Ads 468x60px

Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

Eπι σκοπον. Είναι όλα τα ζώα ίσα;

Tου Ν. Α. Κωνσταντοπουλου

Προχθές η Ελλάς νίκησε την Ιταλία για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα γυναικών. Χθες, επίσης για πρώτη φορά, η εθνική των ανδρών δεν έχασε από την Ουγγαρία στον ίδιο θεσμό, αφού απέσπασε ισοπαλία από την «χρυσή» Ολυμπιονίκη του 2000, του 2004 και του 2008. Για να είμαστε ακριβείς, οι Ούγγροι απέσπασαν την ισοπαλία. Στο Ζάγκρεμπ (Κροατία), οι εθνικές μας ομάδες μάς κάνουν να αισιοδοξούμε ότι το ελληνικό πόλο έχει και παρόν και μέλλον.

Το βλέπουν, όμως, αυτό οι Ελληνες φίλαθλοι; Κάποιοι ναι. Οι περισσότεροι, όχι. Για πολλούς λόγους. Το πρωτάθλημα διεξάγεται στη σκιά του Παγκόσμιου του μπάσκετ, που οπωσδήποτε είναι σημαντικότερη διοργάνωση. Το πόλο δεν είναι πολύ τηλεοπτικό άθλημα, αν και οι κάμερες έχουν τη δυνατότητα να δείξουν πράγματα που δεν μπορεί να δει ο θεατής από την κερκίδα. Και, τέλος, τα μέσα ενημέρωσης ελάχιστα ασχολούνται με το πρωτάθλημα. Κάποιοι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί στα δελτία ειδήσεων ούτε καν αναφέρουν τα αποτελέσματα των εθνικών μας ομάδων.

Και η ΕΡΤ, τι κάνει; Ο,τι ως συνήθως. Υπερπροβολή του μπάσκετ, μεταδίδοντας ακόμη και αδιάφορους αγώνες και αφιερώνοντας πολλές ώρες σε ατέλειωτα «μπλα μπλα» σ’ εκπομπές προ και μετά τα παιχνίδια. Οσο για το πόλο, το έχει παραπετάξει. Δείχνει τους αγώνες απ’ ευθείας μεν στο σπορ+ και μαγνητοσκοπημένους στην ΕΤ1 τα μεσάνυχτα. Τρία πανελλαδικής εμβέλειας κανάλια έχει η δημόσια τηλεόραση. Δεν μπορούσε να δείχνει τους αγώνες ένα από αυτά; Και για διαφήμιση των μεταδόσεων, ούτε λόγος.

Οι διοικήσεις αλλάζουν, οι προϊστάμενοι επίσης, αλλά η ΕΡΤ παραμένει ίδια στη νοοτροπία. Οι άνθρωποι που τη διοικούν ξεχνούν ότι πληρώνονται και από τους φίλους του μπάσκετ και από αυτούς που αγαπούν το πόλο, το βόλεϊ, το χάντμπολ, την πάλη, το πιγκ πογκ, την ποδηλασία, την κωπηλασία... Οταν πηγαίνουμε στο ταμείο για να πληρώσουμε τον λογαριασμό της ΔΕΗ, μέσω του οποίου υποχρεωτικά συντηρούμε την ΕΡΤ και όσους εργάζονται σε αυτήν, δεν υπάρχουν παιδιά ενός κατώτερου ή ενός ανώτερου Θεού.

Ολα τα ζώα είναι ίσα, αλλά μερικά είναι πιο ίσα από τ’ άλλα; Για την ΕΡΤ, ναι...

Δεν υπάρχουν σχόλια: