Ads 468x60px

Δευτέρα 16 Απριλίου 2012

Με το Ποδήλατο στη Δουλειά

Την Τετάρτη του Πάσχα στις 8μμ, οι Φίλοι του Ποδηλάτου συνεδριάζουν στο Θησείο για την προετοιμασία της Πανελλαδικής ποδηλατοπορείας και του «Με ποδήλατο στη δουλειά».

Στόχος της καμπάνιας είναι να παροτρύνει τους εργαζόμενους να αρχίσουν να πηγαίνουν στη δουλειά με το ποδήλατο, να προβάλλει τα πλεονεκτήματα της μετακίνησης με ποδήλατο στους εργοδότες, και να προβάλει όσους προωθούν το ποδήλατο.
Είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος για να εμπνεύσει εργαζόμενους να ξεκινήσουν να πηγαίνουν στη δουλειά με ποδήλατο. Δημιουργεί ποδηλατική κουλτούρα στους χώρους εργασίας και δίνει την ευκαιρία στους έμπειρους ποδηλάτες να δώσουν χρήσιμες πληροφορίες και συμβουλές στους συνεργάτες τους.
Σε ατομικό επίπεδο, κάθε ποδηλάτης που συμμετέχει καταγράφει τις διαδρομές και τα χιλιόμετρα που κάνει για ένα μήνα προς και από τη δουλειά στην ιστοσελίδα της καμπάνιας.
Η καμπάνια λειτουργεί καλύτερα σαν ομαδική προσπάθεια. Όποιος οργανώσει μια ομάδα, παρακινεί τους συνεργάτες του να συμμετέχουν. Όποιος οργανώσει τη συμμετοχή του εργοδότη του, διαφημίζει την καμπάνια σε όλους τους συναδέλφους του.
Οι ομάδες αποτελούνται από 1-4 ποδηλάτες και ανήκουν προεραιτικά σε μια εταιρία/οργανισμό.
Η εγγραφή ποδηλατών, ομάδων, και οργανισμών γίνεται αποκλειστικά από την ιστοσελίδα της καμπάνιας. Τις καταχωρήσεις μπορείτε να τις κάνετε όποτε μπορείτε μέσα στο Μάϊο.
Κάθε μέλος μιας ομάδας κάνει τις μετακινήσεις του ατομικά και καταχωρεί τις διαδρομές και τα χιλιόμετρα που έκανε. Αν θέλετε να κάνετε τη διαδρομή μαζί με άλλους, δεν σας εμποδίζει κανείς. Μάλιστα είναι καλή πρακτική κάποιος καινούργιος ποδηλάτης να κάνει τη διαδρομή μαζί με κάποιον έμπειρο.
Τα χιλιόμετρα και οι διαδρομές των μελών της ομάδας προστίθονται στην ομάδα. Οι ομάδες συναγωνίζονται μεταξύ τους με κριτίριο τον συνολικό αριθμό διαδρομών της ομάδας.
Αν γεμίσει η ομάδα σας και έχετε και άλλους ποδηλάτες, φτιάξτε δεύτερη και τρίτη ομάδα. Ένας οργανισμός μπορεί να έχει απεριόριστο αριθμό όμάδων. Τα χιλιόμετρα και οι διαδρομές των ομάδων κάθε οργανισμού προστίθονται στον οργανισμό και οι οργανισμοί συναγωνίζονται μεταξύ τους.
Κάθε ομάδα ή και κάθε μεμονωμένος ποδηλάτης μπορεί να ανήκει σε μια πόλη. Τα χιλιόμετρα και οι διαδρομές των μελών της πόλης προστίθονται στην πόλη ώστε να δημιουργείται συναγωνισμός και μεταξύ των πόλεων. Τα στατιστικά των πόλεων κανονικοποιούνται αναλογικά με τον πληθυσμό τους, για να μπορούν οι μικρές πόλεις να συναγωνιστούν με μεγάλες πόλεις.

Ποιός μπορεί να το κάνει;
Ο διαγωνισμός είναι ανοικτός στον καθένα που θέλει να πάει στη δουλειά με ποδήλατο τουλάχιστον μια φορά κατά τη διάρκεια του Μαΐου. Η μετακινήσεις μπορούν να γίνουν οπουδήποτε στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει κανένα κόστος για τη συμμετοχή.

Αν «το σκέφτεστε» να ξεκινήσετε να πηγαίνετε ο ίδιος στη δουλειά με ποδήλατο ή προσπαθείτε να παρακινήσετε τους συναδέλφους, τους συγγενείς, τους φίλους και γνωστούς σας τότε η δράση αυτή είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία. Θα είμαστε δίπλα σας με ό,τι πληροφορίες χρειάζεστε. Όσο περισσότεροι είμαστε τόσο πιο ασφαλές θα γίνει το ποδήλατο στις πόλεις μας.
Αν το έχετε ξανακάνει ή είστε έμπειρος ποδηλάτης, οργανώστε μια ομάδα ή τη συμμετοχή του εργοδότη σας. Η καμπάνια βασίζεται σε εσάς.
Αν χρησιμοποιείτε τα μέσα μαζικής μεταφοράς, μπορείτε να τα συνδυάσετε με ποδήλατο. Προσθέστε τα χιλιόμετρα και τις διαδρομές που κάνετε με ποδήλατο.
Αν είστε εργοδότης, μπορείτε να ενθαρύνετε την ποδηλατική μετακίνηση στο χώρο σας διαφημίζοντας την καμπάνια στους εργαζόμενους σας. Οι ποδηλάτες που οργανώνουν τις ομάδες θα συνεχίσουν από κει και πέρα. Αν θέλετε να δώσετε κίνητρα ή να φτιάξετε υποδομές για να διευκολύνετε τους ποδηλάτες, τόσο το καλύτερο.

Τι θα κερδίσω;
Διασκέδαση! - Κάντε το για παιχνίδι.
Φήμη - Τα αποτελέσματα αναρτούνται ώρα με την ώρα και θα μείνουν δημοσιευμένα κατά τη διάρκεια του χρόνου.
Διαφήμιση της ποδηλατικής μετακίνησης
Η καμπάνια είναι ευκαιρία για να διαφημίσετε το ποδηλάτο ως μέσο μετακίνησης στη δουλειά, αν σας ενδιαφέρει να αυξηθούν οι εργαζόμενοι που μετακινούνται με ποδήλατο. Όσο περισσότεροι μετακινούμαστε με ποδήλατο, τόσο πιο ασφαλής και άνετη γίνεται η ποδηλατική μετακίνηση.

«Με Ποδήλατο στη Δουλειά» παγκοσμίως

Η καμπάνια είναι εμπνευσμένη από παρόμοιες καμπάνιες άλλων χωρών. Αυτές οι καμπάνιες θεωρούνται απ' τους καλύτερους τρόπους αλλαγής νοοτροπίας υπέρ του ποδηλάτου.
Μια σχετική δημοσίευση της European Cyclists Federation περιγράφει κυρίως αυτή τη δράση: http://www.onestreet.org /pdf/Getting%20More%20People%20Cycling.pdf
www.ecf.com

Μερικές από τις διοργανώσεις παγκοσμίως:
Βέλγιο: http://www.biketowork.be, http://www.ecf.com/3914_1
Τέσσερις εβδομάδες τον Ιούνιο. 5,2 εκατομμύρια χιλιόμετρα.
Γερμανία: Mit dem Rad zur Arbeit
Διοργανώνεται από έναν ποδηλατικό σύλλογο και από ένα ασφαλιστικό ταμείο.
Ξεκίνησε πιλοτικά το 2001 στη Βαυαρία. Το 2005 επεκτάθηκε σε όλη τη χώρα.
Το 2010 συμμετείχαν 170.000 ποδηλάτες. Διεξάγεται τον Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο. Δημιουργούνται ομάδες από 4 άτομα.
http://eltis.org/PDF/generate_pdf.php?study_id=2134&lan=en
Ελβετία: http://www.biketowork.ch/, http://www.ecf.com/3936_1, http://www.ecf.com/3631_1
Κάθε Ιούνιο, από το 2005.
Το 2009: 51.000 ποδηλάτες, 8,2 εκατομμύρια χιλιόμετρα.
Ομάδες με 4 άτομα.
Πράγα: Στην Πράγα η καμπάνια "Με Ποδήλατο στη Δουλειά" γίνεται το Μάιο (29 Απριλίου - 29 Μαΐου) για πρώτη φορά το 2011. "Συνδιοργανωτής" είναι η Πρεσβεία της Δανίας η οποία δίνει δώρο ένα ταξίδι στην Κοπεγχάγη. Συμμετέχουν πάνω απο 1000 ποδηλάτες με 270 ομάδες από 170 εταιρίες.
http://www.dopracenakole.net/ http://www.dopracenakole.net/soutezte-a-vyhrajte/prubezne-vysledky-soute...
Seattle, Η.Π.Α.: http://commutechallenge.cascade.org/
Group Health Commute Challenge
Διοργανώνεται κάθε Μάιο από το τον μεγαλύτερο ποδηλατικό σύλλογο των Η.Π.Α. και από μια εταιρία ιατρικής ασφάλισης.
Ξεκίνησε με 3200 ποδηλάτες το 2004.
Το 2010 συμμετείχαν 10.000 ποδηλάτες με 1,7 εκατομμύρια χιλιόμετρα.
http://www.cbcef.org/btw/tracker/rank/contest Oregon, Η.Π.Α. http://bikecommutechallenge.com
Κάθε Σεπτέμβριο.
Το 2010 συμμετείχαν 1.283 οργανισμοί και 10.833 ποδηλάτες με 1,8 εκατομμύρια χιλιόμετρα.

Πάρε μέρος
Ατομική εγγραφή
Αν δεν το έχεις κάνει ήδη πρέπει να γραφτείς στον ιστοτόπο biketowork.gr. Αυτό χρειάζεται να γίνει μόνο την πρώτη φορά.
Κατάγραψε τις διαδρομές και τα χιλιόμετρα που κανεις με ποδήλατο. Καταγράφουμε μόνο τις διαδρομές και αποστάσεις από και προς τη δουλειά και όχι άλλες διαδρομές όπως για ψώνια, βόλτα, βραδινή έξοδο, ή διαδρομές που είναι μέρος της δουλειάς. Το σχολείο θεωρείται δουλειά.
Θυμήσου να επισκεφτείς και αργότερα την ιστοσελίδα μας και να καταγράψεις όλες τις διαδρομές και τα χιλιόμετρά σου προς και από τη δουλειά. Μπορείς να κάνεις αλλαγές και διορθώσεις μέχρι το τέλος Μαΐου.

Φίλοι του Ποδηλάτου, Επταχάλκου 3, Θησείο
Σύνδεσμος: http://www.podilates.gr/node/139

Δεν υπάρχουν σχόλια: