους οδηγούς των αυτοκινήτων: «Οποτε βγω στο κέντρο σε ώρα αιχμής αναρωτιέμαι τουλάχιστον 3 φορές πως γλύτωσα είτε από το άνοιγμα κάποιας πόρτας είτε από κάποιον που κάνει ελιγμούς είτε απλά επειδή δεν σου δίνουν σημασία, αφού δεν έχεις τον όγκο που χρειάζεται, ώστε με τον νόμο της ζούγκλας να μπορέσεις να επιβληθείς στην άσφαλτο».



ΣΤΑΘΜΟΙ ΠΟΔΗΛΑΤΩΝ

Στην ποδηλατοπορεία συμμετείχε, μεταξύ άλλων, και ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Χανίων, Μιλτιάδης Μαρκάτος, ο οποίος αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχουν δρομολογηθεί προκειμένου να διευκολυνθεί η χρήση ποδηλάτων στην πόλη. «Η σημερινή εκδήλωση είναι μια γιορτή κατ’ αρχήν, αλλά και μια διαμαρτυρία με την έννοια ότι όλοι μας θέλουμε περισσότερο χώρο για τα ποδήλατα», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μαρκάτος και συμπλήρωσε: «Τα Χανιά, κακά τα ψέματα, είναι μια πόλη που αυτή τη στιγμή δεν είναι φιλική προς τον ποδηλάτη, όπως επίσης και προς τον πεζό. Εμείς ως Δημοτική Κοινότητα Χανίων συναισθανόμαστε αυτή την ανάγκη και έχουμε ξεκινήσει βήματα προς αυτή την κατεύθυνση σε αγαστή συνεργασία με τον Δήμο Χανίων. Ηδη από τις πρώτες μας συνεδριάσεις έχουμε βάλει ως θέματα στο τεχνικό πρόγραμμα σε πρώτη φάση να υπάρχουν σταθμοί ποδηλάτων στην πόλη. Ενα δίκτυο δηλαδή, το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα στον Χανιώτη, αλλά και στον επισκέπτη, να πάρει ένα ποδήλατο από κάποιο μέρος, να κάνει τη δουλειά του και να το αφήσει σε ένα άλλο μέρος άνετα, γρήγορα και με ασφάλεια».

Ο κ. Μαρκάτος τόνισε ακόμα ότι σε δεύτερη φάση «θα πρέπει να δουλέψουμε τη βαριά υποδομή, όπως είναι οι ποδηλατόδρομοι, οι οποίοι βεβαίως πρέπει να δημιουργηθούν στο πλαίσιο μιας καλής κυκλοφοριακής εικόνας της πόλης», ενώ πρόσθεσε ότι αυτό «είναι δύσκολο και χρονοβόρο», ωστόσο, συμπεριλαμβάνεται στους στόχους της Δημοτικής Κοινότητας σε συνεργασία με τον Δήμο Χανίων.

Δηλώσεις για το ίδιο θέμα έκανε στο Δημαρχείο Χανίων και ο γ.γ. του Δήμου, Γαβριήλ Κουρής, ο οποίος ανέφερε: «...Το αμέσως προσεχές διάστημα η Δημοτική Αρχή θα προχωρήσει στην αγορά ενός αριθμού ποδηλάτων που θα τοποθετηθούν περιμετρικά της πόλης των Χανίων και θα είναι ουσιαστικά το πρώτο βήμα για να δημιουργηθεί αυτή κουλτούρα. Ακολούθως θα υπάρξουν και άλλα βήματα για να την εμπεδώσουμε τόσο σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση, αλλά και άλλες παρεμβάσεις, που αφορούν ποδηλατοδρόμους - ποδηλατικές διαδρομές... Σε μια άναρχη πόλη, όπως έχουν καταντήσει τα τελευταία χρόνια τα Χανιά, δεν μπορούν να γίνουν θαύματα σε μια μέρα ή σε 3 - 4 μήνες. Σιγά - σιγά με σχεδιασμό θα κάνουμε τις παρεμβάσεις που θέλουν οι ποδηλάτες της πόλης και του Δήμου μας».



Βασίλης

Χρησιμοποιώ συχνά το ποδήλατο. Είμαι σε μια ομάδα της Σούδας δύο χρόνια και είχα πολλές επιτυχίες. Δεν το χρησιμοποιώ για να πηγαίνω στο σχολείο. Είναι επικίνδυνο κάποιες φορές άμα δεν έχεις τον απαραίτητο εξοπλισμό.



Γιάννης

Ηρθαμε να διαδηλώσουν ή να στηρίξουμε κυρίως το ποδήλατο ως εναλλακτική, οικολογική κίνηση και έναν τρόπο άσκησης. Ενας κύριος λόγος αυτής της πορείας είναι ότι οι ποδηλάτες κινδυνεύουν στις πόλεις. Δυστυχώς οι Ελληνες οδηγοί δεν τους προσέχουν όσο θα έπρεπε και δεν δίνεται η απαραίτητη προσοχή και κάνουν τη μετακίνησή μας λίγο δυσκολότερη. Γι’ αυτό ένας από τους λόγους που είμαστε σήμερα εδώ είναι για να αναδείξουμε ότι ποδηλάτες υπάρχουν και στα Χανιά και σε ολόκληρη την Ελλάδα και σιγά - σιγά αναπτύσσονται και γίνονται μέρος της κοινωνίας μας.



Ιωσήφ

Ναι χρησιμοποιώ το ποδήλατο στις καθημερινές μου μετακινήσεις. Σε ό,τι αφορά το θέμα της ασφάλειας, δυστυχώς, δεν έχουμε την κατάλληλη παιδεία ούτε στις μηχανές ούτε στα ποδήλατα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: